The Arms Race på arenamarknaden

I slutet av juli skrev jag denna krönika om att det stora arenautbudet ger Europas storklubbar en marknad att kunna tjäna pengar på. Då åkte ManUtd hem ungefär £1 miljon rikare. Det är hälften av det klubben drar in i matchdagintäkter på en hemmamatch i Champions League. Men nu har gaget uppgraderats. 

Igår kunde vi läsa om att myndigheterna i New South Wales betalar $3.15 miljoner (ca £2m) till ManUtd för att de ska komma till Sydney och spela en försäsongsmatch. Anledningen till att skattebetalarna får betala notan är naturligtvis den att ingen privat arrangör såg någon ekonomi i detta evenemang.

Storklubbarna märker att de kan tjäna pengar på att turnera mer under sommaruppehållet och de underutnyttjade arenorna kommer att tävla om att få dit de mest attraktiva lagen. Priset för det kommer att öka och till slut nå nivåer då dessa evenemang måste finansieras med offentliga medel. Många arenor drivs ju av den offentliga sektorn.

Så, först tog politikerna invånarnas pengar för att bygga arenor. Nu får de ta ännu mer för att fylla dessa med evenemang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s