Arenor & Royal League

Det har varit en del arenasnack, förutom 200 miljoner för namnrättigheterna till nationalarenan snackas det om att SvFF planerar 40 större arrangemang på den nya stadion. Hammarby räknar med ca 60 arrangemang enligt Appelqvist:s ekvation där 2/3 ej är fotbollsrelaterade. Lägg till Globenarenornas arrangemang och ytterligare en arena någonstans i stan som ska ha sitt. Stockholm har mycket att bevisa om man ska klara av och locka nya arrangemang så att dessa täcker kapitalkostnaden och driften. Jag har svårt att se alla arenor lönsamma i framtiden och där har Hammarby en fördel som förmodligen blir först ut, men vad händer sen? Lägger man ihop grundinvesteringarna för de tre nya arenorna är det enorma summor som totalt sett genererar mycket hög kapitalkostnad som ska finansieras genom olika intäktkällor. Det gäller och tänka till ordentligt och de som lyckas bygga smartast och effektivast lär blir vinnare. Någon aktör kommer säkerligen få det riktigt svårt i konkurrensen.

Mer om nationalarenan här

Intressanta uppgifter om att Fabege flaggat om ett förvärv av AIK aktier för arenabolagets räkning. 18% gör aktören till den näststörste enskilde ägaren i AIK Fotboll AB. Indirekt skulle detta innebära att SvFF blir en mycket stark intressent i AIK fotboll vilket man, surprise surprise, kraftigt dementerar. Det verkar vara klart att arenabolaget är ute efter en modell med ägande i sin största hyresgäst, inte olikt Parken om man bortser från den nuvarande begränsningen om max 49% röstägande i ett Fotboll AB. Detta case ska bli oerhört intressant att följa, mest pga av den intressekonflikt som kan blossa upp, men allt går rent formellt och snåra ihop genom olika bolagskonstellationer.

Royal League är ute på hal is och det är egentligen ingen kioskvältare, ska man få turneringen och leva vidare måste man nog bryta ihop totalt och tänka i helt nya banor. Som jag skrev i förra inlägget ”gör man saker på samma sätt får man alltid samma resultat”. Ett äldre inlägg om RL här

.

5 reaktioner till “Arenor & Royal League

 1. När det gäller den nya arenan, så är jag livrädd för att vi trånat så länge efter den så att skygglapparna åkt på och riskerna med hela skiten sopas under mattan.I mina ögon är det självklart att tre nya arenor som slåss om arrangemangen innebär lägre vinstmarginal i den desperata jakten på hyresgäster…må detta inte bli en ekonomisk bomb som briserar mitt i ansiktet på oss.Med de astronomiska summor som det innebär med ett arenabygge, kan det om det vill sig illa bli ett gigantiskt svart hål i stället för det positiva konkurrensvapen vi vill åt.Visst är det tänkt att vissa kringutrymmen ska hyras ut också, och inbringa vissa hyresintäkter, men jag har ändå en molande oro i magen över hela grejen.Men jag och ekonomi är som hund och katt.De som andas mer optimism, och som är lite mer insatt i ekonomin än jag, får gärna lägga ut tankarna så att den molande oron försvinner./KLUMPEN

  Gilla

 2. KLUMPENEtt väldigt bra inlägg, det är lite beklämmande och se planerna som presenteras och alla verkar bygga på kalkyler om 40+ större evenemang.Det som ändå känns bra med Hammarbys arenabygge är just hypotesen om att den arenan blir klar först samt att vi har AEG som samarbetspartner, nu pratar vi inte vad gäller investering utan kompetens, nätverk mm.Det gäller dock och tänkas till, både en, två och tre ggr. Det får inte bli en för dyr arena med höga fasta kostnader.

  Gilla

 3. chriz:Håller med om att det är lite lugnande att AEG är med på det hela. Dom har ju redan byggt ett antal arenor och borde ju ha lite koll, så visst har du en poäng där.Men vad vet vi egentligen om AEG:s intentioner…har det redogjorts någonstans vad dom vill.Dom vill tjäna pengar såklart, men hur har dom tänkt gå till väga?Bloggen ”Absolut Bajen” hade för ett bra tag sen en genomgång om hur AEG fungerar i USA, med olika bolag arbetandes för att generera jobb till varandra och på så sätt tjäna pengar i flera led runt arrangemangen.Men hur fungerar det i deras nuvarande arenor på europeisk mark?Har man en intention att åstakomma något liknande här?Har det någon betydelse att man inte är majoritetsägare i Hammarby?Vilken typ av arrangemang vill man arrangera i arenan, och framför allt – vilken blir Hammarbys roll i allt detta?För min del spelar det inte så stor roll vad det är man arrangerar – monstertruckar eller dansbandskvällar eller vad skit som helst, sålänge det genererar en inkomst till Hammarby.Men som sagt – frågor, frågor, frågor…det skulle ju vara intressant att veta lite mer om svaren!/KLUMPEN

  Gilla

 4. Oops…glömde en sak angående hyresgäster och marginaler som jag berörde i mitt första inlägg.Arrangerar man själv ett evenemang, så är man kanske inte lika frestad att lägga det i en annan arena än sin egen. =)/KLUMPEN

  Gilla

 5. Och givetvis måste man anpassa konceptet till europeisk nivå, ja till nordisk nivå då människors värderingar, vanor och egenytta vid beslutsfattande skiljer sig något galaktiskt från dem som lever på andra sidan atlanten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s