Konsten att värva

Arthur Sorin, Viktor Elm, Cesar Santin, Patrik Ingelsten är några av klasspelarna som lämnat Kalmar FF de senaste tre kvartalen.

– De har inte ersatts med spelare av samma kvalitet sade Bill.
– En mycket intressant iakttagelse sade Bull.

Det här var på inget sätt någon kritik mot Kalmar, tvärtom. De har en gång lyckats identifiera och förädla dessa dolda talanger som övriga klubbar uppenbarligen missade. Man drabbas inte heller av den hybris många klubbar med nyvunnen stark likviditet har visat prov på utan fortsätter konsekvent på sin linje. Kalmar har förstått sin plats i fotbollens värdekedja.

Det ska bli intressant att se hur Kalmars stora talangläckage på kort sikt påverkar prestationen. Klarar man av en topp 5 placering i år lyfter jag på hatten.

***************
Att värva är onekligen en konst och hittills finns imo ingen allsvensk klubb som över en lite längre period kan visa upp ett track-record som säger att det inte handlat om mer än tur och tillfälligheter.

Vem minns inte Hammarbys kanonvärvningar inför säsongen 2003. Anders Linderoth pekades ut som hjärnan bakom dessa. (läs mer om det här) I det närmaste samma organisation gav oss sedan namn som Niclas Hindsberg och Toni Nhleko, bland många andra.

Värt att lägga på minnet är även prislappen då det begav sig. 2003 betalade Hammarby transfersummor på totalt 1.3miljoner.

Idag får man väl knappt en div 1 spelare för dessa pengar. 2008 betalade Hammarby 8.9 miljoner i transfersummor. Malmö FF betalade 17 miljoner för sina förvärv 2008.
Förutsättningarna på transfermarknaden har onekligen förändrats.

7 reaktioner till “Konsten att värva

 1. Hehe du får nog ta av dig hatten för Topp 4 ska KFF hamna i alla fall enligt Bet365. Nästa stjärna vi värvat är helt klart Assis, han övertygar stort. IFE 4.0IFK 5.0KFF 6.0HIF 8.0/KFFaren

  Gilla

 2. KFFarenHur många Allsvenska mål (alltså riktiga mål, baljor, nätrassel, osv) har ni tappat sedan förra säsongen? Hur många har ni kvar?

  Gilla

 3. 37 mål tror jag om man räknar Ceasar Santin + Viktor Elm + Patrik Ingelsten.Men det ordnar sig ändå vi gjorde totalt 79st vilket är 16 fler än tvån i antal mål Helsingborg. Elfsborg kom tvåa på 21 mindre mål gjorda.Vi har förstärkt i laget också och att räkna med att ersättare till Ingelsten/Viktor Elm/ceasar santin inte skulle göra några mål alls vore väl konstigt.Även om vi är svagare så har vi ersatt de 3 ovan med tex 3 meriterade allsvenska spelare. I Tobias Eriksson, Smylie, Daniel mendes. Och stannar Rasmus Elm hela året ut så har vi en mycket bra Spelare där.Sen då som jag säger Assis som har imponerat STORT i träninsmatcherna. Han påminner mycket om Ceasar Santin i spelsättet och han älskar att utmana samt hålla i bollen. Och precis det behöver vi på ena kanten. Om vi jämför så har väl IFE och IFK Göteborg båda ungefär lika stark trupp idag som förra året. Men glöm ej att IFE och KFF var ÖVERLÄGSNA förra året med 10 poäng före trean. Därför är Elfsborg favoriter i mina ögon. Ifk Göteborg är ett mycket bra lag, men jag tror det kommer att börja dras i deras unga spelare från utlandet. Tex bjärsmyr, söder osv. Och det kan ge en svacka senare på året.Hif har igentligen bara förstärkt med Erik sundin. Bra spelare där. Men annars inga kvalitetsförvärv. Och Henke blir inte yngre, dock fortfarande en av allsvenskans bästa men som sagt han blir ej yngre. De har också flera spalre som utlandet vill ha med ugående kontrakt.Om vi tittar neråt mot andra lag som ska utmana om topp 4 så får man leta.AIK har svagare trupp i år och med Obolo vars kontrakt håller på löpa ut. Topp 5 o dom ska vara mkt nöjda.MFF har potential att slå sig in i topp 4 om allt klaffar samt arenan i ryggen. Men skillnaden var 20 poäng mellan IFE/KFF o Malmö FF förra året. Har det verkligen hänt så mycket där för att äta upp försprånget?Örebro tror jag överaskar i år och slutar fyra eller femma.Halmstad tror jag slutar 4 eller femma också.Jag gissar såhär i toppen:IFEKFFIFK GÖrebroHalmstadAIKHelsingborgMFFAllt är mina åsikter så ta det med en STOR nypa salt t+/KFFaren

  Gilla

 4. 37 mål!Det är ju galet. Dessutom får du ju räkna med att dessa tre spelare antagligen låg bakom ytterligare ett antal mål.Jag ska inte dissa nyförvärv osedda, men generellt brukar det vara svårt att komma in och skicka in baljor under sin första säsong. Inte ens Henke – som du nämnde – gjorde ju särskilt många mål under sin första säsong. Om du funderar på hur mycket Santin och Ingelsten producerade under sina första säsonger så ger det väl en uppfattning om hur svårt det är.

  Gilla

 5. Jo men om vi tittar på förvärven.Mendes ersätter Ingelsten. Mendes har flera års erfaranhet av allsvenskan och snackar bra svenska. Patrik Ingelsten när han kom till KFF var vingklippt med dåligt självförtroende.Viktor Elms ”ersättare” är Tobias Eriksson han var Sundsvalls bästa spelare förra året. Sedan var Viktor Elm magnifik bollvinnare och avslutare och så bra är inte Tobias än men endå en bra Allsvensk spelare med rutin.Ceasar Santins kom helt ny till sverige och behövde tid att lära sig spelet. Ersättare finns redan i truppen i form av Daniel Mendes. Men tyvärr har han inte alls blommat ut i närheten av Ceasar Santin, vi har däremot ett lån+köpoption signat på Assis. En 25 årig brasse som har varit en av planens bästa i absolut varje match. Snabb teknisk och utmanar med fart. Mycket lik Ceasar Santin faktiskt i spelstil.Ersättarna är bra men dock inte lika bra som orginalen. Särskilt i Viktor Elms fall eftersom han var en gigant. Topp 4 ordnar sig nog tror jag./KFFaren

  Gilla

 6. ”Obolo vars kontrakt håller på löpa ut.”1,5 år kvar.ALLAS kontrakt håller på att löpa ut, ungefär som alla av oss egentligen är döende…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s