Spenderarbyxorna av

AIK:s lönespiral i (KSEK) klicka på bilden för (något)bättre upplösning

Här har vi en klubb som kommer att få köra motorsågen kommande vinter.

Samtidigt som intjäningen drastiskt minskar under 2008 förväntas personalkostnaderna ligga minst i nivå med 2007. Med ett redan befintligt driftunderskott blir ekvationen mycket svår. Nu återstår det att se vilka konsekvenser det får för klubbens likviditet då stor del av det under 2006 & 07 intjänade och nyemitterade(-06) egna kapitalet är bundet i en spelartrupp som inte presterar (15.2 msek bokfört värde) eller investerats i olönsamma projekt såsom The Terrace samt en web-sida som inte ens klassas som den bästa i sin klass. (här)

AIK Fotboll AB har sedan återkomsten till allsvenskan 2006 ökat sina personalkostnader med hela 81%.

Och visst, klubbens intäkter har ökat mer än genomsnittet, men vi ska komma ihåg att andelen löner/omsättning ökat för Solnaklubben med fyra procenteneter mellan 2006 och 2007.

Mellan 2006 och 2007 ökade ligans personalkostnader 19%. AIK:s enligt nedan:

Spelarlönekostnader upp 35% Fotbollspersonal upp 35%, övriga anställda upp 41%, totala personalkostnader upp 36%. Det är alltså inte bara den administrativa sidan som kostar mer. Klubbens spelarlöner ökade betydligt mer än det allsvenska genomsnittet (även det 19%).

Samtidigt har klubben, märkligt nog, tappat i sportslig konkurrensstyrka efter 2006.

I de kraftigt ökade kostnaderna på spelar- och fotbollspersonalfronten ingår förvisso till viss del utvecklingen av Väsby-satsningen. Något som kan visa sig bli värdefullt framöver när värvningsbudgeten inför nästa säsong förmodligen blir mycket begränsad. Samtidigt behöver det ju inte alls vara till klubbens nackdel att istället lyfta fram mindre spektakulära namn vilket även ligger i linje med den syn jag har på den närmaste framtiden.

**********

Men allt är inte becksvart, the good news are:
1. Många av klubbens spelarkontrakt löper ut efter säsongen 2009 vilket ger en flexibilitet till kostnadskontroll i en tid med negativ tillväxt.

2. Daniel Öhrlund uppges vara högintressant för en permanent flytt till Fredrikstad för en prislapp av 2 miljoner. En kanonaffär för AIK eftersom klubben blir av med en oönskad spelare och dessutom kan stärka sin likviditet. Dessutom, för oss, alltid lika roligt att läsa den ständigt lika förvirrade tabloid-krönikörens ”rop på hjälp”. (här)

Så som jag ser det finns det bara vinnare vid en eventuell affär.
1. Fredrikstad får en målvakt de uppenbarligen verkar vara nöjda med. Alternativt en målvakt som kanske visat upp så pass mycket att det blir ren arbitrage-trade när han inom kort säljs vidare av norrbaggarna.
2. AIK får bra betalt för en målvakt som så sent som för ett par månader sedan ansågs vara ”värdelös”.
3. Är han så bra som det norska ryktet säger har man dessutom chans på en framtida vidareförsäljningspeng.
4. Öhrund som får spela där han får uppskattning.

Däremot kanske man ska fråga sig varför spelare helt plötsligt presterar när de lämnar Solnaklubben.

tidigare bloggat om AIK
Inför Q2 2008
Q2-2008 del 1
Q2-2008 del 2

4 reaktioner till “Spenderarbyxorna av

  1. ”Däremot kanske man ska fråga sig varför spelare helt plötsligt presterar när de lämnar Solnaklubben.”Vilka andra tänker du på då…?Den kommentaren låter lite ”Lührig” tycker jag. Ungefär som att undra varför målvakter<>S<> knän går sönder så fort de spelar för bajen.Angående den förlorade sportsliga slagkraften efter 2006 tror jag att man måste se i ljuset av att man tappar helt odiskutabla nyckelspelare tre år i rad (Boateng, Wilton, Dulee). Att tappa nyckelspelare sker även i andra klubbar kan man ju tycka, men då har de oftast även en stabil grund som byggts över flera år. Det har inte kunnat ske i AIK kan man konstatera då man snabbt var tvungna att bygga ett lag för superettan 2005 och sedan efter detta försöka finna en balans.

    Gilla

  2. Chris:Faktum är att den klassiska ”sanningen” är att spelare börjar prestera när de lämnar MFF, men slutar prestera när de kommer till AIK./Flugan

    Gilla

  3. Fast det var du som tolkade det som pluraris 🙂 Men ok, vill du absolut ha namn som nog svider lite, så visst Adde Johansson, Sharbel Touma, även om det var andra årgångar 🙂Och visst, man kan se det så här. Men någonstans har man ju misslyckats med sin strategi, eller i alla fall genomförandet av den. Det viktiga är att internt och jävligt snabbt kunna göra en korrekt analys.Samtidigt är man inte den enda klubben som varit mindre lyckosamma. Du behöver inte heller titta särskillt långt. Hammarby som inte riktigt hittade en brygga mellan sista året på 5 årsplanen (slut2006) och de närmast kommande åren efter.Djurgården som kapitalt, KAPITALT misslyckats att förvalta sina guld och ta nästa steg. Där kan vi prata radikal kapitalförstöring.FluganSom någon sade i fredags. ”history is for teaching, today we have to live in reality” 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s