Nollsummespel?

Det pratas mycket och gärna om de extra miljoner IFK Göteborg drar in tack vare större TV-exponering (allsvensk TV exponering länk här). Däremot pratas det avsevärt mindre om de eventuellt uteblivna publikintäkterna klubben får på grund av TV sändningarna.

En undersökning i England baserad på 2884, varav 158 TV sända matcher i de tre ligorna under Premier League visar att ”Pay-per-view” matcher har en negativ inverkan på publiksiffor motsvarande 5%. För ”free-to-air” matcher är motsvarande effekt – 20%.*

Do the math.

* Robust estimates of the impact of broadcasting on match attendance in football, Rob Simmons, David Forrest and Babatunde Buraimo, Lancaster University Management School, Working Paper 2006/004

3 reaktioner till “Nollsummespel?

  1. Idrottens Affärer har en liten enkät på ”första sidan” om varför publiken sviker Allsvenskan. Rätt intressant %-fördelning. Hade svaren varit lika om AftonPressen haft samma enkät?von_oben

    Gilla

  2. Personligen tyckte jag att Wilsons uttalanden i artikeln, om att LSK exponeras för lite och att alla klubbar borde förhandla om sina egna matcher, var riktiga pärlor. Då hade TV-publiken sluppit se hans skitlag ens en gång per år!Att LSK ö.h.t. får TV-pengar måste tolkas som att de betalas för att INTE visas offentligt. Men det är ju också en affärsidé…

    Gilla

  3. Som boende i Lasse Kronér-land och rättroende märks det oftast av de gånger GAIS spelar borta och IFK hemma på samma dag; blåvita anhängare vill bestämt att deras match skall visas på krogarnas storbildskärmar.Vi grönsvarta som inte kunnat åka på bortamatch vet ändå att bildkvalitén är mycket bättre på de mindre skärmarna, och låter dem hållas.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s