Driften 2006, – 4 miljoner

Jag har tidigare skrivit om betydelsen av att driften ska självfinansieras och ekonomiskt gå runt hos en fotbollsklubb. Det har även varit bolagets inställning där man under tidigare årsmöten kommunicerat att budgeteringen gäller exklusive spelartransfers. På senaste årsmötet räknade man enligt Henrik med dessa i sin budget på +5 miljoner i vinst för 2007. Tittar man på senaste två årens driftresultat förstår man varför, minus dryga 7 miljoner på två säsonger i driftunderskott enligt SvFF:s årliga sammanställning.
”Spelarförsäljningar är en del av vår affärsidé” säger Henrik ibland och de två senaste åren har spelarförsäljningar förutom det även fungerat som en livlina. Nu har Hammarby Fotbolls talangutveckling och förmåga att förädla spelare gjort att man klarat av och finansiera sin drift denna väg men tittar vi långsiktigt är det ingen strategi som kommer leda klubben mot dess vision, ledande klubb i Skandinavien. Det är dessutom tragist och se att respektabel del av Max-pengarna kan komma och finansiera ett driftunderskott även 2007.
Så som jag ser det, är den största boven det faktumet som jag skrivit åtskilliga spaltmeter om, den minskade marknadsandelen. Hammarby Fotboll ökar inte sina driftintäkter (publik, marknad, merchandise) lika mycket som dess konkurrenter gör. I en marknad där aktörerna snarare maximerar sin nytta än profit blir ekonomisk vinst, givet att den sportsliga ambitionen är den högsta, därför mycket svår och nå, på lång sikt omöjlig. Klubbarnas sportsliga ambitioner driver kostnadssidan i allmänhet och lönekostnaderna i synnerhet. Hammarbys totala lönekostnader ökade knappa 16% -06, allsvenska klubbars spelarlöner ökade i snitt dryga 9%. En akvation som är svår att få ihop om man ställer det i relation mot marknadsandelens utveckling. Driftintäkterna måste öka mer, alternativen är mindre roliga som t.ex lägre ambitionsnivå.
Hammarby Fotboll har dock en stor trång sektor i form av den nuvarande arenan, inte enbart vad gäller publikintäkter men även i form av reklamintäkter. Bosse Lundquist har sagt att företagen idag värdesätter aktiviteter och events mer än ren reklamexponering och det finns idag inget och sälja. Det finns en studie som ger stöd åt detta uttalande och visst finns det logistiska begränsninngar på Söderstadion för att ta in tillräckligt många nya partners idag och erbjuda dem de mer abstrakta mervärden som dessa är ute efter och förväntar sig.
Nu verkar det som att styrelsen/ledningen faktiskt verkar agera efter det faktumet vilket syns genom bl.a Unicef samarbetet som med största säkerhet kommer underlätta försäljningen till sina partners och kanske höja värdet och i och med detta priset på paketen klubben säljer. Långsiktigt ett riktigt bra beslut även om det innebär lite mindre intäkter iår. Jag tycker mig se att man börjar ta höjd för ”arenaeffekterna” redan idag.
*******
Tittar vi på 2006 års resultat och kostnader sticker en sak ut, den extraordinära kostnadsposten på 3,7 miljoner. Uppenbarligen är det en kostnad som inte funnits tidigare år så jag har vänt ut och in på potentiella händelser under året som kan ha orsakat den och den enda källa jag kan tänka mig är kostnader som uppkom i samband med spelartransfer/transfers. Henriks kommentar på årsmötet om att han inte kunde avslöja något pga avtalstekniska skäl ger utrymme till konspiratoriska spekulationer.

*******

Ser att SvFF med släptåg skapat ”Elitprojektet” som ska leverera en kvartsfinalplats i Champons League inom tre år, en utopi. Ännu en pappersprodukt precis så som den för ett halvår sedan haussade, idag bortglömda ”U-21 allsvenskan”. Nu ska man tänka smartare och annorlunda än omvärlden och har rekryterat en arbetsgrupp, ironiskt nog innehållande två bland andra mer eller mindre bekanta namn, Hasse Backe och Bo Lundquist som båda misslyckats kapitalt med att ta sina respektiva klubbar till Champions League då det begav sig. Så var det med det nytänkandet…

15 reaktioner till “Driften 2006, – 4 miljoner

 1. Kostnadsposten = Eguren = missad tidpunkt för svar på optionen?Jag ser Äpplet som en ok förvaltare men vem är visionären/entreprenören som krävs för att starta det nya ”bajenprojektet” som inkluderar en ny arena samt ledande i skandinavien?Finns den kraften idag inom bajen eller krävs det rekryteringar, det är en väldigt intressant fråga.Förövrigt en snygg avslutning på den senaste bloggen 🙂

  Gilla

 2. hmmm… fast transferkostnader aktiveras dock på balansräkningen och kostnaden blir dn årliga avskrivningen. Det är en mkt intressant och befogad fråga du ställer. Hur som helst kommer organisationen behöva och utökas och det kommer inte finnas mkt utrymme till felrekryteringar.Det fanns en längre period där Friedman var väldigt, väldigt anonym och i stort sett all kommunikation om visioner, mål och framtid sköttes av tre personer med liknande kommunikativa stilar, H.A, T.A samt A.L.Sedan är kommunikation en sak, att kunna leverera är det mest vitala. En viss orförande pratade om att fördubbla marknadsintäkterna för ett bra tag sedan utan att ha kommit särskillt långt med det.

