Var försiktiga med vad ni önskar er.

Efter förlusten i FA Cupen mot Blackburn är Arsene Wenger ifrågasatt än en gång. Känslan är att fler och fler kräver hans avgång och det finns de som menar att Wenger kommer att bli av med jobbet om Arsenal åker ur Champions League mot Bayern München. Jag är långt ifrån säker på det.

För det första bör vi ställa oss frågan om Wenger och hans Arsenal verkligen har misslyckats? Från ett sportsligt perspektiv har vi kunnat se stadigt vikande resultat och något som skulle kunna kallas för en långsam smygsänkning av ambitioner. Men är det ett problem för klubbens styrelse?

Mätt i finansiell avkastning har klubben nog inte varit så lönsam som den är nu. Som jag skrev i detta blogginlägg så har Arsenals årliga avkastning på det egna kapitalet i genomsnitt varit 12.85% under den senaste treårsperioden. Detta kan jämföras med 12.14% under de tre åren 2007 till 2009 samt 7.49% mellan 2004 och 2006.

Så länge som managern och VD:en klarar av att leverera en avkastning på eget kapital som överstiger 10% så misstänker jag att de kan rättfärdiga de sportsliga prestationerna hos sin styrelse. Det har tidigare funnits ett stort problem och det är att en placering i Premier League som inte är tillräckligt bra för att kvalificera klubben till Champions League kostar ungefär £30 miljoner kronor i uteblivna intäkter. Men detta problem är mer eller mindre eliminerat nu. Förvisso kostar det fortfarande lika mycket att inte kvalificera sig till turneringen. Denna kostnad täcks dock i sin helhet och säkert mer därtill av Premier Leagues nya finansiella regelverk som tillsammans med Premier Leagues kommande TV avtal skapar fantastiska möjligheter till finansiell avkastning. Eftersom klubbarna under kommande år bara får öka sina personalkostnader med £4 miljoner pund så kan majoriteten av de cirka £35 miljonerna som Arsenal kommer att öka sina TV intäkter med kunna rinna ner till den nedersta raden.

Premier Leagues nya finansiella regelverk gör det möjligt för klubbarna att öka sin finansiella avkastning utan att förbättra sina prestationer. Det är inte helt otroligt att Arsenal kan positionera sig som en klubb som på längre sikt slåss om fjärdeplatsen tillsammans med Liverpool och Tottenham. Och göra en lönsam affär av det. Om man tittar efter så är det ju faktiskt ganska exakt så som Stan Kroenkes verksamheter i MLS, NBA, NHL och NFL drivs.

Klubbens supportrar har länge väntat på de finansiella regleringarna. Ironiskt nog är det så att klubbledningarna i ligan till en viss del har reglerat bort kostnaden för misslyckanden. Nog bör man vara försiktig med vad man önskar sig.

6 reaktioner till “Var försiktiga med vad ni önskar er.

 1. När vi talar om Arsenals avkastning och deras positiva resultat så får du inte glömma att dissekera resultaträkningarna. Tex gör de ju en förlust 2012 om man exkluderar deras transfer net på 65 m£. Folk verkar ibland glömma det i diskussionerna.

  Gilla

 2. Men då bygger resonemanget att de är en välmående klubb på förutsättningen att de varje år ska kunna sälja spelare till ett högre värde än de är bokförda till (tex genom youth development). Om man ser till deras underliggande förmåga att leverera finansiella resultat utan att behöva sälja tillgångar ser det ju inte lika bra ut. En tanke bara…

  Gilla

 3. Men Arsene Wenger har under alla år arbetat med youth development. Det har byggt klubbens förmögenhet och gör det än idag.

  Vad hade hänt om man inte sålt spelare? Man hade kanske presterat lite bättre på planen. Kanske hade det inte varit tillräckligt ändå.

  Ledningen har valt det säkra och levererar goda finansiella nyckeltal. Men klubben hade egentligen haft råd att inte göra det. Man hade kunnat överleva med sämre vinstmarginaler (man hade fortfarande redovisat svarta siffror över tid, framför allt då rekryteringsbehovet hade varit lägre).

  Men hade management haft råd att göra det? Dvs leverera lägre avkastning på eget kapital utan att nå fram sportsligt.

  Gilla

 4. Haha det är klart som tusan vi har misslyckats. Bara en stor jävla loser ställer sig ens den frågan. Herregud vad har det blivit av denna klubb och vissa fans? Wenger har ju verkligen dragit ner klubben i skiten.

  Gilla

 5. Thomas,

  Du kanske skulle ha läst hela inlägget innan du kastade dig på kommentarsknappen… Det fanns liksom ett resonemang där som inte riktigt handlade om fans, utan snarare om ägare.

  /Flugan på väggen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s