Beef

Det kan ibland bli lite småskoj när drakarna vässar mot varandra. Nu senast om vem som har den bästa bevakningen av allsvenska klubbars ekonomier. Nåja, i alla fall Hammarby Fotbolls.

Det hela började med den rosa tabloiden rip-off från osynliga handens live-inlägg (1) och (2) från Hammarby Fotbolls årsmöte.

Det är lugnt, vi bjuder på det 🙂

Kanske ska tydliggöra eftersom sista stycket i tabloidartikeln känns lite osammanhängande och svårtolkat. De 5.3 miljoner från säsongskortförsäljningen aver 2009 års intäkter som dock betalades in till Hammarby Fotboll innan dead-line för förlängningen av säsongskort, det vill säga 31/12-08.

”Förutbetalda intäkter” heter det i balansräkningen och denna info finns att finna i noterna. Kanske inte direkt det första gemene man letar efter. Men man är väl lite smånördig trots allt.

Den rosa konkurrenten har dock en inte helt oviktig poäng, att det faktiskt är skillnad mellan minus 10-15 miljoner och + 3 miljoner eller 1.25m som det blev efter skatt. Det oavsett hur det ser ut högre upp i kolumnen.

Att 2008 blev ett resultatmässigt mediokert år kan nog alla vara överens om.

Konkurrenten passar givetvis på och hävdar att resultatet var lättgenomskådat. Och visst, hade den rosa tabloiden varit lite mer kylig och bara väntat ett par timmar till hade man även fått med informationen om det negativa kassaflödet från rörelsen på 18 miljoner.

Samtidigt slår konkurrenten sig för bröstet om att man häromdagen avslöjat den stora nyheten om att ”Transferkorgen” inte längre fanns att tillgå.

Faktum är att denna information var officiell och publik redan 6:e november då Hammarby Fotboll höll sitt informationsmöte för sina medlemmar. Där meddelades att klubben gjort spelarförsäljningar tillräckligt stora för att i april kunna amortera kapitalandelslånet som det heter. Snyggt jobbat 🙂

Själv väntar jag med spänning på SvFF:s sammanställning av de allsvenska klubbars ekonomier. Nyfiken om driftunderkottet för hela ligan orkar sig över minus 100 miljoner för 2008. Vi har faktiskt alla möjligheter att kunna spräcka den vallen en gång för alla.

Rekordet hålls sedan år 2000, minus 94m. Hammarby Fotboll och AIK värst i klassen, ni som kar er historia vet varför.

2006 är hittills det enda året sedan 1998 (så långt tbx sträcker sig SvFF:s databank) som allsvenskan visat ett positivt driftresuktat. Totalt har -450 miljoner förvunnit ut i det allsvenska svarta hålet sedan dess, minus en halv miljard. Här ligger Halmstad BK hyfsat bra till vad gäller det största driftunderskottet med sina lite drygt 60 miljoner back.

Varför är det på detta viset? Vi tar det kortfattat denna gång…

Därför att produkten på den nivån i fotbollens värdekedja vilken allsvenskan befinner sig på, inte är en tillräckligt attraktiv produkt för täcka kostnaden för den scouting och förädling av talang de allsvenska klubbarna gör åt ligorna och klubbarna högre upp i systemet.

Transfersystemets främsta syfte och bidrag är just att se till att resurserna når ut till de mindre ligorna för att säkerställa talangutvecklingen inom fotbollen.

Ett par år gamla pengaflöden i fotbollseuropa hittar ni här.

11 reaktioner till “Beef

 1. // OH<>”Transferkorgen” inte längre fanns att tillgå.”<>Jag antar du känner Johannes ”Jag hoppas på 2-3 klasspelare” Bethanis…http://www.fotbolldirekt.com/hoppas-p%C3%A5-tv%C3%A5-tre-klasspelareAtt du gör dig lustig över att folk trodde att transferkorgen skulle använda till spelarköp är ju lustigt på sitt sätt…En annan, med facit i hand, lustig kommentar…<>”Värvningarna som kommer nu ska vara klasspelare och SM-guld måste vara ambitionen”<>

  Gilla

 2. Jag gör mig inte lustig, konstaterar bara att skribenten inte riktigt gjort sin läxa under vintern.Och Hammarby värvade ju 3-4 spelare i sommras och rimligtvis då nyttjade en del av kreditlinan från transferkorgen.Om det var klasspelare? hmmm hmmm, men som Hasse Borg sade häromveckan.. en spelare kan egentligen bedömmas först efter konraktetstidens slut 🙂Och det är väl inget fel i att ha förhoppningar.

