Bundesliga upp i topp vad gäller lönsamhet!

För första gången sedan Deloitte startade sin årliga review av fotbollsfinanser, är Premier League inte längre den mest lönsamma ligan i Europa. Bundesliga har säsongen 2006/07 gjort en radikal föbättring av rörelseresultatet och levererar som helhet en rörelsemarginal på 18% jmfr med Premier Leagues 6%.

Det är en utveckling heter duga på bara ett par år med tanke på den tabell vi nyligen visade i inlägget här.

Förklaringen kan till största del härledas till lönekostnaderna där tyska klubbar numera förefaller mycket mer restriktiva i sina budgetar. ”Endast” 45% av intäkterna spenderas på lönekostnader jämfört med 63% i Premier League. Detta nyckeltal för big five* (exkl Bundesliga) ligger i intervallet 62% – 64%.

De betydligt lägre lönekostnaderna kan egentligen direkt speglas genom de bleka insatser tyska klubbar levererat i Champions League. Ligan är trots allt den som omsätter näst mest i Europa men de sportsliga framgångarna i Europaspelet har de senaste åren lyst med sin frånvaro.

Intäkterna för big five ökade med 6% säsongen 2006/07. Ökningen genererade en löneökning på 7%

Premier League upplevde en kraftigare tillväxt än så, 11% där lönerna drevs upp med 13%.

PL levererade dock inte den starkaste tillväxten säsongen 06/07. Bundesliga och La Liga nådde vardera en ökning på 15%. De sparsamma tyskarna kunde dock hålla nere löneökningen till en nivå på endast 6.5%!

En mycket intressant utveckling som blir spännande att se om den håller i sig. Bundesliga är dock som närmaste konkurrent fortfarande långt efter vad gäller intäkter. Premier Leagues totala omsättning landade på €2.3 miljard som kan jämföras med Tyskarnas €1.4 miljard.

Hur länge kan tyskarna hålla nere lönekostnaderna innan suget efter sportsliga framgångar blir för stort?

Ni kan läsa highlights från Deloites rapport som släpptes idag under länken här.

————————————————–
* ”big five” benämningen för de fem största ligorna i Europa, Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A samt Ligue 1.

5 reaktioner till “Bundesliga upp i topp vad gäller lönsamhet!

 1. När jag råkade se den här nyheten i en DI slängd på en buss tänkte jag direkt: ”varför har inte tjommen på osynliga handen skrivit om det här!?”.Jag hade tydligen fel.

  Gilla

 2. // ChrizVar inte denna säsong den första med ett nytt tv-avtali bundesliga?Det skulle i sånt fall kunna förklara att lönekostnaderna inte hängde med intäkterna.Lös spekulation…

  Gilla

 3. kropotkinhaha, det var faktiskt rena flaxen att jag hann före. Blev uppmärksammad på att en deloitte karaktär pratade om detta i cnbc power lunch.adamobservant och det verkar stämma med ett nytt avtal från och med säsongen 06/07.

  Gilla

 4. Situationen liknar därmed den i allsvenskan 2006, då klubbarna redovisade positiva driftsresultat, men som vändes till ett negativt driftsresultat för allsvenskan som helehet för 2007. Jag vet inte dock om andra ligor uppvisar liknande tendenser, de kanske har andra pay-off strukturer på sina avtal.

  Gilla

 5. Jag hittade denna mycket intressanta grafik. http://image.guardian.co.uk/sys-files/Football/documents/2008/05/29/deloitte.pdfVisst kan man skönja att Bundesligas lönekurva har en lägre lutning än dess tillväxtkurva under 2000 talet.Intressant är även La ligas utveckling. Här kan vi snacka om att tappa marknadsandelar senaste 10 åren. Man verkar ha blivit en nästan renodlad tv produkt, håller det på sikt?Chelsea, så oerhörd ineffektiv organisation som dessutom driver löneinflationen, profitkillers.Och observera även de sanslösa ration löner/oms i Championsship. 79% i snitt. Derby – 125% – Makalöst!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s