På arenafronten inget nytt

Ingen revolutionerande ny information i arenafrågam framkom vid årsmötet förutom målsättningen att den ska vara färdigbyggd till den allsvenska premiären 2010. Den som lever får se…

Vissa intressanta detaljer snappades dock upp, fotbollen beräknas stå för 1/3 av arrangemangen. Personligen tror jag att fotbollen kommer bli betydligt mer betydelsefull än så, det totala utbudet av evenemang i Stockholm är inte så pass stort att Hammarby Fotboll med säkerhet kan räkna med att få så stor beläggning i konkurrens med de övriga arenorna. Som jag tidigare spekulerat kan EMA Telstar komma och bli vinnaren på kort sikt tack vare en större förhandlingskraft gentemot arenabolagen och på så sätt pressa ner arenahyran. Priset till slutkonsumenten lär förbli detsamma och den högre marginalen detta genererar bör på sikt locka andra promotorföretag till marknaden.

En försäljning av namnet beräknas generera 75-100 miljoner över en tioårsperiod, en årlig intäkt på 7.5 – 10 miljoner. Visst smärtar det en del i hjätat, ett officiellt namn med kommersiell anknytning men med tanke på den årliga kapitalkostnad detta miljardprojekt kommer medföra har klubben inte råd med andra alternativ. Som en vis man påpekade, i folkmun kommer arenan bära ett annan namn. Reklamintäkterna kommer ha en betydande roll i den fortsatta tillväxten och avgörande blir även de lokaler som kommer att byggas i anslutning till arenan, enligt tabellen nedan framkommer tydligt att Parkens intäkter i form av lokalhyra inte är helt oävna i jämförelse med intäkterna från uthyrning av arenan. (se tabell)

Tre nya arenor till trots, det som ändå känns någorlunda tryggt i detta högriskprojekt, för det måste vi kalla det, är att AEG inte är några duvungar i branschen och den kompetens och nätverk de besitter skapar konkurrensfördelar gentemot de övriga projekten i Stockholm.

En fråga jag undrat över ett tag nu är huruvida Hammarby Fotboll kommer omorganisera sig efter att ett beslut är klubbat. Att arenafrågan är Äpplets käraste hjärtebarn är uppenbart varje gång han yttrar sig i frågan. Kommer Henrik fortsätta med arenafrågan och driva projektet på heltid och kommer vi i så fall få se en tydligare uppdelning och gränsdragning av organisationen?

Avslutningsvis.

Det ställdes en fråga (fanns ytterligare en till två som inte togs upp) härifrån till Jan Friedman i 08-Fotboll, typ ”är det realistiskt att Hammarby Fotboll levererar lönsamhet under en tillväxtfas då man ska ta steget till den kommunicerade visionen, ledande klubb i Skandinavien?”

Det korta svaret – ”Vi ska växa med lönsamhet” lämnar utrymme för närmare analys, jag ber och få återkomma i ämnet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s