BK Häcken – näst rikast i allsvenskan – därför att man inte spenderar på sportslig rikedom.

Det finns en allmän uppfattning om att BK Häcken är allsvenskans andra rikaste klubb mätt i eget kapital och därmed borde man förvänta sig bättre sportsliga resultat än det som man de facto har levererat och levererar.
Men saken är den att Häcken är rika därför att man inte spenderar alla de pengar som man drar in utan lägger de på hög. 2005 var det egna kapitalet 12 miljoner kronor. 2015 var det hela 67 miljoner. Figur 1 visar BK Häckens årliga finansiella resultat samt utvecklingen i det egna kapitalet.
Legio i allsvenskan är att klubbarna generellt ligger runt en viss nivå på det egna kapitalet och över tid spenderar de pengar som man drar in i sin helhet för att uppnå sportsliga resultat. Pengar på banken gör ingen nytta på fotbollsplanen.
Figur 2 visar hur mycket pengar som BK Häcken spenderar på personalkostnader i relation till ett urval på 20 svenska klubbar som spelat i allsvenskan två eller fler säsonger under mätperioden. Vi ser att man förvisso har börjat överspendera medelklassen men fortfarande har en bra bit till genonsnittet i kvartetten i storleksordningen 2-5 (jag räknade bort den största klubben för att exkludera eventuella extremer). 
Figur 3 visar en jämförelse över investeringar i spelarkontrakt. Också här jämför jag med top 2-5.
Häcken skulle naturligtvis kunna spendera mer pengar på spelarkontrakt och ta rygg på de större klubbarna. Det är möjligt att man skulle bli rikare på sportsliga framgångar. Däremot skulle man troligen vara fattigare på banken. Knäckfrågan är hur klubben ska locka till sig ny publik. Figur 4 visar hur liten den inkomstkällan är för Häcken. Även om man adderar nettoresultatet för Gothia Cup till publikintäkterna så ligger man en bra bit bakom allsvenskans publik-rika klubbar. Faktum är att Häcken i en inkomstjämförelse var ungefär lika stort 2014 som ett Hammarby som då spelade i Superettan.
Men skulle Häcken lyckas attrachera nya åskådare så skulle de sparade pengarna fungera som en fantastisk hävstång. Trots att klubben får anses vara överkapitaliserad så lyckades man trots allt få kommunen att finansiera sin nya arena. Därmed kan man till skillnad från t.ex. Kalmar FF arbeta med betydligt lägre finansiell risk hängande över sig.

Lyckas man däremot inte skapa ett större intresse för klubben så tror jag att vi inte ska förvänta oss bättre resultat än den andra plats i allsvenskan som man nådde för några år sedan.

Figur 1 – Datakälla: fogis.se
Figur 2 – Datakälla: fogis.se

Figur 3 – Datakälla: fogis.se
Figur 4 – Datakälla: respektive klubbs ÅR 2014; fogis.se

3 reaktioner till “BK Häcken – näst rikast i allsvenskan – därför att man inte spenderar på sportslig rikedom.

 1. Mycket trevlig artikel och mycket användbar. Degerfors möter Syrianska FC i som spelas på Stora Valla. I deras senaste möte, vann Syrianska FC matchen med 3-0. Jag undrar om Lindskogs lag förberett oss med en överraskning idag. Baserat på de senaste resultaten melan de två lagen, skulle skulle jag förvänta mig att denna match blir ganska balanserad och slutar oavgjort. Det ska bli intressant att se om Yoann Axel Arquin kommer göra mål denna match eftersom han har en bra snitt när det gäller mål / match. Jag är säker på att du kommer att satsa nästa gång. Var hittar jag unibet recension eller bet365 recension, eftersom jag hört att de är bra?

  Gilla

 2. Jag har fått höra att anledningen till att Häcken lägger pengar på hög istället för att investera dem i kontrakt är att det står i stadgarna för Gothia Cup att de pengarna ska vara öronmärkta för investeringar i just det evenemanget. Så även om pengarna finns på Häckens konto så ska de alltså inte vara fullt tillgängliga för den sportsliga verksamheten.

  Du har säkert bättre källor än vad jag har som kan bekräfta eller dementera detta.

  Mvh

  /Flugan på väggen

  Gilla

 3. Flugan, så här enligt BK Häcken
  Det totala överskottet från Gothia cup är drygt tio miljoner. Men innan pengarna går till klubbens kassa så avsätts fyra miljoner till Gothia cup Foundation. Det är en välgörenhetsorganisation som bland annat hjälper barn i fattiga länder att kunna resa till turneringen. – Vi kommer hamna där i år också, med en vinst på 6-7 miljoner. Det är klart att det är ett bra tillskott, säger Dennis Andersson.

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/gothia-cup-drar-in-miljoner-till-bk-hacken

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s