Malmö FF – I stort sätt noll utrymme för misstag

I höstas vann Malmö FF SM guld. I augusti startar man tävlingen om miljonerna i Europacupspelet. Välbehövliga miljoner. I fredags släppte man sitt bokslut för 2013. Denna gång är min tanke att i första hand fokusera på rörelsekapitalet samt kassaflödet.

Sedan att Malmö FF tog in stadion på sin balansräkning har resultatet förändrats. Framför allt ser vi en mycket stor förbättring i rörelseresultatet. Anledningen till det är att vägen hur kassaflödena för den nya arenan tar en annan väg nu än vad de gjorde då.

Tabellen ovanför visar MFF:s resultaträkning. Vi kan se att intäkterna (exkl spelarförsäljningar) har ökat med 11 miljoner kronor. I första hand är det en funktion av bättre sportsliga resultat. Matchintäkterna har ökat från 35.6 till 43.5 miljoner och souvenirförsäljningen var upp 3.6 miljoner, från 7.8 till 11.4 miljoner kronor. Sponsorintäkterna ligger sedan flera år tillbaka kvar på ca 62 miljoner kronor och ersättningen från de centralt sålda sändningsrättigheterna blev 11.1 miljoner kronor. TV-pengar utgör med andra ord mindre än 7 procent av Malmö FF:s intäkter. 

Personalkostnaderna är sedan flera år tillbaka etablerade kring lite drygt 70 miljoner kronor. Detta måste klubben se till att det räcker för att fortsätta leverera sportsliga framgångar. År efter år. Figuren nedanför visar varför.


Utveckling kassa samt rörelsekapital (omsättningstillgångar inkl kassa minus kortfristiga skulder). Tkr.
Malmö FF har ett stort underskott i rörelsekapitalet (omsättningstillgångar minus kortfristiga skulder) vilket man behöver finansiera med ett positivt resultat från rörelsen. Under 2013 ökade storleken på kassan men underskottet i rörelsekapitalet blev samtidigt större. Anledningen till det är att man hade ett starkt positivt kassaflöde från förändring i rörelsekapitalet vilken vattenfall-diagrammet nedanför tydligt visar. I första hand kommer det från att klubben har minskat sina fordringar samtidigt som klubbens kortfristiga skulder (förfaller inom 12 månader) har ökat.
MFF kassaflöde (mkr). Svart: ingående, respektive utgående balans. Grönt: Positivt kassaflöde från respektive aktivitet. Rött: Negativt kassaflöde från respektive aktivitet.

Inför 2014 är underskottet i rörelsekapitalet större än inför 2013. Det betyder att klubben kommer att behöva leverera antingen en högre Ebitda eller ha ett större överskott av handel med spelarkontrakt än vad man hade under 2013. En vunnen plats i play off till Champions League ger €2 miljoner. Avancemang till gruppspel i Champions League ger ytterligare ca €20 miljoner. Det första skulle minska klubbens risk på kort sikt. Det senare skulle ge en språngbräda som troligen leder till att Malmö FF kan dominera svensk fotboll de kommande åren. 

Samtidigt är det ganska tydligt att MFF inte har lyxen att misslyckas sportsligt. Den stora risken är klubbens dagliga verksamhet (affärsrisk) vilken mäts i Ebitda. Man klarar troligen ett dåligt år. Men två på raken skulle sannolikt försätta klubben i finansiell kris. Sedan man flyttade in på nya stadion så har den sportsliga organisationen gjort ett mycket bra arbete. Klubben har lyckats prestera starka sportsliga resultat samtidigt som man har gjort flera mycket goda spelaraffärer. Det har hållit Malmö FF:s huvud över vattenytan. Nu byter klubben nyckelpersoner. De nya medarbetarna måste leverera lika goda resultat.

Under 2014 ska Malmö FF ut med ca 53 miljoner kronor i finansiering och drift av Swedbank Stadion. Det gäller att fortsätta att fylla arenan med åskådare.

Figuren visar kostnader och kassaflöden för Swedbank Stadion. Asterix betyder kassaflöde. Klubbens långfristiga skulder uppgick per 31/12 2013 till 355 miljoner kronor.

