Intäkter och arenaplaner

Dagens Media har levererat sin årliga sammanställning av sponsorintäkter. Då ämnet avhandlats en hel del på denna blogg redan, bl.a. här, nöjer jag mig med en sammanfattning i tabellform och en jämförelse med förra vårens DM siffror.

Siffrorna baseras på en rundringning till klubbarna och jag kan se en viss deskripens på vissa håll mot de siffror som redovisas i boksluten (bl.a Hammarby, Elfsborg , IFKGtbg där de två senare verkar här inkludera souvenirförsäljningen). Därmed haltar DMs koncept en aning.

Djurgårdens utveckling är mycket kraftig. Är klubben konsekvent vad gäller underliggande intäkter i sin kommunikation till DM, har man gjort en fantastisk på gränsen till orimlig resa under 2007 och man räknar även med en liknande tillväxt 2008. Hammarbys utveckling är inte tillfredställande.

******

Det har varit mycket snack om badwill i samband med de vikande intäkterna och det dåliga ekonomiska utfallet. Badwill har helt klart varit en betydande faktor men det har slagit mig att det även kan finnas en annan, mer kortsiktig effekt.

Isolerar vi de två sämsta verksamhetsåren för HF AB, får vi 2004 års ekonomiska resultat (-3.4 msek före skatt), samt 2007 års ekonomiska resultat (-4.5 msek före skatt). Båda årgångarna med en tuff höst ur sportsligt perspektiv med dalande publiksiffror som konsekvens.

Båda åren föregicks av tunga bosmanfall, i slutet på 2003 lämnade nyckelspelare Kennedy truppen och i slutet av 2006 lämnade nyckelspelare som t.ex Ante Covic, Petter Furuseth Olsen klubben som bosman.

Det är inte helt enkelt att ersätta så pass tongivande spelare utan att ha fått ersättning för dessa och den sportsliga kräftgången under höstmånaderna 2004 och 2007 kan vara en anlednig till betydligt sämre publiksiffror samt intresse.

Går man efter denna tes ser man att klubben betalat priset för de sportsligt starka placeringarna 2003 och 2006 retroaktivt, vilket speglas i boksluten 2004 och 2007.

Framförhållning vad gäller kontrakt samt extern handel med dessa är en mycket viktig faktor i dagens fotbollsmarknad. Bosmanfall påverkar inte enbart sämre nettosiffror som träffar klubbens investeringsverksamhet. Det finns även en alternativkostnad som spelaromsättningen genererar där truppens produktivitet spelar in.

******

Det har väl knappast undgått någon att det sedan ett bra tag råder en stor turbulens på världens kreditmarknader. Bloggen the sports economist har nyligen skrivit en rätt så bra inlägg om detta relaterat till finansiering av arenor. (här)

Hur påverkar detta Hammarbys arenaplaner? Svårt att säga förutom att det givetvis inte är något positivt. Vi vet att förutom de stigande byggpriserna som tidigare kommunicerats, så har även priset på pengar ökat under projektets gång. Man kan ju fråga sig varför ordföranden slängde ur sig något om ”kommunalägt” under årsmötet. Den linjen har väl inte kommunicerats tidigare.

15 reaktioner till “Intäkter och arenaplaner

 1. //Chriz”Är klubben konsekvent vad gäller underliggande intäkter i sin kommunikation till DM, har man gjort en fantastisk på gränsen till orimlig resa under 2007 och man räknar även med en liknande tillväxt 2008. ”Hur hög skulle du bedöma sannolikheten att vara för att man redovisat intäkterna konsekvent?Även Örebros siffror, precis som dif:s, förefaller sakna förankring i något markant ökat ”intresse” för klubben.Skumt…

  Gilla

 2. ”Man kan ju fråga sig varför ordföranden slängde ur sig något om ”kommunalägt” under årsmötet.”Är det månne en fråga om hur arenabygget ska finansieras?Även utan turbulensen på finansmarknaderna skulle jag bedöma ett konsortium bestående av hammarby plus eventuella medaktörer som allt annat än en AAA-investering. I och med projektets förväntade kassaflöde rakt av måste bedömas som skakigt, kan det kanske bli så att Stockholms Stad måste kliva in mot sin vilja?

