Market update

Parken Sport & Entretainment har likt de flesta andra aktier slaktats på börsen. Koncernens marknadsvärde har minskat från toppnoteringen i maj 2007 på dryga 5 miljarder danska kronor ner till 2 miljarder.

Däremot ser det ut som att koncernens skulder ökar sett till marknadsvärde.

Parken S&E har vuxit snabbt genom förvärv som till betydande del skuldfinansierats. Egentligen inga konstigheter. Koncernens omsättning från affärsområdet ”Parken” dvs aktiviteter på arenan, är nu endast ca 1/6 (118 mdkk q1+ q2)av bolagets totala intjäning (650 mdkk q1+q2).

Koncernens balansräkning på 2800 MDKK är finansierad med ca 1500 MDKK i skulder. Ca 1 miljard av dessa ska enligt redovisningen återfinansieras inom ett år. Det kan bli dyrt.

Parken S&E har nyligen kommunicerat till marknaden att resultatet kan bli bättre än tidigare sagts (MDKK100). Bland annat tack vare FCK:s avancemang till UEFA cupens gruppspel skruvar man upp prognosen till en vinst för helåret på 120 MDKK före skatt. Man lämnar dock en brasklapp och noterar att resutatet kan påverkas av marknadsräntornas utveckling.

**************

En annan noterad klubb som tappat i marknadsvärde är AIK Fotboll AB. Den noterade B-aktien som är 90% av bolagets aktiekapital men ger mindre än 50% av rösterna, har under veckan handlats på nivåer som ger ett approximerat marknadsvärde för bolaget på mellan 46 och 53 miljoner kronor. Värderingen ligger med andra ord kring den nivå AEG fick betala för 49% av Hammarby Fotboll AB år 2001.

**************

Angående den turkiska fotbollsaktiebubblan
. Den ser nu ut att ha spruckit.

Det mest bisarra var att Fenerbahce i juli uppenbarligen toppade med ett marknadsvärde på drygt 2 miljarder USD.

De som köpte Fenerbahce aktier under den perioden betalade ett högre pris än vad Glazer betalade för att köpa ut världens mest lönsamma klubb, ManU. Forbes från i våras subjektiva värdering av ManU var 1.8 miljarder USD.

Aktiens värde har sedan dess mer än halverats. Så även för de övriga noterade turkiska klubbarna.

Länka gärna vidare till respektive klubb.
Fenerbahce
Trabzonspor
Galatasaray
Besiktas

************

Till sist, Bloombergs definition av Hammarby Bandy AB är nästan lite rolig.
Hammarby Bandy AB owns a bandy team. Bandy is a game similar to hockey that is played on ice with a rubber ball.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s