UEFA spelet över för i år

Europaäventyret är över för denna gång. Baserat på förra säsongens premier spelade Hammaby in €390 000, dvs knappa 3.6 miljoner. Totalt följde 23 500 åskådare klubbens öden på Råsunda vilket borde genererat publikintäkter på 2.5 – 3 miljoner kronor. Hur mycket ”europaspelsponsorerna” bidrog med är oklart och det fanns inget bolag som köpte TV rättigheterna till matcherna.

Hur mycket kostade kalaset? Ingen aning men som benchmark kan vi ta 2004 års UEFA äventyr som enligt Henrik under årsmötet mars 2005, resulterade i kostnader på 2.4 miljoner.

******

Hur mycket intäkter gick Hammarby Fotboll miste om i och med förlusten mot Braga?

Enligt denna glädjekalkyl handlade det för Hammarbys räkning om 18-20 miljoner. Den är dock inte speciellt trovärdig. Varför är t.ex Aik:s siffror 50% högre trots samma grundförutsättningar?

Totalt rör det sig om 2 hemmamatcher och visst, skulle man lyckas med att lottas…
1. i samma grupp som Bayern München, Tottenham eller Fiorentina
2. till och hemmamatcherna mot ovanstående motstånd

då eventuellt, med optimal prissättning skulle man kunna nå en siffra på 25-30 tusen på dessa matcher en kall höstkväll i oktober-november.

Men sannolikheten att det skulle bli verklighet? Multiplicera den med ”best case scenario” så får man värderingen på den uppsida utöver de mer troliga 7-10 miljoner i bruttointäkter som jag rent spontant tror ett gruppspel skulle kunna generera.

Det är pengar det också.

******

AIK aktien rasade under fredagen och klubbens marknadsvärde hade vid stängning sjunkit med 7.6% ner till 91.5 msek. Var det tabloidernas överdrivna siffror som spädde på fallet?

2 reaktioner till “UEFA spelet över för i år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s