Ny modell för distribution av centrala pengar inom SEF

I fredags avslöjade SVT hur de pengar som SEF managerar genom försäljning av sändningsrättigheter samt andra sponsorrättigheter ska fördelas med start 2015. Fördelningsmekanismen är helt och hållet kopplad till sportsliga prestationer under en femårsperiod.
Den klubb som presterar bäst får 9.35% av intäkterna och den som presterar sämst får 5.40%. Detta ger en ratio på 1:73 från toppen till botten. Det är ungefär som tidigare men det finns en hel del väsentliga skillnaden i modellen. Det finns de som argumenterar för att man ska räkna in publikintresset. Å andra sidan finns det ett positivt samband mellan storleken på hemmapubliksiffror och sportsliga framgångar vilket innebär att modellen indirekt belönar publikintresse.
Bloggen Eyravallen ser ut att ha kommit över vikterna för samtliga placeringar vilket ger en fördelningskurva enligt nedan. *edit*. De är officiella på SEF:s hemsida.

Några observationer: 
– Mycket jämnfördelat för den nedre tabellhalvan. Den övre halvan har en mer progressiv ersättning i förhållande till prestation.
– De i toppen etablerade klubbarna mer eller mindre cementerar greppet om de största ersättningsnivåerna. 
– Det blir svårare för klubbar utanför toppskiktet att nå toppen. Enskilda topplaceringar kommer inte att belönas.
– Det blir lättare för klubbarna att budgetera eftersom årliga tabellvarianser har mindre inverkan på ersättningsnivån vilket leder till något lägre risk. Lägre risk leder rimligen till en större förutsägbarhet i tabellen.
– Större klubbar som börjar underprestera straffas långsammare, i ett finansiellt perspektiv. Å andra sidan straffas de hårt om de underpresterar under en längre tidsperiod. Hammarby kommer att vara ett bra exempel på det.
Allsvenskan har under de senaste åren upplevt en polarisering. Vi börjar känna igen mer eller mindre samma lag som lägger beslag på topplaceringarna.
Enligt SVT kommer 260 miljoner kronor att distribueras till de 32 kubbarna inom SEF. De allsvenska klubbarna får i så fall deka på 195 miljoner kronor. Går man efter de odds som Betsson har idag för allsvenskan 2015 så kommer distributionen av pengarna bli enligt nedan.
Några storklubbar har tagit avstånd från modellen och menar att de borde ha fått en större del av intäkterna. Det är logiskt. TV bolagens makt över schemaläggningen orsakar inte sällan negativa effekter på de lag som drar mest publik. Samtidigt ska framför allt Malmö FF inte klaga särskillt mycket. Som det är nu arbetar den nya modellen helt i deras favör. I teorin kan de placera sig i mitten av tabellen 2015 och ändå kamma hem den högsta ersättningen.
Vi får samtidigt inte överdriva de centrala pengarnas betydelse. 195 miljoner är inte mer än ca 15 procent av allsvenskans samlade intäkter. Detta kan jämföras med ca 20 procent 2006, det första året på den då spektakulärt stora TV rättighetsaffären.

Hade jag varit allsvenskan så hade jag troligen valt en mer brant ersättningskurva men infört skatt på den oproportionerligt stora ersättningen från deltagande i Champions League. Något som jag har skrivit om i denna krönika på Offside.org för över ett år sedan.

En reaktion till “Ny modell för distribution av centrala pengar inom SEF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s