  Gilla

 3. omöjligt och spekka i sannolikheter utan mer data 🙂Nej, AAA är knappast realistiskt. Vill minnas att Arsenal var BBB när de värdepapperiserade Emirates Stadium. Wrappat av en ”garant” fick man dock en rating AAA på denna bond. Det var dock lite andra tider då… Med tanke på att kommunen lär kunna kränga byggrätter på nuvarande stadions mark är det kanske inte helt otänkbart att de investerar pengar om den rokaden skulle visa sig vara en bra affär. Det om själva fastigheten. Sen har vi driftansvar osv…

  Gilla

 4. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the < HREF="http://telefone-celular-brasil.blogspot.com" REL="nofollow">Celular<>, I hope you enjoy. The address is http://telefone-celular-brasil.blogspot.com. A hug.< HREF="8680678010" REL="nofollow"><>

  Gilla

 5. Det scenariot låter inte omöjligt, särskilt då Axén-Ohlin föreslog att dif skulle spela där. Att Stockholms Stad skulle investera i en arena OCH arbeta för ett möjliggörande av en konkurrerande i samma kommun låter däremot lite småtokigt. Därför kan jag i min spåkula se bajen och dif spela på samma arena, som är samägd tillsammans med Stockholms Stad samt övriga intressenter. Det vore finansiellt sundare (för hif & dif) än nuvarande förslag, om än estetiskt motbjudande. Däremot kan man diskutera vilket intresse Stockholms kommuns invånare har av delägarskap i en sådan arena.”inte helt otänkbart att de investerar pengar om den rokaden skulle visa sig vara en bra affär.”Public choice-teori när den är som roligast…

  Gilla

 6. Värdet på tomten där Söderstadion ligger idag lär vara minst det tredubbla jämfört med ”systembolagstomten”. Alltså lär det finnas ett reellt intresse från kommunen av att Hammarby flyttar. Men nu är inte politik samma sak som logik, utan de måste ta hänsyn till opinionen och dess ”förkämpar”(läs dagstidningskrönikörer). Dessa låter sig tyvärr inte tystas av att det är en smart affär, utan kommer naturligtvis bara att titta på en eventuell utgiftspost. Om det nu skulle vara så att Kommunen faktiskt går in i projektet.För övrigt är jag fortfarande fascinerad över siffran 2 miljarder… Någon har tagit i så att han skiter på sig./Flugan på väggen

  Gilla

 7. Med tanke på att en stor del av sponsringen är bunden i avtal som löper över flera år bör man vara suspekt gentemot gigantiska ökningar över flera år. Alla andra klubbar har ganska moderata förändringar mellan åren, medan Örebro och dif har stora förändringar. Ska sådana stora ökningar ske borde de stödas dels av något fundementalt ökat intresse eller åtminstone ett hypat nytt avtal och mig vetterligen finns det inget sådant för någon av klubbarna. Utan insikt i vad siffrorna består av kan man bara spekulera, men min gissning är att det är en fråga om kreativ bokföring snarare än bra marknadsföring.

  Gilla

 8. Vi ska komma ihåg att dessa siffror inte baseras på redovisning utan kommer från en rundringning till klubbarna. En förklaring skulle kunna vara att man pratat med en person 2007 och en annan 2008, båda med en annorlunda bild av vad marknadsintäkter inkluderar och dämed ej få helt jämförbara siffror. Givetvis gäller ju detta även vid en jämförelse mellan klubbarna.Därför haltar enkäten en del.

  Gilla

 9. Jag hörde något om att MFF fördelar 7000 av sina säsongsbiljetter till sina sponsorer (Nätverket). Räknas inkomsterna från det som matchintäkter eller som sponsorintäkter …?Beroende på hur det pakterats så skulle det kunna räknas som antingen det ena eller det andra.

