Antecknat från vinterns svenska transfermarknad

Malmö FF ser ut att denna vinter ha sålt spelarkontrakt för närmare 100 miljoner kronor, brutto. Jag har skrivit om en krönika i IdrottensAffärer om rationalen i spelarförsäljningar i allsvenskan. Ni kan läsa den här

Kort sammanfattat: De mindre klubbarna säljer spelarkontrakt för att kompensera intäktsgapet till de större klubbarna. De större klubbarna å sin sida använder sig också av transfermarknaden. Ju större intäkter en klubb har, desto mer värda blir spelarna för dem vilket innebär att storleken på affärerna blir större. Ironiskt nog ökar därmed det ekonomiska gapet mellan klubbarna ännu mer. 

I ekonomiekot för ett antal månader sedan pratade vi om huruvida Malmö FF skulle komma att dominera svensk fotboll den kommande tiden tack vare de stora premierna man får från sitt deltagande i Champions League. Jag menar att Malmö FF har nått dit man är tack vare att man har varit duktig på att scouta och utveckla spelare och tack vare det har kunnat hitta bra affärer.  Champions League skulle därmed ge en grund som ger möjligheter att göra ännu bättre affärer framgent. Det som vi har sett de senaste veckorna tycker jag är ett bra exempel på det. Min prognos ligger därmed kvar. 7 SM guld på 10 år. Ett fåtal andra klubbar får konkurrera om resterande tre mästerskapen.
———————-

Enligt Fotbolldirekt vill Elfsborg köpa kontraktet med J-Södras 19 årige Jesper Manns som har 32 matcher i Superettan på meritlistan. J-Södra uppges kräva 1.5 – 2 miljoner kronor vilket Elfsborg tycker är på tok för mycket. Men är det verkligen det? Hur mycket kostar det att utveckla en egen spelare? Vi känner inte till Elfsborgs kostnad, men vi vet att IFK Göteborg betalar 1.7 miljoner kronor för varje spelare som kommit från den egna akademin och fått kontrakt med A-laget. Utan erfarenhet från spel på seniornivå inom svensk elitfotboll.
———————–
Hammarby har bland annat rekryterat Måns Söderqvist (21) och Oliver Silverholt (20). Båda med meriter från U21 landslaget. Bajen fick betala någonstans mellan enhalv och en miljon tillsammans för båda två i utbildningsbidrag till spelarnas förre detta klubbar. Detta kan sättas i relation med 1.25 miljoner vilket var kostnaden för varje – från det till slut nedlagda projektet HTFF – uppflyttad spelare som fick speltid i A-laget.
————————
Professor Stefan Szymanski menar – för många säkert lite provocerande – att det egentligen är någon mening att fostra egna talanger när man kan förvärva talang på marknaden. Han har troligen rätt, så länge inte för många slutar att producera eget så att priset sticker iväg på grund av brist.
————————
Det pratas väldigt ofta om giriga spelare som utnyttjar sin rätt att vänta ut kontraktet och tack vare det själva få bättre villkor i kommande klubb. Det har gått så långt att SEF:s ordförande Lars Christer Olsson har krävt att Erik Hamrén ska porta bosmanflyktade spelare från landslaget.

Men saken är den att klubbarna själva är minst lika giriga. I Borås Tidning kan man läsa om hur Elfsborg försökte exploatera Alibek Alievs talang genom att erbjuda honom ett lärlingkontrakt trots att klubbens ledning tyckte att han var värd betydligt mer än så. Så fort CSKA Moskva dök upp så steg plötsligt Elfsborg fram med ett A-lagskontrakt. Enligt BT kostade det CSKA 2.8 miljoner kronor att köpa loss Alievs kontrakt från Elfsborg.
————————-
När Malmö FF kvalificerade sig till gruppspelet i Champions League var en förhoppning hos väldigt många att de pengar som Malmö FF vinner i Europa kommer att distribueras vidare till andra allsvenska klubbar. Det ska ske genom att MFF förvärvar spelarkontrakt från sina svenska konkurrenter. På så sätt kommer pengarna att komma fler till godo. Men varför skulle Malmö FF hjälpa sina konkurrenter, om de inte nödvändigtvis behöver göra det? För konkurrenter är precis vad de är. Och konkurrenter försöker man hela tiden att hålla på avstånd.

Hittills har Malmö FF rekryterat Oscar Lewicki och Jo Inge Berget på free-transfer, Tobias Sana från Ajax samt 17 årige Erik Andersson från Landskrona. Den senare sägs ha gett div 1 klubben 2 miljoner kronor.

Malmö FF:s beteende är långt ifrån unikt. Sedan säsongen 2008-09 har FC Köpenhamn vunnit 50 miljoner euro i premier från Uefa. Under den tiden har FCK köpt spelarkontrakt från andra klubbar för ca 35 miljoner euro. Från sina danska konkurrenter har man dock inte förvärvat spelarkontrakt för mer än 5 miljoner euro. Däremot har FCK under samma period förvärvat spelarkontrakt från allsvensken för ca 10 miljoner euro. Dubbelt så mycket av pengarna har med andra ord distribuerats till svensk fotboll än internt i den danska fotbollen.

Kanske är det så att de allsvenska klubbledarna får hoppas på ett mer frekvent deltagande för våra grannländer i Champions League. Det ger troligen bättre möjligheter till positiv cash-flow.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s