Skillnaden mellan mod och galenskap är hårfin

Knappt en månad kvar, sen börjar allvaret och det känns som att vi står inför ett mycket ovisst år, sportsligt, organisatoriskt och ekonomiskt. Hammarby Fotboll har under vintern spelat ett högt spel och man har gjort det under en period där vindarna blåst allt annat än åt rätt håll.

Vi tar och gör en kortare sammanfattning av läget.

27 oktober, Hammarby Fotboll presenterar klubbens kommande chefstränare, den oprövade Tony Gustavsson, man hoppas på att nytänkande, ungdomlig entusiasm ska bygga vidare det som Anders under sina fem år skapade. Ett modigt beslut.

20 december, Erland Hellström presenteras som Ante Covic:s ersättare. Erland hade fått välbehövlig rutin under sina år i Assyriska och är förmodligen en målvakt ljusår bättre än då han tokboxade bort varenda boll matchen efter Kalmarincidenten. Problemet var att Erland vid värvningstillfället inte var friskförklarad efter en korsbandsskada, han är det ännu inte idag. Således ett mycket modigt beslut att bemanna truppens kanske mest utsatta och viktigaste position med en målvakt med oklar status.

22 Januari, Max von Schlebrügges försäljning offentliggörs, klubben gör en svår värdering där man väljer att kamma hem uppemot 10 miljoner istället för att nyttomaximera och behålla sin mest kraftfulla och meriterade försvarsspelare med bakgrund av att rutinerade Petur och landslagsaktuelle Fredrik Stoor lämnat skutan. Rätt eller fel återstår och se, hur som helst ett modigt beslut.
22 januari, samma dag presenterar Hammarby Fotboll ett nyförvärv, nygamle Christian Traoré lanseras som Max:s ersättare. Ett välbekant ansikte som fansen länge velat återse sedan senaste gästspelet i klubben. Problemet var bara att Christian nyligen opererat axeln och inte beräknades vara fit for fight förrän strax innan seriestart. Ett modigt beslut då backlinjen var truppens minst rutinerade lagdel och ikonen Sulans skadestatus vid det tillfället var oklar.
Under resans gång har Tony Gustavsson konstaterat att backlinjen är den lagdel med minst rutin och den med minst optimal balans. Samtidigt säger Henrik Appelqvist i en öppenhjärtlig intervju att man gillar den ungdomliga touchen i truppen, och visst, det finns inget roligare än och se egna produkter och scoutade talanger storma fram på arenorna runt om i landet. Frågan är dock hur goda förutsättningarna för en succé med dessa kids är då klubben är beroende av till sin fördel 100 procentig utdelning i de modiga besluten man fattat senaste halvåret och man behöver inte ha läst sannolikhetslära för att skatta oddsen för att det ska inträffa.
Parallellt med beslutsfattandet har det kommit signaler, konkreta eller mer abstrakta om att intäkternas utveckling är mer osäker än någonsin. Merchandiseförsäljningen går på kryckor, säsongskortförsäljningen likaså och tillsammans med höstens utveckling av publiksiffrorna borde det fått varningsklockorna att ringa. Vinterns mediestorm drar inte heller marginalåskådaren till Söderstadion, marginalåskådaren som älskar och läsa rubriker utan de källkritiska glasögonen på, marginalåskådaren som gillar identifiera sig med framgång.

Samtidigt står och läsa i verksamhetsberättelsen om ”frustrationen” på marknadssidan. Vinterns äventyr med Nike vs Kappa och den ännu inte presenterade huvud- samarbetspartnern ger inte några vidare tecken på att den avstannande tillväxten på marknadsintäkterna återigen ska skjuta fart.

Signaler har även sänts i matchsammanhang, både på tävlings och träningsnivå. De individuella och gemensamma misstagen hos målvakt och i backlinjen har varit många och dessutom har laget straffats med en drös av baklängesmål. Än idag har dock det förmodade Max – Traoré överskottet inte investerats i den lagdel som på papperet och på planen skapar mest osäkerhet. Ett, om det inte händer något innan 1 april, mycket modigt beslut.
Hammarby Fotboll spelar således högt spel och man gör det inte med vind i seglen. Det är modigt och ta rövare och man kan mycket väl gå ut i krig med entusiasm, nytänkande och på halvchans vid de tillfällen man besitter tillräckligt med självförtroende och har en säker plattform och falla tillbaks på. Att göra det på de premisser som råder idag kan man börja undra om det inte snarare handlar om galenskap, gränsen är hårfin.
Lyckas man dock ro det här i land lär man bli geniförklarad.
Tidigare inlägg:

