"Economic Pearl Harbor"

Två intressanta artiklar i ”credit crunch” debatten idag.

Det är nu flera som lyfter på ögonbrynen över den globala ekonomins påverkan på professionell sport. Det är bara att förbereda sig för att de gyllene åren av tillväxt är förbi för den här gången, även i sportens värld.

Bland annat säger NBA hövdingen David Stern.
”Clearly, as business gets affected by the slowdown, then spending will get affected, So sports, I don’t believe, can exist apart from that reality.”

Läs den tänkvärda artikeln under länken här

I England talas det om skuldexponering där mindre lönsamma klubbar än topp4 Manchester United, Arsenal, Liverpool inklusive credit-crunch immuna ränte & amorteringsfri – Roman – subventionerade Chelsea, är de som bär hela 2/3 av ligaklubbars totala skulder.

Kolla på ”wage/revenue-ratio” under länken och klubber med hög ratio. Har de dessutom taskiga marginaler och hög skuldsättning kommer få det riktigt tungt om de inte lyckas hitta investerare.

Det är givetvs de mindre klubbarna som använt skuldfinansiering till sin sportsliga satsning som ligger mest pyrt till.

Artikeln under länken här

Tvärtemot det den förvirrade Platini svamlar om (här), kan kanske skuldsättningen istället jämna ut gapet mellan engelska klubbar och övriga Europa.

Hög skuldsättning under marknadsvillkor i kombinationen med högre räntor och lägre intäkter är en svår ekvation.

Att den globala ekonomiska situationen kommer påverka även den allsvenska fotbollen och klubbarnas intäkter negativt de kommande åren råder det nog ingen tvekam om. Det ska bli intressant att se vilka klubbar kan agera proaktivt och på så sätt skaffa sig ekonomiska/finansiella konkurrensfördelar gentemot de klubbar som överinvesterar de närmast kommande transferfönstren.

Som jag skrev förra veckan så tror att det är klokt att noga se sin verksamhet i ett längre perspektiv än bara till nästa säsong.

De klubbar som på förhand underskattar de kommande effekterna av situationen riskerar att gå en tuff framtid till mötes. Det är ju inte så att de allsvenska klubbarna sitter överkapitaliserade med stora buffertar. (Kalmar undantaget)

Tidigare på bloggen i ämnet:
Kreditoro vs arenaplanerna, augusti-07

Fotbollens exponering mot kreditkrisen
Arsenal känner ännu ingen effekt av ”the credit-crunch”
Glazers ManU affär och dess exponering mot kreditmarknaden
”Dra I handbromsen, bli vinnare i framtiden”

13 reaktioner till “"Economic Pearl Harbor"

 1. Det kommer bli en otroligt intressant silly detta år. Hoppas innnerligen att inte Bajen kommer satsa utan tar det kallt och väntar ett par år, minst. HTFF kan nu spela än mycket större roll än vi hittills kunna drömma om.Jag undrar förövrigt om vi verkligen får en ny arena enligt tidsplan. Även om kommunen lånar och bygger så, fan det finns inga pengar! Kalmars arena kan lär ju INTE byggas inom snaraste framtiden i alla fall.

  Gilla

 2. Ser att HTFF (återigen) kommer att spela i div.2 södra svealand nästa år. Finns det en uttalad ambition om att laget ska spela högre upp i seriesystemet eller är man ”nöjda”, så att säga?———————–Konstaterar att AIK:s samarbetsklubb, Väsby, säkrade kontraktet för vidare spel i Superettan nästa år. Appropå saker bajen kan drömma om… 🙂

  Gilla

 3. Jag är verkligen lekman på området men är det inte så att de som gör stora pengar gör det genom att satsa när det är baisse och skörda när det är hausse? Borde det inte fungera likadant inom fotbollen – köp billigt nu när det är rea (isländska spelare är väl gratis i dessa tider) och sälj om fyra år när det lugnat ner sig…von_oben

  Gilla

 4. Bajen gör som dom riktiga fräsarna. Säljer med förlust och kvittar det mot vinsterna…eeeeeh, just ja…. Bajen har ju inga vinster. Glömde det. 😉/hasseman

  Gilla

 5. AdamVad spelar det för roll var Väsby spelar i för division? Om du vill jämföra något relevant för två talangfabriker så är det väl hur många spelare som man har lyckats lyfta fram till regelbundet spel i a-laget?Och för att svara på frågan: Målet är att HTFF ska spela i en så hög division som möjligt, utan att tumma på sin spelidé. Man anser alltså att laget INTE gynnas av att vara ett stryklag i en för hög division. De flesta inom föreningen ser dock helst att laget går upp till division 1./Flugan på väggen

  Gilla

 6. Vinterns silly blir onekligen intressant. Dessutom, kanske sitter de klubbar som inom kort har flertalet utgående kontrakt för en gångs skull med en fördel då deras kommande löneåtaganden är mindre och ger större flexibilitet att agera ifall recessionen når fotbollen redan 2009.————–Uttalad målsättning från i våras var att inom relativ snar framtid gå upp en division. Iår missade man på mållinjen.————–Problemet är att priset på spelare lär inte korrigeras nedåt förrän det brakar åt helvete. Så har det ju varit historiskt. Det finns en eftersläpning.Och visst kan man investera i baisse, när priserna bedöms låga. men då måste man sitta fint bystad med cash och med en buffert som kan bära risken.I fotbollen är investeringshorisonten dessvärre kortare, i sunnerhet i allsvenskan. Förvärvade kontrakt ska betala sig på ett fåtal säsonger, sen drar spelaren ofta vidare.

