Inför Silly – Hammarby Fotboll AB – riskkapitalbolaget utan kapital

Av årets fotbollssäsong återstår två omgångar, av årets och vinterns nyheter desto mer. Förutom den obligatoriska, för många Bajare med förväntningar ofta plågsamma och energidödande silly season kommer vi med största säkerhet få läsa spaltmeter om något vi väntat i flera decenier på.

I Norge briserade en blindgångare med Hammarby inblandat och det var ganska roande och se hur riksmedia köpte scoopet rakt av. Även om det denna gång var falskt alarm, kan vi dock förmodligen räkna med att vinterns silly season kommer bli mer intensiv än den i somras.

Vi kan nämligen förvänta oss att den första delen av trestegsraketen förmodligen kommer att bjudas ut till försäljning redan i vinter.

Och om vi tittar lite snabbt på förutsättningarna inför den löjliga säsongen har egentligen inget förändrats vad gäller klubbens finansiella muskler sedan i somras. Det lilla netto man tjänade på UEFA spelet kommer man tappa genom minskade TV intäkter p.g.a. den sämre tabellplaceringen. Dessutom tappar man TV-miljonerna till konkurrenterna vilket gör smällen dubbelt så hård.

Vad gäller finansiering har klubben förvisso gått ut med denna info men frågan är om det idag finns några konkreta summor eller prospects. Det har nämligen pratats om externt kapital, öronmärkt för förvärv sedan 2001(alltid kul och läsa gamla artiklar) och även om Charlie Davies till hälften finansierades externt är det svårt och få grepp om hur slagkraftig ”Hammarby Venture Capital” kommer vara i vinter.

Den eviga frågan är givetvis – vart i helvete tar alla jävla pengar vägen? Svaret är egentligen lika tråkigt som enkelt. Precis dit alla andra klubbars pengar gör, ca hälften av intäkterna försvinner raka vägen till personalkostnader, en kostnad som klubbarna tillsammans hjälps åt och ständigt driva till högre nivåer år efter år.

Om vi tittar på tabellen ovan så bör man i stället ställa sig frågan, hur i helvete har de allsvenska klubbarna klarat av och finansiera sina respektive verksamheter som till synes ser ut som ekonomistyrning på korpnivå! Sen 1998 har knappt en halvmiljard av klubbarnas allsvenska driftintäkter försvunnit ut i ett svart hål. För vissa har det försvunnit mer för vissa andra mindre.

Som jag ser det får vi här svar på två saker. Förutom frågeställningen ovan, även på hur det kan komma sig att vissa andra klubbar har större finansiella muskler och ibland klarar av och finansiera förvärv i mångmiljonklassen.

Det finns nämligen två faktorer och ingen av dessa kommer från den dagliga driften.

– Spelarföräljningar
– Externt kapital

Lika dåliga som man varit på och hålla i plånboken lika duktiga har konkurrenterna varit på att sälja sina respektive koncept till andra aktörer.

Vad gäller Hammarby så blev den första faktorn en signifikant verklighet först 2005(!). Den andra har länge lyst med sin frånvaro och tabellen ovan visar att Hammarby Fotboll under årens gång varit ett föredömme vad gäller ekonomistyrning i relation till ligan som helhet.

Samtidigt har man kapitalt misslyckats med att skapa en bas för finansiering som möjliggör proaktivt värvningsarbete samt punktinsatser de tillfällen det krävs för att den sportsliga målsättningen ska kunna uppnås. Som jag ser det finns det två bovar i dramat, bosmanfallen samt brist på riskkapital utöver det AEG puttat in.

Vad gäller de två senaste säsongers driftunerskott kan vi nog ganska enkelt förklara dessa i och med de tappade marknadsandelarna vilket inte är någon rolig spiral.

Den gångna säsongens avbrutna matcher lär dessutom knappast bidra till och få klubbens marknadsandel och öka. Och hur mycket man än vill skylla det på domare, media och förbund ligger bollen i slutändan enbart hos oss själva. Konsekvenserna på längre sikt blir dessutom inte enbart ekonomiska.

Frågan är givetvis hur Hammarby Fotboll ska kunna finansiera vinterns silly där målvaktsfrågan med största säkerhet lär vara i fokus. Det finns två enkla svar.

– Sälj först, köp sen
– Externt kapital

Alternativen är givetvis att sälja ägarbevis i befintliga spelare för att kunna värva spelare som externa finansierer inte anser sig uppfyller kraven på individuell värdeökning men som stärker HF AB sportsliga slagstyrka. Det finns dock för- och nackdelar även med denna lösning.

3 reaktioner till “Inför Silly – Hammarby Fotboll AB – riskkapitalbolaget utan kapital

  1. Efter att ha följt din lilla spalt med stort intresse sen Max-ryktena satte fart, ska det bli väldigt roligt att läsa dina analyser i vinter! Med både (förhoppningsvis) arenabeslut och värvningsfrågor på gång så finns det ju rätt så mycket att gå igenom! Keep up the good work!! 🙂hasseman

    Gilla

  2. And in other (but somewhat related) news:Den holländske cyklisten Thorwald Veneberg stämmer sitt stall Rabobank för att de inte velat förlänga hans kontrakt. Enligt holländsk lag har en person som varit anställd i mer än 36 månader eller haft fyra anställningskontrakt rätt att få en tillsvidareanställning. Veneberg har haft kontrakt med Rabobank sedan 1 januari 2001 och han menar därför att han borde ha ett tillsvidarekontrakt.Jag vet att det finns liknande regler i Sverige att om man varit visstidsanställd tillräckligt länge har man rätt till tillsvidareanställning.Det vore intressant om någon fotbollsspelare gjorde något liknande. Det är svårt att överblicka vilka effekter det skulle få om samma regler gällde på spelarmarknaden som på den vanliga arbetsmarknaden.Läs mer på http://www.cyclingnews.com/news.php?id=news/2007/oct07/oct15news (fjärde notisen)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s