Inför helgens Premier League # v.47

Professor Simon Chadwick och jag verkar vara någorlunda överens om att det är de mindre klubbarna som riskerar att drabbas hårdast av ”credit-crunch” och den förväntade lågkonjunkturen. (premier league debt)

”Clubs such as Manchester United, Chelsea and Arsenal, and the likes of new economic powerhouse, Manchester City, are expected to retain their broad appeal and commercial strength, particularly with overseas investment and fan base.”

Lägg därtill Liverpool och listan blir mer komplett. Kanske en viss brasklapp angående Chelsea där det ständigt kommer signaler om åtstramningar angånde Romans framtida driftunderskotts-finansiering. (här och här)

Frågan är hur väl klubben klarar av att prestera med en ekonomi i balans?

Jag vidhåller dock att ifall mindre klubbar med dåliga finanser i kombination med en hög ratio ”löner/intäkter” slås ut på grund av ekonomisk distress, så påverkar det ligans ”competitive balance” mycket negativt och därmed efterfrågan på fotboll.

Kan i såfall ”credit-crunch” vara det som i förlängningen utlöser en konsolidering av de europeiska ligorna med en ”superliga” som konsekvens? Hur ser situationen ut i de övriga europeiska storligorna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s