Gyllene Tider

Igår, på Twitter, skrev personen bakom bloggen The Swiss Ramble att han hade sammanställt de 20 Premier League klubbarnas finansiella resultat för säsongen 2011-12. 10 av 20 klubbar redovisade en vinst efter skatt. 9 av 20 visade vinst före skatt.

Jag räknade ihop klubbarnas enskilda siffror och lade in i mitt Excel-ark för att se utvecklingen över tid. Ni kan se den i figuren nedanför. Och trenden är tydlig. Klubbägarna håller på att konsolidera sina finanser. För snart ett år sedan bloggade jagom varför jag tror att det förhåller sig på det viset.

– Bankerna lånar inte längre pengar ut hur som helst vilket innebär att det finns mindre pengar att spendera på spelare.

– Klubbägarna själva är mer sparsamma på grund av lågkonjunkturen. Kanske har de investerat i andra verksamheter istället. När tillgångspriserna har varit låga. 


Nästa säsong kickar Premier Leagues kommande 3 årscykel gällande sändningsrättigheter. Klubbarna kommer tillsammans att få cirka £600 miljoner mer per år i TV pengar. Samtidigt har klubbägarna kommit överens med varandra att genom ett gemensamt avtal inte kunna använda mer än £100 miljoner av dessa pengar till ökade spelarlöner.

Idag rapporterar BBC om att fallskärmsbetalningarna till de klubbar som degraderas från Premier League kommer att öka från £48 miljoner till £60 miljoner. Kontroversiellt eftersom det påverkar klubbarna i de lägre ligorna negativt. De får det mycket tuffare att avancera till Premier League. Men debatten är naiv. I och med den kommande TV rättscykeln kommer TV pengarna att stå för mer än 80 procent av de totala intäkterna för flertalet klubbar i PL. Fallskärmsbetalningarna är därmed något av ett nödvändigt ont i fotbollsystemet. Jag skrev ett blogginlägg angående detta. Här kan ni läsa det. 

Flera klubbar i Championship är kritiska till fallskärmsbetalningarna. Ironiskt nog var flera av dessa med och bildade Premier League 1992. Hela idén bakom denna reform var att den högsta ligan skapade sig total makt över sina egna sändningsrättigheter. Något som Premier League utnyttjar än idag. Förstås.

Säsongen 2013-14 har alla förutsättningar att bli ett fantastiskt år. För Premier Leagues klubbägare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s