  Gilla

 7. // fluganTack för svaret. AIK (och bajen) kan ju byta ut hela laget mot Väsby/HTFF-spelare idag om de vill, men det finns en kvalitativ aspekt som man då bortser ifrån. Nej, jag tycker inte att enbart antalet spelare är ett relevant mått. Skulle man däremot byta ut lagen, antar jag att Väsbys skulle vara ja…ett par divisioner bättre än HTFF:s.Vad är HTFF:s spelidé?Sen skulle jag försöka formulera en fråga så ”finkänsligt” som möjligt, utan att någon här gick helt jävla ”apeshit” på mig, angående vad det är som gör HTFF så känsligt för konkurrens men ändå skulle göra spelarna där lämpade för allsvenskt spel. Det gick inte bra kan jag säga…någon som vill hjälpa mig med det alternativt försöka svara på frågan?

  Gilla

 8. Inte för att jag har någon direkt insyn, men med HTFF så är det en ballansgång.Man vill matcha fram talanger inom ramen för Hammarbys organisation. Om man ligger för långt ner i divisionerna så kan man ifrågasätta matchningens kvalitet, MEN om man ligger för högt upp kanske man måste ha flertalet spelare med mer rutin för att klara spelet. Hur många i truppen ska vara lite äldre och klara det kanske än mer fysiska spelet och hur många ska vara talanger ?En ytterst personlig åsikt är att toppen div 2 eller möjligen mitten div 1 känns bra, inte högre upp. Underskatta inte heller vad a-lags träning kan bidra med för talangerna (i kombination med HTFF matcher)—chriz har också en poäng i att transfer priser, och lön, har en eftersläpning så det är först när det crashat som de sjunker och man ska satsa…Svårt att hålla i pengarna, men man hoppas ju verkligen att man gör det från bajens ledning.

  Gilla

 9. Adam- Fler spelare har väl gått till Htff från Väsby än till gnaget? Norling vägrar ju inkonsekvent att matcha spelare från Väsby i aik då det skulle sabba hans argentinasatsning med allt vad de investeringarna som gjorts där. Tålamodet från fansen ska heller inte glömmas bort. Förra gången man försökte minska den ekonomiska kostymen kommer vi ihåg hur det gick…Kan dock tänka mig att samarbetet kommer bli starkare inom närmaste åren, vilket en potentiell rekrytering av Stahre i staben och att Norling får gå för med sig.Dif letar ju febrilt efter motsvarigheter och där är det väl Vasalund som det ska satsas på. Summa summarum, det blir en hårdare konkurrens om intressanta prospects i sthlm/mälardalsregionen. Kvalitetsmässigt marginella skillnader men mindre ekonomiska risker än Nhlekos, Valdemarins och Quirnhos…vad gäller tidiga elisatsningar i ungdomsverksamheter kommer vi inom 2-3 år ha dragkamper om åttaåringar mellan klubbarna. Ang. arenan- priset på byggjobb och material sjunker samtidigt som värdet på söstomten gör det. plus/minus i slutändan?/Costacurta

  Gilla

 10. Adam1. Det klart det finns en kvalitativ aspekt – och där har som sagt HTFF slagit Väsby på fingrarna rejält. Trots att de spelar två divisioner under Väsby. Det var liksom min poäng med resonemanget om att ett talanglags primära funktion är att leverera spelare till A-laget. Inte spela så högt upp i seriesystemet som möjligt. 2. HTFFs spelidé är densamma som A-lagets. Först och främst ska man vara ett bollförande lag med fokus på bra kortpassningsspel. Taktiken är också samma som a-lagets: 442 med diamantmittfält och offensiva ytterbackar. /Flugan på väggen

  Gilla

 11. ”där har som sagt HTFF slagit Väsby på fingrarna rejält.”Hur då menar du?Du redovisar inget som helst kvalitativt resonemang, enbart ett kvantitativt. Hur många spelare i bajen, som spelat HTFF, skulle ta en plats i AIK idag och vice versa gällande Väsby och bajen?Det är helt subjektivt m.a.o. Ponera att ”Bromölla FF” har 20 egna produkter i A-laget, är då deras ungdomsverksamhet objektivt ”bättre” än bajens?Att bajen knappast haft AIK:s resurser att värva spelare för är rimligen förklaringen till skillnaden i antalet ”talanglagsspelare” i respektive lag. Skillnaden ligger i att bajen har haft ett mycket större behov av billiga spelare än vad AIK haft.

  Gilla

 12. Du vill verkligen inte förstå.Det kvalitativa mäts naturligtvis i form av AIKs och Hammarbys tabellplaceringar. Vi har med billiga (inte samma sak som dåliga) värvningar hållit jämna steg med er och era dyra värvningar. Alltså; Hammarbys värvningar från HTFF har varit BÄTTRE (kvalitativt såväl som kvantitativt) än AIKs dito från Väsby. Hade ni hittat tillräckligt BRA spelare i Väsby hade ni ju knappast värvat dyra floppar som Khari Stephenson och NEJ. Är det verkligen så svårt att förstå?/Flugan på väggen

  Gilla

 13. Ja, det är verkligen svårt att förstå ditt ”resonemang”.Du har nu (”naturligtvis”) ändrat definitionen från antal spelare till antal spelare + tabellposition. Bajens tabellposition bestäms inte bara av HTFF-spelarna. Det kan lika gärna tolkas som att bajens icke-HTFF spelare är bättre än AIK:s icke-Väsby spelare, vilket kan vara sant eller felaktigt. Precis som i en statistisk undersökning, måste du kunna sortera bort allt annat som kan påverka utfallet.Du är välkommen att göra vilka subjektiva påståenden som helst om Väsby vs. HTFF. Däremot är det omöjligt att på ett objektivt sätt avgöra denna fråga, just pga då den är helt subjektiv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s