Riskkapital – inte helt riskfritt

Till slut har Hammarby Fotboll börjat använda sig av finansiell hjälp till spelarförvärv från externa finansiärer, bra där. Denna lösning är nödvändig fram till den dagen klubben kan tillgodoräkna sig medel från de kalkylerade arenaintäkterna. Många klubbar har gjort det tidigare och fler klubbar lär säkerligen följa efter. Många har hyllats, men ännu är det ingen som ifrågasatt konceptet, vi har nämligen ännu inte sett någon kolaps eller sprucken bubbla. Jag ska villigt erkänna att när det externa kapitalet i form av fristående bolag gjorde sitt intåg var jag något skeptisk, skeptisk eftersom det aldrig finns några friluncher, skeptisk då jag tyckte mig se potentiella riskfaktorer. Faktum är dock att Hammarby Fotboll AB är ett riskkapitalbolag i sig. Problemet är att det saknat tillräckligt med kapital för att klara av och konkurrera med övriga topplagens bolag eller andra kreativa finansieringslösningar i kamp om de spektakulära underskrifterna.

Allt eftersom fler topplag började finansiera sina trupper genom denna metod insåg jag att även Hammrby Fotboll den vägen måste vandra och ta in ytterligare medel utifrån. Framför allt eftersom klubben haft svårt att bygga eget kapital värt namnet medan konkurrenterna finansierar sina prospects och på så sätt skaffar sig sportsliga konkurrensfördelar. Det finns dock vissa faktorer som kan vara förädiska och inte får underskattas. I vintras läste vi om tendenser till en mindre maktkamp i Helsingborg där parterna inte var överens i olika vitala frågor, och även om media drog ett stort strå till stacken och allt blev förstorat, kanske mer dramatiskt än vad det egentligen var så kan vi inte bortse från att det alltid, förr eller senare, uppstår konflikter när större kapitalbelopp är inblandade. Jag hoppas alla skrivna avtal är tydliga i Bajens fall.

Det kan även bli problem där klubbar bygger sina trupper genom en extern finansieringslösning parallellt får problem med att få driften och gå runt (gäller ju även Hammarby). Spektakulära förvärv skapar ofta spektakulära lönekostnader samtidigt som de externt finansierade spelarna vid försäljningstillfället ger mindre pengar tillbaka till klubbarna. Klubbarna blir med andra ord mer beroende av andra intäktskällor än de från spelarförsäljningar och den sportsliga prestationen blir än viktigare som drivkraft för intäkter. Det är därför viktigt att inte glömma bort och tappa fokus i den långsiktiga planen samt talangutvecklingen. Baksidan är att klubbarna blir tvugna att sälja sina tillgångar i form av spelrätter, klubbhus mm till externa bolag för att klara licensen.

Det jag dock reagerat allra starkast på, är den ibland nonchalanta attityd från olika håll där dåliga värvningar ursäktats med en axelryckning då det inte är föreningen som stått för fjolerna. Jag vill betona att föreningen och det externa bolag/modell bör betraktas som ett gift par, de har egentligen en gemensam ekonomi där båda är beroende av varandras plånböcker respektive infrastruktur som de delar. Att ha externt kapital som alibi för dålig scouting är ett lysande exempel på kapitalförstöring och förlorad respekt för pengar. Dessutom förvånar det mig att SvFF, som ju gillar att lägga sig i det ena och det andra ännu inte krävt en större genomlysning av fenomenet samt krav på en tydlig redovisning av pengaflöden mellan olika bolags- och finansieringskonstelationer.
Jag tror dock att man kan få sådana finansieringslösningar och fungera riktigt bra även om det kan ur klubbens perspektiv vara svårt och inte låta bli och tänka mer kortsiktigt när tillgången på kapital är stor. Det är lätt att bli fartblind samt förlora perspektivet över pengarnas egentliga värde. Grundproblemet ligger förmodligen i att människan vid tillfällen där kapital inte är en trång sektor gärna fattar kortsiktiga beslut för att maximera den egna nyttan utan att bekymra sig över konsekvenserna. Klarar man och vara konsekvent i klubbens långsiktiga strategi, ha en ungdomsverksamhet i nationell toppklass, kan extern kapital fungera som en krydda på moset för enstaka profilvärvningar. Det får dock aldrig ta över verksamheten så att klubben blir beroende av det för att på sikt säkra sin existens. Det är viktigt att inte förlora fotfästet.

En reaktion till “Riskkapital – inte helt riskfritt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s