  Gilla

 10. Adam, lite intressant det här. Är marknadsintäkterna i allsvenskan helt jämförbara?Malmö redovisar publikintäkter på under 20 msek och marknadsintäkter på 37 msek för 2007Kollar man på den totala publiksiffran är den marginellt mindre än Hammarbys. Ändå skiljer det ca 10 msek i intäkter.Prisskillnad kan vara en orsak, så jag roade mig med att approximera ett snittpris. Jag rensade Hammarbys, Heifs matchintäkter från en skattad UEFA intäkt. AIK särredovisar dessa.Tog med någen mer klubb oxå.intäkt totpubl snittprisBajen 29.5msek 175 000 169sekAIK 42 msek 266 000 158sekHeif 21 msek 156 000 134sekMFF 19 msek 173 000 110sekIFKG 19 msek 205 370 93sekUtan att ha tittat på MFFs och IFKGs prisnivåer känns snittpriset spontant lågt.Hammarbys och AIKs snitt borde kunna spegla verkligheten hyfsat väl tycker jag.

  Gilla

 11. AIK har jag för mig redovisar intäkter från ”Match” och ”Event” som publikintäkter. Just segmentet ”Event” säljs oftast till företag och kan väl paketeras in i sponsringen, om man känner för att det ”ser” bättre ut med högre sponsring på bekostnad av sämre publikintäkter.AIK och Hammarbys höga publikintäkter förefaller att understryka de förhållandevis lägre sponsringssiffrorna.

