Royal-cost-League

Om en vecka drar årets säsong igång och redan i februari får vi se den första tävlingsmatchen, den för Bajens del sportsligt betydelselösa fajten mot FCK i RL. En tuff grupp i kombination med en skadeskjuten trupp har lett till att denna upplaga av RL inte varit någon sportslig framgång för klubben. Man kan nog även påstå att det ur ett ekonomiskt perspektiv inte varit någon lysande turnering.

Intäkter
Kvalifikation: 1.2 miljoner SEK
Matchpremie: 0.075 miljoner SEK (vi kan nog utgå att det endast blir 1 pinne totalt)
Publikpremie: approx 0.225 miljoner SEK
Publikintäkter: approx 0.9 miljoner SEK (höftat nettosnittpris 65 kr * 13 950 åskådare)
Totalt: ca 2.3 miljoner

Kostnader
Spelarbonus, skulle uppskatta till runt 50 % av de sportsliga premierna. Detta skulle innebära: 0.6 miljoner SEK
Kvar blir om beräkningarna stämmer, 1.7 miljoner och detta ska täcka kostnaden för hemmaarrangemangen och reskostnaden till tre bortamatcher. Det ekonomiska bidraget lär med andra ord bli ganska litet.

För fyra av tolv lag ser den ekonomiska kalkylen rätt så lik ut som ovan. Frågan är hur den ser ut för de lag som spelar vidare i turneringen. Räcker det ekonomiska överskottet till att täcka behovet av att trupperna på sikt bör växa för att klara av en längre säsong? Den kortsiktiga lösningen har varit att många unga ännu inte alltid flygfärdiga spelare matchats vilket i sig är fantastiskt bra på sitt sätt men det lockar inte marginalåskådaren under en trist och grå årsperiod och därmed inte genererar de effekter som samtliga intressenter förväntar sig. RL verkar med andra ord, enligt det format som det bedrivs i idag, gräva sin egen grav och frågan är hur många fler turneringar det blir? I en perfekt värd ska nämligen Royal League skapa mervärden för samtliga dess intressenter.

  • Supportrarna får se sina lag mäta krafterna med Skandinaviens bästa lag.

  • Deltagande klubbarna får fler tävlingsmatcher på en i genomsnitt (förhoppningsvis) högre nivå än vad den inhemska ligan kan erbjuda.


  • Deltagande klubbarna får tack vare ekonomiska överskott, möjlighet att utöka sin budget och därmed förbättra kvaliteten på trupperna.


  • Deltagande klubbarna tvingas tack vare ökat antal matcher per år släppa fram yngre spelare.


  • Samarbetande TV bolag får de tittarsiffror som krävs för att deras engagemang i ligan ska bli värdeskapande ur eget perspektiv.


  • Samarbetspartners får den exponering som de har som mål och få.


  • Totala intäkterna för fotboll i de skandinaviska länderna ska öka och återinvesteras tillbaka i systemet för att stärka konkurrenskraften gentemot omvärlden.

Vi kan ganska snabbt konstatera att det endast är fåtal krav som uppfylls och för vissa intressenter blir ligan istället enbart en kostnad. Att ligan är en bra idé både sportsligt och ur ett supporterperspektiv kan nog de flesta vara överens om.

Europeisk fotboll har sedan UEFA införde Champions League och sedan lex bosman förändrats gällande konkurrenskraft. Den nationella konkurrensen har inte påverkats nämnvärt men ur ett internationellt perspektiv har vi sett en signifikant förskjutning av konkurrenskrafterna. Allsvenskan en av de ligor som drabbats hårdast och RL skulle därför bli en av åtgärderna för att stärka de skandinaviska klubbarnas slagkraft gentemot lagen på kontinenten. Att det dessutom finns teoretiska modeller som delvis ger en sådan liga sitt stöd, finns det många sportsliga argument för ligans överlevnad.

Tyvärr har de ansvariga inte lyckats hitta ett optimalt format, inte heller har TV bolagen och medierna gjort tillräckligt för att öka tittarsiffrorna respektive publiksiffrorna. Man kan även ifrågasätta vissa klubbars (hänger nog med den av deras ledningar beräknade nyttan som dagens format ger) och också spelarnas attityd och inställning till RL.

Frågan är därför befogad vilka åtgärder som behöver vidtas för uppnå ligans totala syfte och skapa de mervärden jag tidigare var inne på? Finns det överhuvudtaget en marknad för detta eller får man helt enkelt sänka ambitionsnivån?

Intressant läsning:
Market forces in European soccer, Marco Haan, Ruud Koning, Arjen van Witteloostuijn, jan 2002

En reaktion till “Royal-cost-League

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s