Inför allsvenskan – lite förutsättningar

AIK……………….96*msek (82 msek)
Malmö FF……..79 msek (80 msek)
Elfsborg…………76 msek (72 msek)
Hammarby…….72 msek (74 msek)
Helsingborg……72 msek (75 msek)
Djurgården…….71 msek (76 msek)
IFK Göteborg…71 msek (59 msek)
Kalmar…………..41 msek (38 msek)

Allsvenska klubbars driftintäkter 2007 exkl transfers och exkl skattade intäkter i internat.cuper (2006 inom parantes)
* ca 6msek av ökningen kommer från souvenirer och the Terrace där täckningsbidraget lär vara lägre än hos andra intäktkällor.

Återigen stundar en jämn allsvenska. En av förklaringarna till den jämna tävlingsbalansen hittar vi i ovanstående lista. Den visar några av de allsvenska klubbarnas intäkter, rensat från spelarförsäljningar och från uppskattade intäkter från internationella cuper. Varför är detta intressant? En konservativt lagt kostnadsbudget för respektive klubb borde landa kring dessa nivåer.

Kalmar ska egentligen inte kunna konkurrera i toppen år efter år och jag vet inte om det är smålänningarnas förtjänst eller de övriga klubbars oförmåga. Förmodligen en kombination.

Hammarbys position innebär att man bra år, där pusselbitarna faller på plats kan utmana om guldet. Det krävs helt enkelt en stark sportslig prestation. Fast det gäller ju de flesta klubbarna.

AIK har sedan återkomsten till allsvenskan skaffat sig konkurrensfördelar från det som de löpande intäkterna genererar. Det är främst publikintäkterna som ligger ca 10 till 25 miljoner högre än hos dess största konkurrenter. Det borde vara kriminellt att återigen hamna på en femteplats. I så fall börjar man undra hur hög marginalkostnaden är i klubben.

I övrigt kan konstateras att differenserna i intäkterna är relativt små, ofta korrelerade med det sportsliga utfallet som stimulerar främst storleken på TV-premier samt publikintäkter. I både England och Spanien finns det ett samband mellan lönekostnader/budget och tabellplacering.

Här hemma är skillnaden mellan flertalet klubbar för liten för att denna faktor ska vara helt avgörande.

Låg skadefrekvens, låg spelaromsättning, sportsligt momentum, flyt, en höst fri från europaspel är andra kortsiktiga faktorer som kan väga över och resultera i guld.

Hur årets allsvenska kommer att sluta? Be mig inte tippa. Någon bland dessa åtta klubbar kommer att stå som mästare.

———————————–

Helsingborg tippas återigen som en het guldkandidat, precis som inför i stort sett varje säsong senaste åren. Tabellplaceringarna räknat från säsongen 2000 är: 2, 5, 4, 6, 10, 6, 4, 8. Det finns bara en slutsats man kan dra – Den mest överskattade klubben. Varför skulle det bli annorlunda i år? Malmö FF släng er i väggen!

———————————–

Hur länge klarar Kalmar FF att bibehålla sin höga produktivitet?

———————————–

Kommer vi kunna kvantifiera en Rami effekt när vi om ett år läser 2008 års verksamhetsberättelse?

———————————–

Var förra årets ”framgång” I UEFA cupen en engångsföreteelse eller når samtliga deltagare återigen huvudturneringen?

3 reaktioner till “Inför allsvenskan – lite förutsättningar

  1. Oops…< HREF="http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=21849&a=1095058&lid=senasteNytt_268339&lpos=rubrik_1095058" REL="nofollow">Länk<>

    Gilla

  2. Varför Zaudy? Han drar ju hela sporten fotboll i skam genom att ha en avvikande åsikt i en skattefråga gentemot Skatteverket. Det är inte alls taget ur luften, det har jag läst på en bajenblogg…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s