Gammal idé på ny distribution av pengar i allsvenskan

Läser på Fotbolldirekt att det finns en diskussion om fördelningen av de allsvenska TV pengarna. 
I dagsläget sker distributionen till klubbarna baserat på de sportsliga resultaten rullande under den senaste femårsperioden. Bilden nedanför hur mycket respektive femårsplacering belönas med. Saxad från en tidigare blogg.
Men faktum är att korrelationen mellan publiksiffror och sportslig framgång är stark. För två år sedan mätte jag det sambandet över en tioårsperiod till 70 procent. Så indirekt fördelas redan pengarna i relation till publiksiffror med den extra detaljen att det belönar klubbar som utnyttjar sina publikintäkter effektivt. Lag med stor publik som inte lyckas kapitalisera den sportsligt får inte lika bra betalt, vilket borde tyckas vara bra. Det man skulle kunna göra är att ge mer pengar till de mest framstående på bekostnad av de mindre duktiga.
Samtidigt TV pengarna är en väldigt liten del av de stora allsvenska klubbarnas totala intäkter. Det rör sig om inte mer än 15 procent. Faktum är att försäljning av spelarkontrakt genererar mer pengar för det allsvenska klubbkollektivet än vad TV marknaden gör. Att skruva om distributionen så att det blir någon enstaka extra miljon lär inte ge större konkurrenskraft i Europa, på kort sikt.
Däremot skrev jag för tre år sedan en krönika åt Offside.org att de allsvenska klubbarna skulle kunna komma överens om att socialisera en del av intäkterna från Champions League. Närmare sagt den del som kommer från marknadspoolen och distribuera ut den till klubbarna efter någon sorts fördelnigs-nyckel.

Efter två säsonger med svenskt deltagande i Champions League rör det sig om närmare 150 miljoner kronor från marknadspoolen som idag finns på MFF:s konto som en försäkring mot en ökad affärsrisk som istället hade kunnat arbeta effektivt hos andra allsvenska klubbar. 150 miljoner kronor är ganska exakt lika mycket som det allsvenska klubbkollektivet totalt erhöll från TV rättigheter säsongen 2015. 

En reaktion till “Gammal idé på ny distribution av pengar i allsvenskan

  1. vad gäller fördelningen av inkomsterna från sändningsrättigheterna kan även konkurrensrätten vara intressant. Om klubbarna vid fördelningen av inkomsterna får betydligt lägre intäkter jämfört med om de sålde rättigheterna på egen hand, kan det vara ett tecken på missbruk av dominerande ställning. Det är inte omöjligt att så är fallet med de mest publikdragande lagen, som Hammarby och AIK. Konkurrensverket publicerade häromåret en intressant forskningsrapport kring detta av docenten Johan Lindholm, ”Kommersiell exploatering av idrottslig verksamhet ur ett konkurrensrättsligt perspektiv”. Det kanske mest intressanta fallet gäller bilsportförbundet FIA, som krävde att internationella serier enbart fick organiseras med FIAs tillstånd och samtidigt krävde att aktörerna respekterade att FIA ägde de kommersiella rättigheterna. Det är möjligt att medlemmarna i SEF borde ta intryck av den praxis som skapats av Kommissionen och EU-domstolen och förändra fördelningen av inkomsterna, för att inte riskera att frågan prövas i domstol.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s