6 reaktioner till “Skillnaden mellan mod och galenskap är hårfin

  1. Vilken trött förening, jag brukar inte skriva här men nu måste jag bara skriva av mig!Efterårsmötet så kan jag bara konstatera att medelåldern verkar ligga mellan 60-70 år, idel gråhåriga gamla trötta gubbar som håller varandra bakom ryggen. Maktfullkomlig på gränsen till otrevlig mötesordförande, trist, trist. Allt är regisserat för att dom ska kunna välja in Aspefjord o Svanberg igen. Inser dom inte att dom gjort sitt? Vad håller vi på med, in med nytt folk helt nytt folk. Fridman och Henrik A har inte en styrelse värd namnet, dom har bara en lättmanipulerad grupp gamla gubbar. Ulric Jannsson, kom in i valberedningen det var väl enda ljusglimten. Faan dom håller fast vi något gammalt unket, dessa herrar kommer aldrig kunna leda oss in i framtiden. Jag tror Henrik & Fridman & Rybrink (som gjorde en mycket bra intervju) INTE vill ha in några som driver medlemmarnas frågor, några som vill förändra och föra saker framåt, några som ifrågasätter och är lite obekväma. Dom är nöjda med dagens trötta styrelse med Ja-sägare. Kan inte nog beskriva min besvikelse, hela inramningen aula och allt känns sååå 70-tal. Faan det är 2007.Vilka är dom som sitter i styrelsen då?Lars Strandberg, verkar väl OK, men han jobbar som VD på http://www.sverigestidskrifter.se och på mötet nämde han att man lagt ut ett uppdrag externt på att ngn ska titta på hur man ska göra med en medlemstidning, då blir jag skeptiskt och funderar på vilke ”kompis” som fått detta uppdrag?Stefan Svanberg (Omval), vad har han som är en sån tillgång, hjälp mig att hitta ngt positivt att säga om honom? Jag hittar ingenting. ”Jag har jobbat med fotbollsskolan”..suck.Olle Johnselius, politker som bröstade sig och sa att han själv hade fixat till ekonomin i Reymers stämmer det?Jan Aspefjord (Omval), gammal trött gubbe som passerat bäst föredatum för länge, länge,sedan, Förmodligen han som fixat in reklamen till ”Bygg-ettan”, ”El-facket” och LO på Söderstadion osv, reklamen för dessa fackföreningar skrämer bort sponsorer från riktiga företag, tro mig.Dan Törnsten, (nyval). Förmodligen bra ”bara” 50 år. Men med sju barn får man hoppas att det finns tid över för styrelsearbete.Mikael Lindqvist (nyval), Går till val på att han nästan är 40 år, men hallå, vem faan vill vara ”nästan” 40 år? Ålderskkomplex för att han känner sig för ung, kanske förståligt i detta sällskap.Anna Wallin (ledamot) Har jag ingen aning om vad hon tillfört föreningen under det gångna året.Sven Gustafsson (ledamot) Samma som ovanBjörn Ekblom (ledamot) Har även han passerat bäst före datum.En valberedning som inte kan kommunicera med varandra, man vill inte emittera 9,9% till medlemmarna utan bara drar ut på detta, NEJ VI BEHÖVER EN NY KRAFTFULL STYRELSE MED VISIONER! Detta gott folk är styrelsen som skall leda oss vidare! Är det vad Hammarby förtjänar eller ska vi ändra på det?/A N

    Gilla

  2. anonymous (3): hittar ju inga argument att byta styrelse mer än ålder på de som sitter och att du verkar vara emot fackföreningar? (är inte Bajen en arbetarförening längre?)dessutom känns det väll rätt onödigt att gnälla om det dagen efter årsmötet som ju är den enda dagen som man kan ändra det…

    Gilla

  3. nicoDet kan ju vara så att först när man har varit på ett årsmöte så inser man hur riggat det hela är.Det är väldigt lätt att säga ”men säg nåt på årsmötet då!” men igår såg vi hur populärt det var med spontana inlägg:Äpplet snudd på förlöjligade vissa åsikter, mötesordföranden var rabiat, gamla styrelsemedlemmar rapade upp samma gamla försvarstal o s v.von_oben

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s