Våga bromsa nu och satsa på framtiden

Publiksnittet rasar denna säsong och för vissa klubbar kommer även de totala publikintäkterna att minska under 2008. Årets tillbakagång beror dock på en rad micro-faktorer som jag lite kortfattat sammanfattat (här).

Ifall den förskjutna tävlingsbalansen korrigeras nästa säsong är oklart. Det jag däremot tror är att efterfrågan på fotboll kan komma att påverkas negativt av andra, vi kan kalla det macro-faktorer de kommande åren. (mer om efterfrågan på fotboll här)

I ett tidigare inlägg (här) skrev jag om fotbollens riskexponering mot kreditkrisen.

Vad gäller själva efterfrågan på fotboll, har den erfarenhetsmässigt, inte minskat nämnvärt vid tidigare lågkonjunkturer. Jag tror dock det blir annorlunda denna gång, framför allt beroende på följande:

– Fotbollens förändrade profilering mot underhållingsbranschen och den nya typen av målgrupp som har mindre känslosamma skäl för att lämna när utgifter ska prioriteras.
– Priset på produkten har stigit relativt mycket senaste åren.
– Utöver bolagstyrelsers svångremmar, högre riskrabatt gentemot sponsorer på grund av ett råare klimat
– Förhandling av ett nytt TV avtal om två år, förmodligen mitt i lågkonjunkturen.

Därför tror jag att de klubbar som redan nu börjar att anpassa kostymen, bromsa löneutvecklingen och istället för dyra etablerade förvärv, försöker scouta talangfulla spelare med potential samt allokera överblivna resurser till ungdomsverkamheten kommer på ett par-tre års sikt, ganska enkelt, kunna segla förbi de klubbar som genom att ha agerat reaktivt, kraschat sin ekonomi.

Mycket handlar dock om att våga göra det. På kort sikt är risken på utebliven sportslig framgång överhängande. Det kommer nämligen finnas klubbar som kör på i tro på att tillväxten fortsätter bara man levererar på planen.

Jag tror dock att en mer förskiktig intäktsvärdering inför höstens budgetarbeten kan vara en sund strategi. Missa bara inte att kommunicera och motivera planen till omvärlden.

Bokslutsperioden i mars blir annars spännande att följa.
Jag tror att flertalet klubbar redan iår åker på en näsknäppa.

– AIK har efter halvårsrapporten som var riktigt usel, gått än sämre publikmässigt. Det ser riktigt illa ut här.

– IFK G hade redan förra året ett större driftunderskott. Iår har man varken sålt spelare för 30 miljoner eller andelar i befintliga spelare för 12 miljoner.

– Hammarby lär visa ett driftunderskott såsom man gjort de senaste tre åren då man anpassat sig till den allsvenska normen. Vidareförsäljningen av Fredrik Stoor borde dock balansera upp merparten av detta undeskott med den ”utnettade” nedskrivningen på Eguren som en eventuell buffert och kanske kanske kan man nå +-0.

– Elfsborg tror jag, efter två starka år, riskerar att redovisa röda siffror på den nedersta raden. Vi får se om försäljningen av Wiland räcker till. Klubbens balansräkning är dock relativt stark jämfört med konkurrenterna. Det går dock fort utför i den här branschen.

Helsingborgs balansräkning blir högintressant att se.

7 reaktioner till “Våga bromsa nu och satsa på framtiden

 1. Det vore intressant att se huruvida det finns någon korrelation mellan minskade publiksiffror och EM/VM. Kan det finnas någon form av mättad marknad efter en sommar som denna med EM, där det spelades toppfotboll och för den delen också OS, med stundtals fotboll i världsklass? Eller kanske det är det motsatta vi ser beroende på landslagets framgångar i dessa turneringar?Det bör även tas i beaktande att många svenska fans, till diverse olika lag, lade sina sparade pengar på EM-biljetter samt resa ner till Österrike/Schweiz. Tycker att detta borde påverka allsvenskan rent ekonmiskt då gemene fans inte har obegränsat med tillgångar och eventuellt då måste prioritera bort sin allsvenska klubb.Personligen fick jag en något trubbig känsla efter att ha kunnat följa EM med passningar som sitter där de ska och krossbollar som hittar fram gentemot allsvenskan där kvalitén är långt från EM-klass. Själklart är det inte så att allsvenskan ska eller kan konkurrera på samma villkor men jag kan inte komma ifrån känslan under EM eller för den delen övriga toppligor när jag ser en allsvensk match…

  Gilla

 2. ”AIK har efter halvårsrapporten som var riktigt usel, gått än sämre publikmässigt. Det ser riktigt illa ut här.”Det är alltså en fråga om en närstående konkurs?Annars verkar det som AIK börjat följa dina råd, så vi får se vilka klubbar man ”seglar förbi”…och i vilken riktning.

  Gilla

 3. Med Bosmanregeln så är det inte säkert att det är billigare att utveckla ungdomar än att t ex värva mindre välkända spelare i 25-årsåldern. Två exempel:1) AIK har satsat mycket pengar på ungdomsverksamheten och också vunnit två JSM de senaste åren. Detta har än så länge egentligen inte gett någonting. En handfull spelare har fått göra a-lagsmatcher, men förmodligen med sämre resultat än vad en värvad superettaspelare hade gjort. Tanken är att de ska utvecklas och att det ska ses som en investering. Men kontraktstiden är begränsad och Robert Åhman Persson försvann t ex innan han hann bidra positivt till laget.2) 2005, 2006 och i viss mån 2007 så värvade AIK spelare billigt från Superettan. Spelare i 25-årsåldern som inte är skyttekungar, men som bidrog mycket i sina lag. Markus Jonsson, Kenny Pavey och Daniel Arnefjord är tre exempel som håller hög Allsvensk klass.I övrigt håller jag med om att det sämsta alternativet är snabba (och dyra) fixar, typ MFF, men även AIK gör.

  Gilla

 4. adaminte konkurs, men kanske distress.anonymfast AIK har ju inte gått hela vägen då man parallellt värvat dyrt som tagit plats i truppen på de ungas bekostnad. Därmed inte sagt att de unga hade klivit fram. Annars, som du skriver. Man kan nog fynda riktigt bra i superettan. Det handlar även det om mod att genomföra.Arielintressant och det är ju mkt möjligt att det påverkar den nya målgruppen marginalare.

  Gilla

 5. // OHSituationen är inte helt oproblematisk, så mycket kan jag hålla med om…———————————-För övrigt vill jag tipsa om senaste numret av Offside, som innehåller en intressant genomgång av bl.a. bajens, difs och AIK:s ekonomier. Särskilt intressant tyckte jag att det hävdas att AIK hade de högsta reklamintäkterna av de tre klubbarna 2007, till skillnad från tidigare ”undersökningar” som placerat klubben i botten av allsvenskan(!). Någon metodik redovisas dock ej, källan ska vara årsredovisningarna. Dif, som placerats högst i andra ”undersökningar”, ligger föga förvånansvärt sist bland de tre klubbarna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s