  Gilla

 3. Vi tappade ett par miljoner kronor i merchandise väsentligen efter den där matchen som vi helst vill glömma. Vi tappade även publik, runt 3000 åskådare per match. Vi tappade enligt uppgift även på marknadssidan, åtminstone när det gäller ”event”-sidan.Sedan är det helt sant att nuvarande arena ger en oönskad bonsai-effekt.Det är uppenbart att vi inte går runt på driften exklusive spelartransfers, frågan är då: vilka toppklubbar i Allsvenskan gör det? Kanske AIK som drog mycket publik med en får man förmoda ganska billig trupp 2006.

  Gilla

 4. Arenan är inte mycket vi kan göra nåt åt i dagsläget tyvärr. Vet inte vilket som är hönan eller ägget, markanvisning eller finansiering. Kan vara så att det ena ger det andra och vice versa.Det vi får hoppas på för iår är att de fina hemma siffrorna håller i sig och kanske lite fånigt på avancemang i uefa cupen. Annars ska vi nog kallt räkna med underskott i driften även iår.

  Gilla

 5. Bajenhöjden-06 var det faktiskt enbart Hammarby, Dif och HBK som gick back i driften. HBK var dessutom den enda klubben som gick back inkl transfers. I år är jag säker på ett fler klubbar kommer gå back i drift men det är inget alibi för att även Bajen ska behöva göra det. Ekvationen är dock j:ligt komplex. Sportlig framgång kostar, framför allt i en så pass jämn marknad som allsvenskan är.Du har helt rätt angående Aik, billig trupp -06 i relation till sportslig framgång och de publikintäkter den genererade. Det kommer bli mkt tuffare -07, många har redan förlängt sina kontrakt, andra börjar skrika om nya. peode fina siffrorna kommer och hålla i sig så länge laget är med där uppe. Derbyna är ju en potentiell kassako, krävs dock att båda lagen är heta vid resp derbytillfälle. Intertoto resp uefa-cupen ger nog inte så mkt nettoöverskott. Har ett minne av att det pratades på ett årsmöte om en kostnad på 2.5 miljoner för 2004 års kvalande. Vad kan intäktssidan varit… 2-3 milj någonstans?

  Gilla

 6. ChrizGör du en genomgång och analys av de anställda med ledande befattning, vore intressant att se deras styrkor och svagheter? Du kan även addera styrelsen i föreningen och styrelsen i bolaget 😉

  Gilla

 7. VasaJag tycker personligen att Henrik är precis rätt man för att driva arenaprojektet. Jag vet att det är populärt att dissa Äpplet, men personligen har jag aldrig förstått varför. Eller jo, jag har förstått varför. Men att han inte tänker som en supporter och köper en svindyr spelare så fort spelet hackar lite, gör honom faktiskt inte dålig, utan tvärt om – bra./Flugan på väggen

  Gilla

 8. FluganJag ser Äpplet som en god förvaltare och en bra kraft att driva arenafrågan framåt men är inte säker på att han är visionären/företagsbyggaren som krävs för att bygga vidare när arenan är beslutad.Det har ju varit populärt att hacka på TA men nu för tiden är det rätt tyst, dock så fick jag nyligen en bajenintern rapportering som bestod av en toksågning av TA.Alla pratar om att den nya arenan är vår hävstång till skandinaviskt herravälde men Arenan är bara verktyget för organisationen som ska sätta planen i verket. Jag tycker att dagens organisation är ok med dagens verksamhet men anser inte lämplig/tillräcklig för att erövra skandinavien, för det krävs det en hel del på mer eller mindre alla fronter.

  Gilla

 9. Det är nästintill omöjligt att göra en djupgående, rättvis och korrekt analys av personerna i organisationen på basis av den ganska smala information som vi supportrar har tillgång till. Jag ser gärna både förvaltare och visionär i en organisation för att få en balans och visst har du rätt Vasa, arenan är verktyget. Ska man nå skandinavisk toppklass, måste man ha en organisation i skandinavisk toppklass. Dagens organisation är dock den man ekonomiskt har utrymme till och arvodera. Framtiden är ju omöjlig och förutse, kanske har Äpplet planer på att gå i sin fars fotspår och göra karriär på förbundet? Kanske blir han kvar i Bajen? Kanske blir det i en annan roll? Jag tror att det kommer ha hänt ganska mycket rent organisatoriskt när väl arenan slår upp portarna till invigningen.Det är ju ingen provisorisk läktare man slänger upp nu, det är ett projekt som kräver ganska mycket avseende affärsutveckling, ledarskap mm inom samtliga områden.

