Burkhardt, hyllad i Sverige – sunk cost i Polen

IFK Norrköpings nyförvärv Marcin Burkhardt hyllas inför säsongen som Norrköpings klassförvärv. I Polen var man något förvånad över rubrikerna. Spelaren som hade kontrakt med Legia till sommaren 2009 har haft svårt att ta en plats och har sedan ca ett år tillbaka varit omgiven av transferrykten. Både ŁKS Łódź som slåss för överlevnad i högsta ligan och Lechia Gdansk (div2) uppges ha varit intresserade av Burkhardt.

Flytten till Norrköping lär nappast innebära någon större initial löneökning för polacken. Burkhardt, då 21 år gammal, värvades av Legia som en stortalang sommaren 2005. Enligt polsk media kostade han EUR 650k* att lösa från Amica Wronki. Legia ska på den tiden ha haft en årlig budget runt 60-70 msek och frågan är hur hög lön Norrköping har råd med att betala. Ordinarie speltid och därmed ett skyltfönster får ses som uppsidorna med kontraktet.

Burkhardt blev i slutändan inte någon vidare affär för Legia Warszawa. Transfersumman för affären med Norrköping uppges ha landat kring EUR 400k. Eftersom den sportsliga nyttan var begränsad gläds Legia kanske åt kassaflödet man ändå fick in i och med denna exit. Den sedvanliga vidareförsäljningsklausulen ger ytterligare pengar ifall han gör succé och säljs.

Däremot inte sagt att Burkhardt inte kan bli en attraktion i allsvenskan. Han har tio landskamper på meritlistan och kan säkert bidra till att Peking etablerar sig i högsta ligan. Steget från att sitta i frysboxen till att bli hyllad hjälte är inte alltid så stort. Fråga gärna Sebastian Eguren.

—————–
1 EUR ~ SEK 9.5

2 reaktioner till “Burkhardt, hyllad i Sverige – sunk cost i Polen

  1. Osynliga handen upphör aldrig att fascinera…grym insikt i Polsk fotboll, så pass grym att man rent av måste misstänka något släktskap till ”det gamla landet”?Har Lechia varit intresserade av honom så får jag ringa upp kussen för ”the low-down” om honom…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s