  Gilla

 12. < HREF="http://black-mold-exposure-symptoms.blogspot.com/2008/03/health-problems-from-mold.html" REL="nofollow">black mold exposure<>< HREF="http://black-exposuremold-symptom.blogspot.com/2008/03/black-exposure-mold-symptom.html" REL="nofollow">black mold symptoms of exposure<>< HREF="http://iron-garden-gates.blogspot.com/2008/03/hand-crafted-by-renown-metal-artists.html" REL="nofollow">wrought iron garden gates<>< HREF="http://wrought-iron-gates.blogspot.com/2008/03/wrought-iron-doors-are-one-of-many.html" REL="nofollow">iron garden gates find them here<>< HREF="http://hairstyles-for-fine-thinhair.blogspot.com/2008/03/hair-styles-for-fine-thin-hair.html" REL="nofollow">fine thin hair hairstyles<>< HREF="http://hairstyles-forfine-thinhair.blogspot.com/2008/03/hair-styles-fine-thin-hair.html" REL="nofollow">search hair styles for fine thin hair<>< HREF="http://purchase-nightvision-vinoculars.blogspot.com/2008/03/purchase-night-vision-binoculars.html" REL="nofollow">night vision binoculars<>< HREF="http://purchasenightvisionbinoculars.blogspot.com/2008/03/purchase-night-vision-binoculars.html" REL="nofollow">buy night vision binoculars<>< HREF="http://allergicreaction-tolipitor.blogspot.com/2008/03/allergic-reaction-to-lipitor.html" REL="nofollow">lipitor reactions<>< HREF="http://lipitoralcohol.blogspot.com/2008/03/lipitor-and-alcohol.html" REL="nofollow">lipitor allergic reactions<>< HREF="http://beach-resort-philippines.blogspot.com/2008/03/beach-resort-philippines.html" REL="nofollow">luxury beach resort in the philippines<>< HREF="http://beachresort-inthe-philippines.blogspot.com/2008/03/beach-resort-in-philippines.html" REL="nofollow">afordable beach resorts in the philippines<>< HREF="http://homeopathycures-foreczema.blogspot.com/2008/03/homeopathy-cures-for-eczema.html" REL="nofollow">homeopathy for eczema.<>< HREF="http://homeopathycures-forbabyeczema.blogspot.com/2008/03/homeopathy-cures-for-baby-eczema.html" REL="nofollow">baby eczema.<>< HREF="http://mineral-makeup-bargains.blogspot.com/2008/03/mineral-makeup-bargains.html" REL="nofollow">save big with great mineral makeup bargains<>< HREF="http://bargain-minera-makeup.blogspot.com/2008/03/bargain-mineral-makeup.html" REL="nofollow">mineral makeup wholesalers<>< HREF="http://prodamiphone-praha.blogspot.com/2008/03/now-iphone-owners-can-unlock-iphone.html" REL="nofollow">prodam iphone <>< HREF="http://prodam-iphone-praha.blogspot.com/2008/03/prodam-iphone-praha.html" REL="nofollow">Apple prodam iphone praha<>< HREF="http://iphone-clonecect-manual.blogspot.com/2008/03/iphone-clone-cect-manual.html" REL="nofollow">cect iphone manual<>< HREF="http://manual-iphoneclone-cect.blogspot.com/2008/03/iphone-clone-cect.html" REL="nofollow">manual for P 168 iphone<>< HREF="http://fero52-binoculars-nightvision.blogspot.com/2008/03/fero-52-binoculars-night-vision.html" REL="nofollow">fero 52 binoculars<>< HREF="http://fero52-nightvisionbinoculars.blogspot.com/2008/03/good-binocular-dealer.html" REL="nofollow">night vision Fero 52 binoculars<>< HREF="http://night-vision-binocularshtm.blogspot.com/2008/03/night-vision-binoculars-htm.html" REL="nofollow">The best night vision binoculars here<>< HREF="http://nightvision-binocularshtm.blogspot.com/2008/03/night-vision-binoculars.html" REL="nofollow">night vision binoculars bargains<>< HREF="http://computerprograms-tomake-photoalbum.blogspot.com/2008/03/computer-programs-to-make-photo-albums.html" REL="nofollow">free photo albums computer programs<>< HREF="http://computerprograms-make-photoalbums.blogspot.com/2008/03/photo-albums-programs.html" REL="nofollow">free software to make photo albums<>< HREF="http://freeprintabletaxforms.blogspot.com/2008/03/free-printable-tax-forms.html" REL="nofollow">free tax