"Niewidzialna ręka rynku"

Mycket av det som skrivs på bloggen är oplanerat. Det är saker jag kan grunna på under promenaden till och från jobbet. Det kan vara idéer som ibland kräver lite grävande av data. Eller helt enkelt saker jag bara är nyfiken på.

Ibland springer jag av ren slump på intressanta texter och dokumment. Så även denna helg när jag fick tips om polska Deloittes lokala motsvarighet till ”Football Money League””Finansowa Ekstraklasa”. Ekstraklasa är den polska motsvarigheten till allsvenskan och rättigheterna till namnet har teleoperatören Orange en gång i tiden köpt. Orange Ekstraklasa heter den högsta polska ligan.

Jag har börjat läsa och kika i grafiken. Min första spontana tanke efter att ha uppdaterat med lite mer aktuell information var.

Inom tre till fyra år kommer allsvenskan exportera(förlora) talang även till den polska ligan.

Vi får se hur djupt jag rotar mig in i rapporten, det finns dock några grafer som är intressanta och värda att lyfta fram.

Rapporten avser 2007 och det finns annan intressant och aktuell information jag funnit och som inte var inkludrad. Polska ligan sålde i början av 2008 nya TV rättigheter till ett pris av 125 miljoner Zloty per år fram till 2011. Det motsvarar ca 340 miljoner kronor, vilket med andra ord är betydligt mer än priset för de allsvenska TV rättigheterna.

TV-avtalet säljs likt de flesta andra länder centralt.
Fördelningensnyckeln fastställdes enligt Premier League modellen. 50-25-25.
50% jämnt fördelat till samtliga klubbar
25% baserat på ligaplacering
25% baserat på TV exponering

Nu är polska ligan till stor del en TV- och kommersiell produkt. Intäkterna från ”matchdagen” står för endast 17% av klubbarnas totala driftintäkter. (jmfr 30% allsvenskan)

Publiksnittet 2007 var blygsamma 7 329 åskådare och här borde det med andra ord finnas en enorm potential going forward. Gamla omoderna arenor och stora ordningsprobem håller än så länge dessa intäkter på en låg nivå.

Men ett land med 40 miljoner invånare och där Tomaszewski, Gorski, Deyna, Lato, Boniek, Kupcewicz fortfarande är namn som väcker känslor är en stor potentiell marknad. EURO 2012 där Polen än så länge är delarrangör kan bli en hävstång i tillväxtprocessen.

Vad gäller klubbarnas prestationer i Europa ligger Polen två platser nedanför Sverige på rankingen. Länderna har dock bytt plats med varandra ett par gånger under 2000 talet.

I den pågående upplagan av UEFA cupen håller Lech Poznan just nu och gör en Helsingborg.

Klubben har kvalificerat sig till sextondelsfinal där man ställs mot Udinese. Resan genom Europa har gått via Austria Wien i omgång 1 för att sedan ta sig förbi gruppspelet i konkurrens med Feyenoord, Nancy Lorraine, Deportivo La Coruña samt CSKA Moskva.

Lech Poznan leder den polska ligan över vinteruppehållet och omsatte 2007 tredje mest i landet – PLN 25m exklusive spelartrasfer – motsvarande nästan 70 miljoner kronor.

Vi börjar vår polska resa med lite makro-siffror. Återkommer med mer information löpande.

intäktsjämförelse mellan ett antal europeiska ligor. Sverige andra plats från höger.
Siffrorna i miljoner EUR där mörkblått är
”matchdag”, ljusblått är ”TV premier” och svettgrönt är marknad & reklam”
1 EUR ~ SEK 10.7
saxat från: Deloitte.pl – ”Finansowa ekstraklasa”

till vänster: intäktskällor polska högstaligan
till höger: tillväxten i den polska högstaligen 2005-2007. i polska Zloty.
1 PLN ~ SEK 2.7
saxat från: Deloitte.pl – ”Finansowa ekstraklasa”

10 reaktioner till “"Niewidzialna ręka rynku"

 1. <>”Niewidzialna ręka rynku”<> – Om det är namnbyte på bloggen som föreslås så säger jag kör!<>”Inom tre till fyra år kommer allsvenskan exportera(förlora) talang även till den polska ligan.”<>Egentligen är ju inte det dåligt så länge det är Polens intäkter som växer och inte de svenska som minskar.