  Gilla

 10. chrizspännande blir det. Det skulle vara jävligt kul att få Äpplets syn och plan på hur organisationen ska utvecklas och förädlas. Nåt för bara bajen kanske…

  Gilla

 11. Om TA ska ut, vem ska in?Nu har inte jag världens bästa koll på hur arbetsfördelningen mellan TG och TA är tänkt, om det är meningen att TG ska ha det sportsliga ansvaret och där TA är ”administrativt ansvarig”.Men om man ska plocka in någon för en mer klassisk sportchefsroll finns det en del kriterier som denne bör besitta.Den jag just nu kan komma på som i mitt tycke skulle kunna passa in är Jens Fjellström.Visst har han gjort en del diskutabla klubbval genom åren, men han har många kvaliteter som skulle passa in.Utan att känna honom närmare, verkar han vara en klok, trygg och lugn man med sunda värderingar. Han har spelat på allsvensk nivå, och borde ha öga för vilka spelare som passar eller inte passar för vårt spelsätt. Han verkar vara socialt kompetent och är ett välkänt och förtroendeingivande ansikte i svensk fotboll, vilket nog är ett plus oavsett om det gäller att locka talanger eller mer etablerade spelare.Dessutom är han mediavan, vilket nog blir viktigare och viktigare i de här sammanhangen.Nu var inte det här egentligen meningen att bli en lovsång till just Fjellström, även om han verkar vettig. Det var mer meningen att försöka sätta fingret på vad en klassisk sportchef bör ha för kvaliteter i en klubb som Hammarby, och han var den som jag just nu kom på som kom närmast. Kanske för att han i FAN-TV:s ”Syd-sydväst” sa att han skulle vilja bli ledare i ett allsvenskt lag inom en snar framtid, men kanske söker han mer efter en tränarroll?/KLUMPEN

  Gilla

 12. KlumpenBajen verkar inte gå mot den klassiska sportchefrollen, utan snarare att sportchefen hos oss ska vara någon form av ”huvudscout”. Där ser man genast en given roll för Hella. Han har allt Jens F har + hjärtat på rätta stället. von_oben

  Gilla

 13. Så som jag förstått det hela så är ansvarsfördelningen jämtemot styrelsen.Äpplet – drift och resultatansvarTG – sportsligt ansvarTA har mao inga/ytterst begränsade befogenheter trots sin titel och fungerar som en stabfunktion åt TG?Hella – ny stabstjänst (scouting, spionage, matchanalys)Jag tror man är på väg bort från den klassiska bilden av sportchef där en ”supermännska” ska basa/koordinera. Det är nog ganska svårt/omöjligt att hitta en person som kan täcka hela kravprofilen. Dessutom, ju mer klubben växer, desto större risk för operationella misstag som:– Ej registrerade spelare (lex Mild)– Spelarlån som inte får spela förrän sommaren (lex Eguren, Lago)– Degradering (lex Carl Fagher) – ofattbara förvärv (lex Juggar samt Qurre)Därför gillar jag tanken som Hella symboliserar. Han får vara ansvarig för områden han verkar känna sig j:ligt komfortabel med och som övriga i organsationen verkar tro att han behärskar till 100%Bryt ner till samtliga respektive arbetsuppgifter och låt de med bäst kompetens för dessa i org ta ansvar för. Givetvis lättare sagt men gjort men jag tror att man sakta men säkert kan sträva mot en sådan delegering.

  Gilla

 14. ChrizDet är bra. Det enda man missar är press och hausse genom att man inte har en tydlig PR-pajas som Bosse Andersson, Stefan Andreasson, Hasse Borg, Hatten och Mild osv som är ute och valsar i pressen om sina superförvärv.Där fungerade det ju med Billy./Flugan på väggen

  Gilla

 15. Flugan på vKan faktiskt hålla med om att vi saknar just en pr-pajas. Det är rätt lustigt egentligen att den klubb som mest av alla i Norden bygger på jargong, lokalförankring, myter, legender och skön stil har valt att konsekvent INTE slå sig för bröstet i media.Urban Rs roll verkar ju mest handla om att sprida korrekt fakta, inte att blåsa upp egot. Gott så, men jag hade gärna sett rubriker i stil med:”Bajen värvar USAs hetaste spelare” över två sidor i kvällspressen.Den typen av uppmärksamhet tror jag är jävligt viktig för att få medgångsbajarna till Söderstadion.Fråga vilken normalt fotbollsintresserad person som helst i Sverige följande:Vilken klubb av Bajen, Dif och Aik drar in mest pengar på marknadssidan?Hade svaret varit Dif så hade man läst artikel efter artikel i ämnet…istället ber vi nästan om ursäkt för att vi är nr 1. Onödigt!von_oben

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s