Veckan som gått

Hade en kortare diskussion på jobbet om huruvida Richard Kingson kommer att förlänga med Bajen efter sina tre månader här eller ej.

– Det kommer han inte göra

Spelarmarknaden har ”post bosman” blivit en global marknad, om än inte helt effektiv eller perfekt, så är det fortfarande utbud och efterfrågan som styr. Nu är prissättningen fortfarande ofta skev pga klausuler, ej perfekt tillgång till information/scouting samt det viktigaste av allt, det är människor vi pratar om och inte varor eller finansiella instrument.

Hur som helst, i Kingsons fall finns det givetvis en agent inblandad och hans ersättning utgörs med största sannolikhet i form av andel i sign-on bonusen. Således är agenten ute och letar klubbar just nu och även om Kingson ännu inte visat sin fulla potential ska vi komma ihåg att han förmodligen inte är särsklilt svårsåld.

– Han har internationell rutin från annat än en lingonliga
– Han har 51 A landskamper
– Kvar på näthinnan finns ett framgångsrikt VM slutspel

Även om ManU ryktet förmodligen är en anka, finns det hundratals andra potentiella klubbar i den europeiska floran av ligor, alla med större muskler än allsvenskan och Bajen. Mot dessa klubbar ska Hammarby konkurrera om signaturen, ett Hammarby som inte klarat av och självfinansiera sin drift de senaste två säsongerna, det med ett stall spelare utan Kingsons CV.

Vi får nöja oss med att Richard kom, stabiliserade ett ifrågasatt försvarspel och förhoppningsvis lämnar över en trupp i harmoni till Erland.

******

Djurgården kommunicerar i arenafrågan och jag känner igen tongångarna från Bajenled i början av årtusendet.

– Det går bra… jada jada jada… politikerna räknar med att fatta beslut inom vädigt snar framtid.

Förvisso verkar den politiska majoriteten i staden angelägna om att komma till ett avslut i arenasåporna men vi måste ta i beaktande att kommunikationen kommer från en organisation som är mästare på att kommunicera positiva men ofta substanslösa (icke)nyheter.

– Det nytecknade och unika rekordavtalet med Adidas… jada jada jada… vi kommer att öka marknadsintäkterna från nuvarande 20 milj till 50-60.

Konsekvensen finns att hitta på denna blogg.

Således, på arenafronten inget nytt.

******

På söndag är det match mot Örebro, pioniärerna vad gäller och sälja vinstandelsbevis i spelare till externa bolag för att förfina siffrorna i boksluten i den egna föreningen. Två klubbar följde efter, Örgryte där den sportsliga verkligheten till slut kom ikapp klubben och Djurgården som gjorde ”framgångsrika spelaraffärer”, nåja med hjälp av ett externt bolag.

Problemet var att Örebros plan inte klarade granskningen av ett exempelstatuerande förbund och blev degraderade till andradivisionen.

******

Debatten kring den jämna allsvenskan har blommat ut på allvar. Jag står fast vid min tes och kan bara konstatera att det finns två vägval.

– Fortsatt jämn serie som driver det nationella intresset och publiksiffrorna men där konsekvensen är uteblivna framgångar på de europeiska arenorna.

– Mer segmenterad serie där vi får fler ligor i en. Denna segmentering skapar förutsättningar för toppskiktet att kunna ta sats mot Europa. Denna väg riskerar dock att minska intresset vid uteblivna framgångar i Europacuperna och gudarna ska veta att det finns en drös av segmenterade ligor som misslyckats med att prodeucera Champions League lag.

För att nå det senare krävs större ekonomiska klyftor mellan lagen och vi kan ju konstatera att det finns ett visst motstånd för detta, kalla det gärna jantelagen. Hammarby Fotboll drev sin linje om att ”storklubbarna” skulle få en större del av TV pengarna, inte helt orimligt enligt mig. Denna gång kämpade man förgäves även om jag undrar om inte den storstadsfixerade exponeringen i veckans match som nu för tiden driver premierna, är någon form av ”icke existerande” överenskommelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s