  Gilla

 2. Chriz, du gör ett grymt bra jobb med bloggen. Tar det till nästa nivå! En tanke som slagit mig är om du vill ge dig in och syna elitserieklubbarna i hockey. Hat inte Elfsborg bara plankat Färjestad, HV71 och Linköping modellen. MFF på tur?Dock mycket som skiljer, men affärsutvecklingen är mycket lika.

  Gilla

 3. Vad behöver Sverige göra för att lyfta sig till en respektabel nivå? (d.v.s. runt plats 15 bland europas ligor) och automatiskt slippa sälja spelare till danmark, norge, polen etc…..?? Ge konkreta ekonomiska exempel. Tack!

  Gilla

 4. Ett första steg vore att införa PL:s modell för distribution av gemensamma intäkter. Det skulle innebära att ett färre antal lag, skulle få dela på en större andel av dessa intäkter. Sedan är det bara att låta naturen ha sin gång och knyta tummarna när det är dags för Europaspel.

  Gilla

 5. // ChrizKorrekt av dig. Jag tycker också att en jämförelse med elitserien vore intressant, om man får lova med att komma med en ”request”…Deras fördelning av TV-intäkterna är så vitt jag vet helt ”solidarisk”, men det har inte förhindrat att en skiktning skett där framförallt Frölunda, Färjestad, HV71 och Linköping ”ryckt” ifrån ekonomiskt/sportsligt. Och då har Frölunda gjort det utan det obligatoriska framgångsreceptet med en egenägd arena.

  Gilla

 6. Jag har dålig koll på hockey. Visst kan en jämförelse vara lite intressant, men det känns som att hockeyn lever under HELT andra förutsättningar än fotbollen i Sverige? 1. Man har ”inga” transfersummor (det vill säga låga)2. Marknaden för spelare som inte platsar i NHL är begränsad, det vill säga att konkurrensen om talangen är betydligt mindre än i fotbollen. (Än så länge)3. Det är en inomhussport med betydligt enklare TV-produktioner. Enbart TV-produktionen av en fotbollsmatch kostar drygt 100 000 kr. En hockeymatch kostar bara en bråkdel av detta. Därför kan man också sända betydligt fler matcher./Flugan på väggen

  Gilla

 7. // flugan på väggenMen inget av detta förklarar varför, om nu så verkligen är fallet, det har skett en skiktning i elitserien trots en helt jämn fördelning. Slutsatsen för allsvenskans del var att resurserna ”bör” fördelas mindre jämlikt bland klubbarna. I år är visserligen elitserien rekordjämn och jag har för mig att statistiken talar för att den har blivit jämnare med åren. Men att vinna elitserien är ju inte riktigt det klubbarna siktar på. Det finns en del att bena ut tycker jag ändå…——————Fast först och främst ser jag fram emot att läsa mer om Ekstraklasa.Polska do boju!