forms<>< HREF="http://free-printable-taxforms.blogspot.com/2008/03/free-printable-tax-forms.html" REL="nofollow">printable tax forms for free <>< HREF="http://craftmatic-adjustable-airbed.blogspot.com/2008/03/craftmatic-adjustable-air-bed.html" REL="nofollow">craftmatic air bed<>< HREF="http://craftmaticadjustableairbed.blogspot.com/2008/03/craftmatic-adjustable-air-bed.html" REL="nofollow">craftmatic air bed adjustable info here<>< HREF="http://boyd-night-airbed.blogspot.com/2008/03/boyd-night-air-bed.html" REL="nofollow">boyd air bed<>< HREF="http://boydnightairbed.blogspot.com/2008/03/boyd-night-air-bed.html" REL="nofollow">boyd night air bed lowest price<>< HREF="http://airbedinwisconsin.blogspot.com/2008/03/air-bed-in-wisconsin.html" REL="nofollow">find air beds in wisconsin<>< HREF="http://airbeds-wisconsin.blogspot.com/2008/03/air-bed-in-wisconsin.html" REL="nofollow">best air beds in wisconsin<>< HREF="http://cloudair-inflatablebed.blogspot.com/2008/03/cloud-air-inflatable-bed.html" REL="nofollow">cloud air beds<>< HREF="http://cloudairinflatablebed.blogspot.com/2008/03/cloud-air-inflatable-bed.html" REL="nofollow">best cloud inflatable air beds<>< HREF="http://portable-sealy-airbed.blogspot.com/2008/03/portable-sealy-air-bed.html" REL="nofollow">sealy air beds portable<>< HREF="http://portablesealyairbed.blogspot.com/2008/03/portable-sealy-air-bed.html" REL="nofollow">portables air beds<>< HREF="http://aluminum-rvluggage-racks.blogspot.com/2008/03/aluminum-rv-luggage-racks.html" REL="nofollow">rv luggage racks<>< HREF="http://aluminumrvluggageracks.blogspot.com/2008/03/aluminum-rv-luggage-racks.html" REL="nofollow">aluminum made rv luggage racks<>< HREF="http://airbed-formraised.blogspot.com/2008/03/air-bed-form-raised.html" REL="nofollow">air bed raised<>< HREF="http://airbedformraised.blogspot.com/2008/03/air-bed-form-raised.html" REL="nofollow">best form raised air beds<>< HREF="http://support-equipments-aircraft.blogspot.com/2008/03/support-equipments-aircraft.html" REL="nofollow">aircraft support equipments<>< HREF="http://support-equipmentsaircraft.blogspot.com/2008/03/support-equipments-aircraft.html" REL="nofollow">best support equipments for aircrafts<>< HREF="http://informercialsbedair.blogspot.com/2008/03/informercials-bed-air.html" REL="nofollow">bed air informercials<>< HREF="http://informercials-bedair.blogspot.com/2008/03/informercials-bed-air.html" REL="nofollow">best informercials bed air<>< HREF="http://mattress-sized-airbeds.blogspot.com/2008/03/mattress-sized-air-beds.html" REL="nofollow">mattress sized air beds<>< HREF="http://mattresssized-airbeds.blogspot.com/2008/03/mattress-sized-air-beds.html" REL="nofollow">bestair bed mattress <>< HREF="http://antiquedoorknob-identification.blogspot.com/2008/03/antique-doorknob-identification.html" REL="nofollow">antique doorknobs<>< HREF="http://antique-doorknob-identification.blogspot.com/2008/03/antique-doorknob-identification.html" REL="nofollow">antique doorknob identification tips<>< HREF="http://troubleshootingdvdplayer.blogspot.com/2008/03/troubleshooting-dvd-player.html" REL="nofollow">dvd player troubleshooting<>< HREF="http://troubleshooting-dvd-player.blogspot.com/2008/03/troubleshooting-dvd-player.html" REL="nofollow">troubleshooting with the dvd player<>< HREF="http://flatpaneltelevisionlcd-versusplasma.blogspot.com/2008/03/flat-panel-television-lcd-versus-plasma.html" REL="nofollow">flat panel television lcd vs plasma<>< HREF="http://flatpaneltvlcd-versusplasma.blogspot.com/2008/03/flat-panel-television-lcd-versus-plasma.html" REL="nofollow">flat panel lcd television versus plasma pic the best<>< HREF="http://causesof-economicrecession.blogspot.com/2008/03/causes-of-economic-recession.html" REL="nofollow">The causes of economic