9 reaktioner till “Malmö FF – I stort sätt noll utrymme för misstag

 1. Tack för din genomgång

  Lite frågor/funderingar

  Långfristiga skulder ligger på 355 miljoner. Med en amorterings takt på 25 miljoner per år så sjunker skulden relativt snabbt (1/3 (125 miljoner) betald om 5 år.) Räntebördan släpper successivt och handlingsutrymmet bör ökar. Handlingsutrymmet borde vara något större redan 2014 jämfört med 2013 och möjligheterna till att göra ett positivt resultat 2014 jämfört med 2013 borde vara större. Avbetalningar till riskkapital försvinner väl 2014 sen den stora möjligheten med europaspel, där ett avancemang från första kvalmatchen kommer garantera ytterligare två matcher och ett bättre ekonomiskt resultat från Europaspelet jämfört med 2013. Vidare så ger en väldigt liten procentuell ökning i intäkterna en stor hävstång då intäkterna är så pass höga (det omvända gäller såklart också). Hur bedömer du långsiktiga möjligheten för MFF ser ut? Kanske ser jag för ljust på saken?

  Gilla

 2. För varje amortering om 25mkr, minskar räntekostnaderna med knappa miljonen. 700k-900k skulle jag gissa. 125mkr i ditt exempel, minskar räntekostnaderna med ca 4mkr. Jag skulle dock tro att denna summa kan minska ngt i takt med att räntorna återgår till mer normala nivåer om några år.

  Som jag förstått är 2014 det sista avtalade året med Europainvest, (tom 31/12-2014). Sedan kan man ju skriva ett nytt avtal om man anser att det fins ett finansieringsbehov och att investorerna vill investera igen. Det ser trots allt ut som att MFF kommer att tjäna pengar på det nuvarande avtalet, o investorerna förlorar pengar.

  MFF fick faktiskt 3.4mkr från Uefa (extra betalningar för 2012 års spel i EL, utan tillhörande kostnader för 2013). Så man måste nog avancera minst en kvalomgång för att inte tappa resultat jmf med 2013.

  Men de stora pengarna ligger i om man kan ta sig till CL play off. €2m plus ca €1.5 för deltagande i EL (vid förlust). Det ger bra handlingsutrymme inför 2015, minst.

  Gilla

 3. Anonym 1,

  Jag kan hjälpa dig med litet positivitet:

  Om MFF skulle misslyckas kapitalt med det sportsliga (och därmed även det ekonomiska) så kommer Malmö stad att ta över arenan från MFF mot en ersättning som ganska exakt motsvarar den summa pengar MFF behöver.

  /Saida

  Gilla

 4. Samtidigt är det väl så att ett SM-guld sällan genererar en så mycket bättre ekonomi på sikt. Snarare lurar möjligheten till CL-gruppspel, vilket i princip aldrig händer i praktiken. Europa League ger nog endast ett begränsat intäktsflöde. Lite större spelare blir nu intresserade av klubben som därmed köper en någon mer etablerad spelare för att klara sig vidare i CL. Denna spelare, Rosenberg i det här fallet, kostar en hel del utan att någonsin kunna ge pengar tillbaka via försäljning. I bästa fall kommer spelaren att hjälpa andra spelare att bli bättre. I sämsta fall upptas en plats som kunde ha tillfallit en yngre spelare som möjligen hade haft försäljningsvärde på sikt. Jag kan tycka att det är lite synd om Malmö, som framgångsrikt har spelat in yngre spelare, går bort från den linjen.
  /Zilver

  Gilla

 5. Hur kan MFF ha fått pengar för EL under 2013? MFF spelade ju inte i europa 2012. Pengarna från marknadspotten från EL 2011/2012 borde rimligen ha trillat in under 2012.

  Gilla

 6. Europa League som MFF deltog i spelades klart i maj 2013. Misstänker att det är först efter att turneringen är färdigspelad som beloppen som betalas ut sätts exakt. Uefa offentligör sin lista med samtliga utbetalningar först under augusti (2013 i detta fall).

  Gilla

 7. Nej OH, nu har du nog blandat ihop årtalen. MFF deltog i EL 2011/2012. Sen missade man europaspelet helt till europasäsongen 2012/2013, där istället AIK och HeIF lyckades kvala in. Sen deltog MFF i kvalet till EL 2013/2014 och åkte ut i tredje omgången mot Swansea. Kan det vara dessa pengar som trillat in under 2013? Och det tillhörde ju absolut kostnader till det kvalspelet.

  Gilla

 8. Ok, så kanske det är. Hur som helst:
  Kostnaderna för EL är bokförda säsongen 2011. Isf redovisade man något (3mkr) sämre resultat det året. Och något bättre resultat (3mkr) för 2013.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s