AIK Fotboll Q1

I eftermiddags släppte AIK Fotboll sin Q1 rapport.
Intäkterna samt resultatet är sämre än motsvarande period under föregående år. Vi ska dock komma ihåg att hemmapremiären 2008 spelades redan under det första kvartalet. I år startade allsvenskan under Q2.

Så tidigt in på säsongen blir resultatet svåranalyserat. ”Match day revenues” kommer under Q2 & Q3.

Lite anmärkningsvärt och något illavarslande är dock att personalkostnaderna ökade från 13.8 miljoner Q1-08, till 14.3 miljoner Q1-09. AIK Fotboll skar ju ner rejält i spelartruppen under förra hösten och jag hade nog förväntat mig att denna kostnadspost skulle minska jämfört med Q1 föregående år.

Klubben skriver att det rör sig om ”extraordinära kostnader” i samband med sign-on/förlängningsbonus på 2 miljoner (jmfr 1msek -08).

Klubbens kontraktsituation är dock sådan att det den närmaste 12 månadersperioden mycket sannolikt kommer att krävas fler kontraktskrivningar med nya eller befintliga spelare. Gabriel Özkan tecknade t.ex ett nytt kontrakt efter Q1:s utgång.

Dock lär man i år sannolikt slippa ”avvecklingskostnader” för management som belastade resultatet under 2008.

Nyckeltal: (Q1 2008 inom parantes)
Intäkter MSEK 16.1 msek (22.3 msek)
Resultat före skatt: MSEK – 7.9 msek (-4.7 msek)

Likviditeten är givetvis fortsatt ansträngd och kassaflödet från rörelsen under det från tävlingsmatcher fria kvartalet var minus 6.4 miljoner.

Klubben har under perioden finansierat sig bland annat genom att man tagit upp en räntebärande skuld på 2.8 miljoner kronor.

I kassan per 31/3-09 fanns 3 miljoner.

Under de matchintensiva kvartalen 2008, Q2 och Q3 var kassaflödet från rörelsen negativt, ca – 1 miljon. I år är det av största vikt att detta nyckeltal förbättras.

Noterbart för alla transferfantaster är att försäljningen av Daniel Mendez till Kalmar FF gav 605k i positivt kassaflöde.
AIK betalade under Q1-09 1.4 miljoner i transfersummor för sina nyförvärv.

Rapporten i sin helhet här

AIK Fotboll AB, personalkostnader i tkr. Utveckling 2003 – 2008
klicka på bilden för bättre upplösning

13 reaktioner till “AIK Fotboll Q1

 1. jo, minus 700k i cash flow bottom line för perioden.

  Nedbrutet:

  – Från rörelsen, minus 6.4 miljoner

  – En positiv effekt från i ”förändringar av rörelsekapitalet” på 3.8 miljoner vilket bla skulle kunna bero på att klubbens fordringsägare haft tålamod med sina fakturor och att man kanske ökat lageromsättningsahastigheten och säsongskortförsäljningen som ju periodiseras i resultatet match per match. (inga matcher spelades under q1)

  – Sedan tillkommer positivt kassaflöde från lånet på 2.8 miljoner som AIK tagit.

  Gilla

 2. Lite tråkig genomgång AIK:s Q1 tycker jag, Olof Lundhs är mycket roligare…

  Redan i ingressen släpper han en bomb som <>”hittills <>i år<> har åtta miljoner försvunnit”<>. Artikeln, som är daterad 9:e maj 2009, anger tyvärr ingen källa för det påståendet.

  Varför vänta på Q2 när man kan hitta på siffrorna/krisen/rubriken idag…?

  OH, du kan lära dig ett och annat av Herr Lundh.

  Gilla

 3. Tråkig den må vara, och läget är likadant hos flera allsvenska klubbar.

  Som sagt, vi kan förvänta oss ett mer transaktionsintensivt sommarfönser.

  Danmark har vad jag förstått ett nytt, större TV avtal som träder i kraft nästa säsong (augusti). Transfersystemet kan ju distribuera en del av dessa pengar till allsvenskan.

  Gilla

 4. Özkan signade enligt uppgift till sig ett nytt kontrakt med 100 kakor/månaden…Lär garantera att Obolo säljs i sommar och gnaget gör en bajenvår i höst 🙂

  Gilla

 5. Kontrollbalansräkning för AIK
  2009-05-14 12:38

  Fotbollsklubben AIK har tvingats upprätta en kontrollbalansräkning. Klubbens egna kapital understiger 50 procent av aktiekapitalet.
  Första kvartalet i år blev en förlust på 7,9 miljoner kronor och förra året gjorde AIK en förlust på 15 miljoner kronor.

  ”Vi har sedan i höstas märkts av en betydande nedgång och därför dragit igång betydande besparingar”, säger Annela Yderberg, vd för AIK Fotboll.

  Publikintäkterna har minskat, men vår ambition är att den operativa driften ska gå runt i år.

  Gilla

 6. // Jimmy

  Några meningar som kanske ”föll bort” ur ditt inlägg…

  <>”Kontrollbalansräkningen utvisar att det egna kapitalet överstiger 50 procent av det registrerade aktiekapitalet.”<><>”Verksamhetens natur medför negativt resultat med minskat eget kapital som följd under första kvartalet och det bör tydliggöras att den intäktsbringande verksamheten i form av allsvenska matcher genomförs under de kvartal 2-4 vilket medför matchintäkter, sponsorintäkter, intäktsföring av periodiserade årskortsintäkter etc.”<>——————————

  Appopå morgondagen kris redan idag:

  http://www.fotbollsexpressen.se/Allsvenskan/1.1568742/hammarby-maste-salja-stjarnorna

  Gilla

 7. // OH

  Vad tror du, är AIK den enda klubb som behövt upprätta en kontrollbalansräkning eller är det den enda klubb som går ut med det i ett pressmeddelande?

  Gilla

 8. Rent formellt ær det nog bara AIK som behøver upprætta en kontrollbalansrækning pga kvartalsrapporteringen. Men hade samtliga allsvenska klubbar varit drivits som aktiebolag med kvartalsredovisning skulle vi sannolikt se många kontrollbalansrækningar denna vår.

  Gilla

 9. Adam

  Det lär vara den enda (i Sverige) eftersom det inte är någon annan klubb som är noterad.

  /flugan

  Gilla

 10. Enligt SvFF:s genomgång av de allsvenska klubbarnas ekonomi 2008finns följande AB:

  * Hammarby Fotboll AB (10)
  * ÖSK Elitfotboll AB (2,5)
  * Djurgårdens Elitfotboll AB (1)
  * AIK Fotboll AB (18,1)

  Eget kapital i parantesen. Det är ju sannolikt att AIK har det högsta bokförda aktiekapitalet och därför tvingas till kontrollbalansräkningen, trots att det egna kapitalet t.ex överstiger dif:s med bred marginal. Att AIK:s ekonomi skulle vara i ett sämre tillstånd än någon av de ovanstående pga kontrollbalansräkningen känns ju konstigt att påstå. Men det säljer tidningar…

  Gilla

 11. Så är det ju. T.ex är Djurgården Elitfotboll AB:s bokförda egna kapital 100k. Om ett företag med kostnader på uppemot 100 miljoner per år ska upprätta en kontrollbalansräkning först vid 50k i eget kapital kan det vara alldeles för sent.

  I AIKs fall är det ju ingen ny information sedan Q1 som tillkommit. Kontrollbalansräkningen är ren formalia. Men man kan i år inte som förra året, ha ett negativt kassaflöde i från rörelsen under q2&q3.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s