recession<>< HREF="http://causesofeconomicrecession.blogspot.com/2008/03/causes-of-economic-recession.html" REL="nofollow">what are the causes of economic recession<>< HREF="http://bed-airfoam-adjustable.blogspot.com/2008/03/bed-air-foam-adjustable.html" REL="nofollow">adjustable bed air foam <>< HREF="http://bedairfoamadjustable.blogspot.com/2008/03/bed-air-foam-adjustable.html" REL="nofollow">The best bed air foam <>< HREF="http://hoofprintsantiqueequestrian.blogspot.com/2008/03/hoof-prints-antique-and-unusual.html" REL="nofollow">hoof prints antique equestrian prints<>< HREF="http://hoofprints-antique-equestrianprints.blogspot.com/2008/03/hoof-prints-antique-and-unusual.html" REL="nofollow">antique hoof prints equestrian prints<>< HREF="http://buy-adjustable-airbed.blogspot.com/2008/03/buy-adjustable-air-bed.html" REL="nofollow">Buy air bedadjustable<>< HREF="http://buyadjustableairbed.blogspot.com/2008/03/buy-adjustable-air-bed.html" REL="nofollow">buy the best adjustable air beds<>< HREF="http://air-bedscanadian-stores.blogspot.com/2008/03/air-bedscanadian-stores.html" REL="nofollow">air beds canadian stores<>< HREF="http://airbedscanadianstores.blogspot.com/2008/03/air-bedscanadian-stores.html" REL="nofollow">Canadian stores for air beds<>< HREF="http://floridamigraineheadacheclinic.blogspot.com/2008/04/florida-migraine-headache-clinic.html" REL="nofollow">migraine cause<>< HREF="http://migraineheadacheclinicflorida.blogspot.com/2008/04/florida-migraine-headache-clinic.html" REL="nofollow">migraine treatments florida<>< HREF="http://florida-migraineheadache-clinic.blogspot.com/2008/04/miss-brown-told-me-i-am-constantly.html" REL="nofollow">florida headache clinic<>< HREF="http://airdryerdessicantbed.blogspot.com/2008/04/air-dryer-dessicant-bed.html" REL="nofollow">drying dessicant<>< HREF="http://air-dryer-dessicant-bed.blogspot.com/2008/04/air-dryer-dessicant-bed.html" REL="nofollow">air drying dessicant<>< HREF="http://airbed-dryerdessicant.blogspot.com/2008/04/air-dryer-dessicant-bed.html" REL="nofollow">dessicant air dryer<>< HREF="http://asthmaspecialistinvirginia.blogspot.com/2008/04/asthma-specialist-in-virginia.html" REL="nofollow">pediatric asthma<>< HREF="http://asthma-specialist-virginia.blogspot.com/2008/04/asthma-specialist-in-virginia.html" REL="nofollow">asthma specialist<>< HREF="http://virginia-asthma-specialists.blogspot.com/2008/04/asthma-specialist-in-virginia.html" REL="nofollow">asthma children specialist<>< HREF="http://dallasbestprofessionalcarpetcleaning.blogspot.com/2008/04/dallas-best-professional-carpet.html" REL="nofollow">carpet cleaning dallas tx<>< HREF="http://dallas-professional-carpetcleaning.blogspot.com/2008/04/dallas-best-professional-carpet.html" REL="nofollow">carpet cleaners dallas<>< HREF="http://dallas-professionalcarpetcleaning.blogspot.com/2008/04/dallas-best-professional-carpet.html" REL="nofollow">carpet cleaning dallas<>< HREF="http://beachhomevacationvero.blogspot.com/2008/05/beach-home-vacation-vero.html" REL="nofollow">vero beach vacation<>< HREF="http://beach-homevacation-vero.blogspot.com/2008/05/beach-home-vacation-vero.html" REL="nofollow">vero beach vacations<>< HREF="http://verobeach-homevacation.blogspot.com/2008/05/beach-home-vacation-vero.html" REL="nofollow">beach vacation homes vero<>< HREF="http://vacationcondosmsbeach.blogspot.com/2008/05/ms-beach-vacation-condos.html" REL="nofollow">ms beach vacations<>< HREF="http://msbeach-vacationcondos.blogspot.com/2008/05/ms-beach-vacation-condos.html" REL="nofollow">ms beach vacation<>< HREF="http://msbeach-vacation-condos.blogspot.com/2008/05/ms-beach-vacation-condos.html" REL="nofollow">ms beach condos<>< HREF="http://mauibeach-vacationclub.blogspot.com/2008/05/maui-beach-vacation-club.html" REL="nofollow">maui