  Gilla

 3. …och Per Bystedt som skyller det ekonomiska fiaskot på uteblivna CL-intäkter…Hybrisgnaget även i redovisningen…Muhahahah!

  Gilla

 4. AdamFredrik Söderström är en spelare som sannolikt löstes med TK-hjälp.Klasslirare eller inte, men han gjorde i alla fall mål på er…Det står väl klart för alla att pengarna i TK-korgen inte omsattes exakt så som många grönvita hade hoppats. Men så är det i livet – ibland infrias förhoppningarna och ibland inte. 2004 var t ex ett år då en av mina större förhoppningar infriades.Vilka var dina förhoppningar inför 2004? Infriades de?Kanske du vill bidra med lite citat som – så här efteråt -framstår som lustiga?mvhJohannes B

  Gilla

 5. AdamJag förstår inte vad du gör dig lustig över?En transferkorg som Hammarby aldrig behövde utnyttja då man istället lyckades sälja spelare – vad är det roliga med det ur ett AIK-perspektiv?Er storförlust beror ju i mångt och mycket på förlustaffären Kari Stevenson. Dulee var väl inte heller någon rolig historia transfermässigt sett?/flugan på väggen

  Gilla

 6. ”vad är det roliga med det ur ett AIK-perspektiv?”Det finns inget AIK-perspektiv, det är Ni som blandar in AIK hela tiden…Johannes B. beklagar sig (med rätta) att bajen inte ”kunde” utnyttja transferkorgen, du förefaller vara glad över att bajen inte utnyttjade den…och ingen av Er tycker att DET är konstigt utan vill helst prata AIK?Det vore intressant att höra hur ni skulle utvärdera nyttan av transferkorgen då det förefaller finnas väldigt divergerande åsikter om det.———————————Jag håller det för rätt osannolikt att AIK:s förlust till största del berodde på Khari. Men det vore intressant att höra vilka siffror du har som stödjer detta då han bara delvis var finansierad av AIK. Hört något på internet nu igen…?

  Gilla

 7. <>Det vore intressant att höra hur ni skulle utvärdera nyttan av transferkorgen då det förefaller finnas väldigt divergerande åsikter om det<>Det är redan sagt flera gånger och jag vet inte hur jag ska få dig att förstå.Jag provar på lätt svenska:Man började planera Transferkorgen när Hammarby inte hade pengar tillgängliga för att investera i spelare.När Transferkorgen väl kom igång (efter planering, information och prospekt) såldes i snabb takt Sebastian Eguren, Petter Andersson och Paulinho. Dessutom fick Hammarby pengar när Rosenborg sålde Fredrik Stoor till Fulham. Ingen av dessa intäkter kände man om när man planerade Transferkorgen. Konsekvensen av försäljningarna var att Hammarby inte längre kunde använda det externa kapitalet, eftersom en återbetalning var inskriven i villkoren för investering i Transferkorgen.Frågor på det?AIK-anknytningen står DU för, eftersom du är aikåare och gillar att kasta sten i glashus. Inga konstigheter./Flugan på väggen

  Gilla

 8. AdamNyttan med Transferkorgen?Ja det skulle kunna vara att:1. det finns personer som är villiga att investera ”riskkapital” i Bajen. Något som aldrig tidigare testats/bevisats i någon större omfattning.2. Flera av dessa personer vill vara med i det nya upplägg som presenteras inom kort.3. det finns åtminstone 550 vanliga supportrar om utan vidare lägger in 1000-lappar till framtida spelarköp, och att det med all sannolikhet kommer att vara ännu fler som ansluter sig till ”omgång 2”,eftersom det då kommer att finnas mer tid än de tre veckor som fanns inför TK.Tre saker som jag kommer på så här på direkten. mvhvon_oben a k a Johannes B…vilket du säkert redan hade listat ut. 🙂

  Gilla

 9. // JBJag föredrar Johannes, han förefaller vara både trevligare och smartare…om än marginellt. 🙂Det är väl den enda egentliga nytta jag kan se att den tjänat som ett smakprov för fler att satsa mer pengar igen nästa gång, då man redan sålt ut det som kan ge några pengar (ex ante). Ungefär som en riktigt bra setup för en long con…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s