  Gilla

 8. Anonym #2 http://osynligahanden.blogspot.com/2009/01/mer-resurser-gr-allsvenskan-mer.htmlAnonym #1 & Adamvafan 🙂 haha, försöker faktiskt leva ett liv utanför bloggen oxå… Hockey, jag kan ärligt säga att jag förmodligen inte kan nämna ens 5 elitseriespelare. Hmmm, kommer inte på ett enda namn just nu, Jonas Bergqvist kanske? Lite mer ekstraklasa blir det förmodligen imorgon onsdag.Ang Elitserinen, även om det inte blir svar på frågan om skiktningen, givet att det finns en tydlig sådan, så kan det vara värt att belysa att vi förmodligen tittar på två helt olika ligasystem.– Den europeiska ligamodellen (starkt drivande av nyttomax där du ständigt måste/vill klättra i värdekedjan)– Det amerikanska ligamodellen (profit-möjligheter till alla – du är redan i toppen av värdekedjan)I den amerikanska ligamodellen är solidarisk intäktsallokering och talangallokering ett mycket starkt inslag. Bla så har man en fördelning av biljettintäkter och vad gäller talang – ett draft-systemen.Denna modell KRÄVER dock vissa grundförutsättningar, några av de viktigaste:1. Produktmonopol – Ligan äger produkten och talangen. En NFL spelare kan t.ex inte utöva sitt yrke på konkurrensmässiga villkor genom att lämna ligan. Vill TV bolagen sända högsta nivån, måste de köpa ligarättigheterna. Man minskar ”supplier power” och ”buyer power”2. Lokal/regional monopol – Köper du franchise i USA, får du exklusitivitet i ditt område, (bortsett från världsmetropolerna som de facto har fler klubbar)3 Eliminera ”the arms race” genom punkt 1&2 plus – ingen utslagning dvs ingen nedflyttning. Du behöver inte vinna ligan – (play-off). Lönetak. Det finns inga incitamenten till ”överinvestering”.—————————–Kan man se vissa likheter mellan Elitserien och det amerikanska ligamodellen?Kanske det… Elitserien har försökt väl skaffa sig monopol genom att bygga stora ”entry-barriers”. Vill minnas ett försök att helt stänga ligan. Nu har man kval vilket ändå får anses som en viss försäkring till utslagning. ELitserinen subventionerar inte/minimalt de lägre divisionerna. ”Entry barriers” även mot potentiella lokala utmanare. Således, solidaritet endast bland sina medlemmar. Vad gäller talang så är det som Flugan skrev, i stort sett bara NHL som en konkurrent. Därför hoppas jag att KHL överlever, det skulle bli intressant att se hur man tacklar den konkurrensen.8/12 lag till play-off. Inget lönetak, men det beror kanske på att det ändå finns en viss konkurrens om talang från omvärlden.Som sagt, inget svar på frågan, bara en reflektion mellan de potentiella olikheterna Elitserien – europeisk fotboll.Finns det en solidarisk allokering i Elitserien så förklaras den förmodligen av liga-modellen. Finns det en skiktning kan det vara intressant att gräva ner sig, jag känner dock ingen jättemotivation. Just för tillfället ska tilläggas…

  Gilla

 9. Chriz- Intressanta noteringar om hockeyn. Minns att både DN och Offside kört reportage där man jämfört elitserieklubbar med allsvenska (fotboll) klubbar. Ang. talang har hockeyn till skillnad ett helt annat utlåningssystem till skillnad från fotbollen. Exempel: Hammarby/aik kan låna 2 eller 3 spelare från HTFF/Väsby till A-truppen och endast byta ut dessa under sommarens transferfönster, Svff har satt dessa regler. Medan hockeyn har ett utlåningssystem där rörligheten av spelare mellan klubbar är mycket större. Titta på de allsvenska hockeyklubbarna så är det en hel del spelare (talanger) där som tillhör elitserieklubbar, men som matchas i allsvenskan och som lätt kan flyttas upp i elitserietruppen igen. Dvs rörligheten skapar utrymme för talangerna att få speltid vilket utvecklar dem och skapar i slutändan ett större marknadsvärde på dem. Nu har ju inte elitserieklubbarna transfersummor men att applicera ett sådant case på fotbollen skulle säkert lösa lite knutar. Dels blir steget till allsvenskan kortare, dels stiger marknadsvärdet fortare.Dock en penningfråga, där klubbar med mycket resurser har råd med talanglag alternativt ha en trupp på 40 man där man lånar ut 10-15 spelare under året. För övrigt, en sista tankeställare, vad tjänar Hammarby och aik på talanglagen när man ändå skulle kunna låna valfri spelare från superettan/division 1 till a-truppen under vår eller höstsäsong med nuvarande tröga system av att låna spelare? – Ingen övergångsumma- Ja– Förståelse för spelsystem samt möjlighet att träna med a-truppen- JaStäll detta mot de löpande kostnaderna med ett talanglag och vad blir resultatet? Svff talar högt och brett om att satsa på talang och visa klubbar får till och med stålar för detta, lex IFK Göteborg. Man har samtidigt ett system som begränsar talangutveckling. Klubbarna själva talar om akademier, scouting och talangutveckling men när man har ett system som inte fungerar är frågan om det kommer att ge något.För Hammarbys skull vore en försäljning av Erkan som gått via ungdomslag till Htff och A-trupp ett bevis för att nuvarande modell fungerar, 5 miljoner för Erkan betalar av 1 års Htff-satsning. Frågan är hur länge vi får vänta på nästa försäljning av en spelare som gått ”hela vägen”. /Abedi

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s