beach vacation<>< HREF="http://mauibeachvacationclub.blogspot.com/2008/05/maui-beach-vacation-club.html" REL="nofollow">maui beach vacations<>< HREF="http://maui-beachvacation-club.blogspot.com/2008/05/maui-beach-vacation-club.html" REL="nofollow">maui beach club<>< HREF="http://bestbeach-vacations.blogspot.com/2008/05/best-beach-vacations.html" REL="nofollow">beach vacations<>< HREF="http://thebestbeachvacations.blogspot.com/2008/05/best-beach-vacations.html" REL="nofollow">your beach vacations<>< HREF="http://vacationsinthebestbeach.blogspot.com/2008/05/best-beach-vacations.html" REL="nofollow">cheap beach vacations<>< HREF="http://layered-bob-haircuts.blogspot.com/2008/07/bob-layered-haircuts.html" REL="nofollow">bob hairstyle<>< HREF="http://boblayeredhaircuts.blogspot.com/2008/07/bob-layered-haircuts.html" REL="nofollow">bob haircuts<>< HREF="http://bob-layered-haircuts.blogspot.com/2008/07/bob-layered-haircuts.html" REL="nofollow">bob layered<>< HREF="http://best-classic-bob-haircuts.blogspot.com/2008/06/classic-bob-haircuts.html" REL="nofollow">pob hairstyle<>< HREF="http://classicbobhaircuts.blogspot.com/2008/06/classic-bob-haircuts.html" REL="nofollow">bobbed<>< HREF="http://classic-bob-haircuts.blogspot.com/2008/06/classic-bob-haircuts.html" REL="nofollow">classic bob<>< HREF="http://haircareandcurlyhair.blogspot.com/2008/07/hair-care-for-curly-hair.html" REL="nofollow">Care for Curly Hair<>< HREF="http://haircare-curlyhair.blogspot.com/2008/07/hair-care-for-curly-hair.html" REL="nofollow">Tips for Curly Hair<>< HREF="http://hair-care-for-curly-hair.blogspot.com/2008/07/hair-care-for-curly-hair.html" REL="nofollow">curly hair<>< HREF="http://truck-bus-tires12r22-5bestprices.blogspot.com/2008/07/tires-truck-bus-tires12r-225-best-price.html" REL="nofollow">12r 22.5 best price<>< HREF="http://tires-truckbus-12r22-5-bestprices.blogspot.com/2008/07/tires-truck-bus-tires12r-225-best-price.html" REL="nofollow">tires truck bus<>< HREF="http://tirestruckbus12r22-5bestprice.blogspot.com/2008/07/tires-truck-bus-tires12r-225-best-price.html" REL="nofollow">tires 12r 22.5<>< HREF="http://newhousewashingtondc.blogspot.com/2008/08/new-house-washington-dc.html" REL="nofollow">washington new house<>< HREF="http://new-house-now.blogspot.com/2008/08/house-new-houston-tx.html" REL="nofollow">new house houston<>< HREF="http://san-antonio-home.blogspot.com/2008/08/house-new-san-antonio-tx.html" REL="nofollow">new house san antonio<>< HREF="http://newhouseventuracalifornia.blogspot.com/2008/08/new-house-ventura-california.html" REL="nofollow">new house ventura<>< HREF="http://housenew-houstontx.blogspot.com/2008/08/house-new-houston-tx.html" REL="nofollow">new houston house <>< HREF="http://houstontxnewhomes.blogspot.com/2008/08/house-new-houston-tx.html" REL="nofollow">houston house tx<>< HREF="http://clothes-dyestains-removing.blogspot.com/2008/08/removing-clothes-dye-stains.html" REL="nofollow">stains removal dye<>< HREF="http://removingdyestainsfromclothes.blogspot.com/2008/08/removing-clothes-dye-stains.html" REL="nofollow">stains removal clothes<>< HREF="http://removingclothesdyestains.blogspot.com/2008/08/removing-clothes-dye-stains.html" REL="nofollow">stains removal<>< HREF="http://bakingsoda-white-teeth.blogspot.com/2008/08/baking-soda-white-teeth.html" REL="nofollow">teeth whitening<>< HREF="http://bakingsoda-whiteteeth.blogspot.com/2008/08/baking-soda-white-teeth.html" REL="nofollow">teeth whitening<>< HREF="http://bakingsodawhiteteeth.blogspot.com/2008/08/baking-soda-white-teeth.html" REL="nofollow">bright teeth<>

  Gilla

 13. If you suffer from hair loss, hair implants may be one way to help you.
  [url=http://www.hair-restoration-surgery.com/]hair surgery[/url]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s