Notiser

En bra tabell på di.se om allsvenska klubbars intäkter, resultat och likviditet. Tänk på de små fallgroparna jag skrivit om tidigare när ni jämför klubbbarna med varandra.

Diskussionen om klubbarnas kassaflöde och likviditet hamnar ofta i skymundan. Det lär finnas klubbar som hoppas på bud på sina respektive spelare till sommaren. Helsingborg hör till den skaran.

—————————

Spelarlöner är som bekant en väldigt stor utgiftspost för fotbollsklubbar. Nedan följer en sammanställning av personalkostnaderna som de största klubbarna redovisat i sina bokslut för 2007. (2006 för Dif)

Elfsborg 61 msek
AIK 51 msek
Djurgården Elitfotboll AB 51 msek*
Malmö 50.3 msek
Hammarby 45.8 msek
IFK Göteborg 44 msek
Helsingborg 39.1 msek

*2006 års siffra.

Rangordningen speglar Hammarbys tabellposition under 2007 relativt väl. Det är dock hög tid att öka produktiviteten för att få fart på intäkterna och därmed skapa mervärde.

Någon som har Kalmars siffra får gärna droppa den här. Skulle tippa runt 20-25 msek.

—————————

Hur ska man mäta avkastning på eget kapital för fotbollsklubbar? Rent ekonomiska termer eller i form av poäng och tabellplacering?

En reaktion till “Notiser

  1. ”Hur ska man mäta avkastning på eget kapital för fotbollsklubbar?”Avkastning på eget kapital är ju avkastning på eget kapital. Frågan är snarare om man bör prata om nytta eller avkastning till ”intressenter”. Jag är rätt säker på att de flesta ”intressenter” föredrar ”nytta” över (monetär) avkastning. Frågan blir då hur man mäter nytta, då det troligen finns ett visst förhållande mellan ”producerad nytta” och ”investerade resurser” och förhållandet mellan dessa två storheter avgör hur effektivt de används. För att svara på den frågan måste man skilja på intressenterna och konstatera att de har alla olika intressen; supportrar, aktieägare (som kan också vara supportrar), sponsorer (som kan också vara supportrar), etc.• Supportern vill ha så hög nytta som möjligt i form av en ”upplevelse” utifrån de resurser som denne investerar i klubben. Här behöver inte upplevelsen alltid vara sportslig framgång utan är ett väldigt diffust begrepp, men av egen erfarenhet vet man troligtvis rätt väl när man känner sig blåst…• För aktieägaren är nytta troligtivs en långsiktig monetär avkastning nyttan, givet att denne inte också är en supporter och då är frågan hur denne relativt värderar sina två olika ”nyttor”.• För sponsorer borde nytta vara någon form av ”godartad exponering” som denne sedan kan omvandla till ekonomisk vinning. Det är precis som det låter, en massa mumbo-jumbo, då sponsorn ofta är en supporter som kommit över en massa resurser som den inte borde ha tillgång till och använder dessa i syfte att maximera sin nytta som supporter…Kort sagt, det hela är sjukt komplicerat och det enda man kan vara säker på att det är fotbollsspelarna som drar det längsta strået varje gång…—————————Till min gode vän von_oben:< HREF="http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article393091.ab" REL="nofollow">Länk<> Om man t.ex. vill påstå att en spelare är en knarkare är det bra att ibland att komma med källor…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s