Tysk offensiv i Polen

Under hösten har Bundesliga lanserat en polsk version av sin officiella hemsida. Motivet för denna service borde vara ganska enkelt att identifiera. Den mycket framgångsrika polska trojkan i Borussia Dortmund har ökat polackernas intresse för den tyska ligan. Det tycker naturligtvis Tyskarna är fantastiskt. Polen är med sina 40 miljoner invånare en stor framtida TV marknad till vilken Bundesliga kan sälja sina sändningsrättigheter.

Mellan 2006 och 2011 har den polska betal-TV marknaden mer än fördubblats (fig1) och fortfarande finns det en mycket stor tillväxtpotential. Per capita är den polska TV marknaden hälften så stor som den tyska. Och till skillnad från den tyska marknaden så utgörs den i stort sett helt av reklamfinansiering och betal-TV (fig2). Det är en mer tacksam marknad att växa i.

I takt med att polackerna blir mer förmögna så ökar också TV marknaden. För 20 år sedan var Polens BNP per capita en fjärdedel av Tysklands. I dag är den lite mer än hälften och den polske ekonomen och förre detta finansministern Leszek Balcerowicz menar att landet, med rätt reformer, inom loppet av 20 år kan komma ikapp Tyskland. Genom att profilera Bundesliga i Polen så kan ligan ta marknadsandelar på den polska TV marknaden.

Bundesliga tillhör inte de mest attraktiva produkterna för TV bolagen runt om i världen. Ligans intäkter från sålda sändningsrättigheter utanför Tyskland är inte högre än €60 miljoner per säsong. Det kan jämföras med Premier Leagues intäkter under den nuvarande cykeln som uppgår till €600 miljoner per säsong.

Om Bundesliga skulle lyckas med att fånga polackernas stora intresse så borde ligan inom ett par rättighetscyklar hämta hem €60 miljoner per år enbart i Polen. Men det är inte enbart intäkterna i sig som har ett värde här. Lyckas Bundesliga vinna marknadsandelar på den polska TV marknaden så betyder det också att man bromsar den polska Ekstraklasas tillväxt på densamma. Det innebär att de tyska klubbarna bygger barriärer mot konkurrensen om talang från en potentiellt stor klubbfotbollsmarknad.

Fig1 (saxat från ofcom.org.uk)
Fig2 (saxat från ofcom.org.uk)

3 reaktioner till “Tysk offensiv i Polen

 1. … Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your osynligahanden.blogspot.com website on complete autopilot – building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

  YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

  I used it and in just 7 days… got floods of traffic to my site…

  …Well check out the incredible results for yourself –
  http://magic-traffic-software.com

  I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

  …so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

  http://magic-traffic-software.com

  Take care – your friend Jennifer

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s