Läsvärd artikel

Sprang på en läsvärd artikel i VA.

Lite tankar som dök upp i samband med den.

Att driva en framgångsrik fotbollsklubb lönsamt är mycket svårt, jag har varit inne på det i mina tidigar inlägg och det konstateras även i denna artikel. Anledningen till att FCK genom koncernen Parken Sport&Entertainment lyckats med konstsrycket är att de valt gå en helt annan väg än någon annan europeisk klubb. Vinst på nedersta raden blir mycket enklare när man skaffat sig en struktur där klubben jämfört med dess ligakonkurrenter livnär sig på intäkter från andra källor än fotboll. Klubben saknar idag på nationell nivå tillräckligt stark konkurrens (ur ett finansiellt perspektiv) för att dess marginaler ska pressas nedåt.

Det ska därför bli intressant och se hur FCK och PS&E nu kommer att hantera sin entré på de europeiska arenorna. Koncernen är som jag tidigare skrivit och som tydligt framkommer av artikeln profitmaximerande. En nyttomaximerande klubb skulle använda sig av koncernens hela överskott för att investera i spelartruppen och därmed på så sätt försöka etablera sig och ta nästa steg i C.L. I det här fallet finns det ett tydligt avkastningskrav och förväntningar på framtida kassaflöden som är diskonterat i börskursen. Frågan är om vi kommer se någon signifikant förändring i FCK:s satsning under sommarens transferfönster ifall de vinner ligan i maj.

Elfsborg jämförs nu med FCK målas fram som den nya förebilden (hur många har vi haft genom åren?) inom svensk klubbfotboll och Boråsarna har gjort det mycket bra, dessutom har de fått sensasionellt snabb sportslig avkastning på sin nya strategi. Det är dock för tidigt att dra några slutsatser efter enbart ett år, och 6 miljoner i ekonomisk vinst kan lika snabbt förvandlas till en minst lika stor förlust. Borås som stad är mycket trevlig men har inte samma potential som Köpenhamnsregionen, den har inte riktigt samma potential som Stockholm- eller Malmöregionen. Givet att arenaplanerna i dessa städer blir verklighet kommer inte Elfsborg kunna skaffa sig en lika stark finansiell konkurrensfördel på nationell nivå som FCK lyckats med i Danmark. Men visst känns det som att vi kommer få se en mer tydlig segmentering i svensk ligafotboll och Elfsborg har möjligheter att bli en av klubbarna som är med där framme.

Samtidigt undrar jag om vi inte är på väg mot ett paradigmskifte i europeisk fotboll. Vi har sett de amerikanska investerarnas entré i den brittiska fotbollen. Det snackas om kanadicker i Marseille mm. Är vi sakta men säkert på väg mot en fotbollsscen där klubbarna kommer ha ägarintressen som helt saknar förankring i klubbarnas själ? Är vi på väg bort från den nyttomaximerande fotbollsvärlden? Kommer vi långt i framtiden se en amerikanisering och kanske en konsolidering av ligasystemen i Europa? I så fall, hur kommer det påverka supporterkulturen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s