Nöjda medarbetare?

Har tidigare skrivit mycket om intäkter, marknadsandelar mm men inte alls mycket om kostnader. Blir ett inlägg om det här och innan jag ställer upp de mest intressanta posterna vill jag flagga för att personalkostnaderna ökat med 35% sedan 2003. En del av ökningen kan säkert förklaras av sign-on bonusarna och det skulle vara oerhört intressant att ta del av övriga toppkonkurrenters lönekostnadsutveckling. Är lönekostnaderna en funktion av den allsvenska ”inflationen”?

Men trots att utbetalningarna ökat med 35% sedan 2003…
– är vi lika långt från spel i europa
– unga spelare sticker utomlands lika tidigt som tidigare
– är de felaktiga inkasten på de allsvenska arenorna lika frekventa idag som -03
Listan kan göras lång och vi lämnar den därhän.

Tittar vi på de i Hammarbys kostnadsmassa mest intressanta posterna och jämför dem över tiden hittar vi en del av svaren på varför driften inte alltid går runt. (sifrorna hämtade från HIF FF:s årsredovisning där det finns en mindre deskripens mot HF AB:s redovisning)

Som sagt var, lönekostnaderna ökade rejält -06, 6 miljoner högre än -05 och ökningen var betydligt större än den mellan -04 och -05. Eftersom medelantalet anställda inte ökat från 2005 bör kontraktsförlängningar och sign-on bonusar drivit den större delen av ökningen. Misstänker att även HTFF fått en större lönebudget.

Evenemangs-, materialkostnaderna är intressanta då de fluktuerar väldigt mycket mellan de olika åren, toppar -04 och -06, dalar -03 respektive -05, mycket svåranalyserat. Är kostnaden för östra läktaren till största delen resultatförd åren -04 och -06?

Avskrivningarna har ökat under årens gång, och det är avskrivningar för spelarförvärv som står för i stort sätt hela ökningen. Det förklaras av att Hammarby Fotboll faktiskt börjar investera i spelartruppen i form av transfersummor. De fåtalet klubbar som genom fristående bolag helt finansierar förvärv slipper motsvarande årlig kostnad, men å andra sidan blir deras intäkt vid spelarförsäljningar lägre.


Intressant annars och konstatera att Runström och Stoor genererade nästan dubbelt så mycket intäkter än Salle, Totte och Fjörtoft. Fortfarande ligger Bajen i lä jämfört med MFF mfl när det gäller och ta betalt vid spelarförsäljningar.

Bokslutets mest bevarade hemlighet döljer sig annars under kostnadsposttermen ”övriga rörelsekostnader” och landar på 3.7 miljoner. Verkar vara en extraordinär kostnad som inte funnits tidigare år, men vad avser den?
Fortsätter löneutvecklingen, vilken den till viss del lär göra med tanke på att konkurrenterna även dem ökar sina intäkter, kommer det bli mycket svårt för Hammarby Fotboll att klara av och självfinansiera sin drift och man blir i så fall beroende av spelarförsäljningar de kommande åren. Svårt, eftersom intäktsökningarna i form av matchintäkter, merchandise och marknadsaktiviteter börjat avta.

De allsvenska spelarna lär dock bli än mer nöjda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s