Tottenham minskar sin profit och vill bygga ny arena

Tottenham har idag släppt sin årsrapport för det brutna räkenskapsåret juli-07 — juni-08. Klubban mår bra ekonomiskt men med prestationen på fotbollsplanen har det varit si så där.

Omsättningen ökade med 11% från £103.1 till £114.8 miljoner, främst drivet av högre TV premier där ersättningen ökade från £33m till £40m.

Rörelseresultatet före avskrivningar samt före ”spelar-trading” ökade från £32m till £35m. Rörelsemarginalen var med andra ord något lägre än föregående period, 30.7% vs 31.1%. Högre löner uppges ökat kostnadssidan.

Tottenhams nettovinst från spelarförsäljningar landade på £16.4 miljoner (£18.7m 06/07) .

Vinsten bottom line, sjönk dock från £19.2m till £0.9m. Minskningen beror på stora investeringar i spelartuppen där klubbens avskrivningar på spelakontrakt ökade från £18m till £37m.

Angående kreditexponering, Tottenham bär en räntebärande skuld på £57 miljoner som delfinansierar balansräkningen. Men med tanke på att cash-flow från operations är fortsatt stark (+£35 miljoner redovisad period), är det ju ingen fara på taket såvida inte Premier League drastiskt tappar intäkter.

Det bokförda värdet (på balansräkningen) på det egna kapitalet är £42.6m. Aktiemarknaden värderar det dubbellt så högt, £85.6m. (börsvärde)

Tottenhams styrelse föreslår att årets utdelning till aktieägarna ska vara oförändrad, 4p per aktie vilket innebär en total utbetalning på £3.7m ut från bolaget tillbaka till ägarna.

Klubbledningen låter samtidigt meddela att man vill bygga en ny arena och säger sig ha en väntelista för säsongskort som rymmer hela 22 000 supportrar. Klubben vill nu bygga nytt med plats för 60 000 åskådare. Frågan är givetvis hur man ska klara av att finansiera ett nybygge. När kredithärdsmältan så småningom lagt sig lär kartan på de finansiella marknaderna målas om och frågan är hur det påverkar det framtida priset på risk och pengar. Men skissa lite kan man ju alltid göra. Fråga Djurgården.

Tottenham-aktien var ett tag upp 6% idag men stängde med en uppgång på 1.1%

edit: uppdaterat ang finansiering.

—————————

£1 ~ SEK 12.40

2 reaktioner till “Tottenham minskar sin profit och vill bygga ny arena

  1. ”Men skissa lite kan man ju alltid göra. Fråga Djurgården.”Inte undra på varför det blev ett så stort ståhej när Bosse hotade med att lämna. Han har ritningarna till arenan och finansieringsanalysen till densamma i innerfickan, nedklottrade på var sin sida av samma postit-lapp.————————————-Noterar att Pontus Engblom är ”batanklar” för AIK. Det verkar inte som att bajens HTFF-setup räckte i detta fall…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s