Inför bokslutet, en liten lathund

Då står vi där igen, ännu ett bokslut ska presenteras. Vissa av konkurrenterna har presenterat starka resultat vilket givetvis höjer förväntningarna på Bajens dito. Dock några viktiga saker och tänka på innan man svävar iväg och hoppas för mycket.

– Fotbollsklubbar nyttomaximerar hellre än profitmaximerar, mer om det här

– Vi kan identifiera samma beteende i allsvenskan, sjuka summor har försvunnit i svarta hål trots fördubblade intäkter mer om det här

– Ökade intäkter runt om i fotbollseuropa har inte genererat i några signifikanta vinstökningar, finns alltid undantag.

Det står nog redan nu ganska klart att Hammarbys intäkter ökat mycket under 2006, det har de dock gjort hos samtliga klubbar, hos vissa konkurrenter än mer. Högre intäkter genererar nödvändigtvis inte vinst, inte på en marknad där aktörerna nyttomaximerar. Det är egentligen ganska självklart, får alla klubbar ungefär lika mycket mer pengar att spendera, ökar motparternas, dvs spelarnas, agenternas, leverantörernas, de säljande klubbarnas (transfer) ”bargain power”.

Klubbarna vill samtidigt spendera sina resurser eftersom de har de sportsliga resultaten som en drivkraft större än profit.Det vi kan hoppas på, är de redovisningstekniska effekterna av Runström och Stoor försäljningarna. Kanske kan en slant från TV avtalen slinka igenon till sista raden, i såfall är det en kortsiktig effekt där kostnaderna ännu inte hunnit äta upp hela den extra intäkten, mer om det här.
Följande gäller följande enligt SvFF:s redovisnings- rekommendationer. Vid förvärv av spelare kan transaktionskostnaden aktiveras som en tillgång på balansräkningen och skrivas av över kontraktslängden.
Agentkostnader signing fees bör kostnadsföras direkt, det vill säga belasta resultatet helt och hållet.
Det vi ska döma klubben efter, är hur man klarar av att finansiera den löpande driften, det är det mest elementära för klubbens framtida fortlevnad. 2005 gick Bajen -3,7 miljoner back i driften, det var 3,7 miljoner för mycket.

Jag tror det blir vinst på nedersta raden, hur stor/liten vågar jag inte säga.

Mer läsning:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s