HTFF och framtiden

Lasse Eriksson kommunicerar om HTFF och nya tankebanor samt arbetssätt på officiella (här). Målet är division 1 vilket jag tror är lagom nivå för den typen av verksamhet och om man nu inte vill ha ”äldre och rutinerade” spelare i truppen.

Den stora frågan är hur mycket dyrare det är att verka ett steg högre upp i systemet. Låt oss benchmarka lite.

Tittar vi på SvFF:s analys av div1 samt div2 klubbarna från säsongen 2007 kan vi konstatera att snittkostnaden där representationslaget bedriver div 2 verksamhet är 2.8 miljoner kronor nationellt och 3.6 miljoner kronor i den division Hammarby tävlade i 2007. I samma division bar Enskede den största kostnaden på 5.7 miljoner och Akropolis den lägsta på 1.5 miljoner. Ingen uppgift finns vad gäller HTFF utan de är konsoliderade i Hammarby Fotboll AB.

Vad gäller division 1 är snittkostnaden i båda divisionerna 4.9 miljoner kronor där Assyriska hade högst budget på 10.3 miljoner och Valsta Syrianska lägst med 1.5 miljoner. Värt att nämnas är Gröndal som med en hel del gamla Bajenprofiler bar en kostnadsmassa på 1.7 miljoner. För Väsby United som lyckades ta steget upp till Superettan räckte det med knappa 3 miljoner. Frågan är dock om AIK:s del i kakan inkluderas i den summan?

Någon exakt estimering för merkostnaden vid ett HTFF avancemang blir svår att göra, men förutom högre resekostnader borde det även handla om högre kontraktskostnader i syfte att höja kvaliteten och därmed den liga-specifika konkurrenskraften. Jag skulle vilja skatta 0.5 – 1.5 miljoner kronor i merkostnad även om det givetvis inte finns något tak om man nu vill köra med spenderarbyxorna på.

Jag har ingenting emot att se en höjd HTFF:s budget med motsvarande belopp redan nästa år med syfte att höja kvaliteten och nivån. Även om det i så fall sker på A-lagets bekostnad. (mer här)

Div 1 klubbarnas ekonomi
Div 2 klubbarnas ekonomi

5 reaktioner till “HTFF och framtiden

 1. Hur mycket äldre spelare krävs för att spela och hålla sig kvar i superettan?Baserat på de siffror som finns tillgängliga på Väsbys hemsida är truppen cirka 22,69 år gammal i snitt. Det saknas dock siffor för flera spelare och dessa har jag då inte räknat med. HTFF:s trupp är 20,08 år gammal i snitt, enligt uppgifterna på bajens hemsida. Skillnaden är alltså att jämföra med att HTFF behåller truppen och fr.o.m. nästa säsong går upp två divisioner på två år.Min fråga till Er: Hur många nya spelare kommer det in i HTFF varje år?Visst kostar det mer att spela högre upp, men i superettan får man dels en betydligt högre ersättning via tv-pengarna samt borde det rimligtvis vara lättare att locka tills sig talanger om man lockar med spel i superettan istället för spel i division ett eller två.

  Gilla

 2. ChrisEnligt Hammarby kostar HTFF ca 2 miljoner/år, vilket med andra ord låter som en rimlig siffra.AdamUtan att kolla exakt fakta skulle jag gissa att HTFFs trupp omsätts till MINST 75% på 2 år.Antingen via spelare som slussas till a-laget eller sorteras bort. En handfull spelare ges tid att utvecklas i laget under en längre tid. Ska laget gå upp kommer säkert omsättningen att minska för att laget ska bli mer konkurrenskraftigt. Jag skulle gissa att en stomme av 4-5 spelare inofficiellt kommer att betraktas som fasta HTFF-spelare. De kan naturligtvis lyftas upp om de får ett rejält hopp i utvecklingskurvan, som t ex Jose Monteiro.I dagsläget är det nästan uteslutande 1-årskontrakt i HTFF. Går man upp en division tror jag att den största kostnadsökningen blir längre kontrakt på spelarna./Flugan på väggen

  Gilla

 3. Apropå HTFF så ska det bli riktigt spännande att se vad Jimmy Johansson kan uträtta i seniorfotboll. Ruskigt talangfull forward som har potential att nå a-laget på 2 säsonger (om han fortsätter utvecklas)./Flugan på väggen

  Gilla

 4. AdamVanliga div 1 räcker bra med de mål som Bajen har med HTFF. Superettan blir ju skitdyrt att finansiera och vem ska se på matcherna? Uppenbarligen har Bajen inga som helst problem att locka talanger redan idag. Å detta av en enda anledning: vi ger många av HTFFarna chansen i A-laget. Kanske t o m för många. Men hellre det än tvärtom. Fråga dif…von_oben

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s