Det blir nog inte roligare än så här

Då var bokslutet släppt och intäkterna hamnade skrämmande nära min prognos. Resultatet, +5,4 milj före skatt är i alla fall ett plus och en djupare analys kommer nog den dagen jag kommer över rapporten i sin helhet (kanske någon som sitter med en kopia och kan slänga på mailen).
Misstänker att driften visar ett underskott, inte helt tillfredställande och enligt mig, (även om jag ännu inte sitter med facit på hand) kan det största sannolikhet tillskrivas faktumet att driftintäkterna ökar alldeles för lite i förhållande till toppkonkurrenternas intäkter. Minskning av merchandiseintäkterna, mindre ökning av marknadsintäkterna än tidigare, en publikintäktsöknng på ca 10 procent är inte några ökningssiffor som är svåra och straffa för våra haussade toppkonkurrenter som Elfsborg m.fl.

Kostnadsmassan ligger nog på minst den nivå som krävs för en Stockholmsklubb att ha den ambition Hammarby Fotboll har. Noterbart är att HF AB:s lönekostnader ökade med 6 miljoner från 2005 till 44,8 milioner. Misstänker att det döljer sig en och annan signing bonus där.

Det vi ser, och jag har varit inne på det tidigare, är förmodligen ett maximum av de sportsliga och ekonomiska resultat som den nuvarande infrastrukturen och organisationen klarar av och leverera, även om 2006 års upplaga var nog värd en betydligt högre tabellplacering. Konkurrenternas lösningar i form av externkapital ger dem helt enkelt helt annan finaniell och operationell flexibiitet i sina respektive verksamheter.

För Hammarby Fotboll blir det nog inte roligare än så, det blir det oftast inte för fotbollsklubbar överhuvudtaget. För att visa ekonomisk vinst modell större krävs förmodligen något eller fler av följande.

– Sänkt sportslig ambitionsnivå och på så sätt mindre kostnadsmassa i form av löner, lönsamt på kort sikt.

– Lägga ner HTFF och därmed minskad kostnadsmassa, lönsamt på kort sikt.

-Sälja spelare till ett pris högre än det värde spelaren har ur Hammarbys och ur ett allsvenskt perspektiv. (lex Zlatan, lex Rosenberg, lex Afonso).

– Ett större kapital och en större kassa som tillåter ett mer proaktivt värvningsarbete.

– Operationell nivå i högsta allsvenska klass i samtliga delar av organisationen.

– Betydligt högre marknadsandel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s