Profitmaximerande Malmö?

Malmö FF är fortfarande något av en gåta. Sett till rörelseintäkter (exkl transfers), omsätter klubben bland det översta skiktet i allsvenskan** men har sedan guldet 2004 inte riktigt presterat i relation till sin marknadsandel. Plats 5,7,9,6 är facit 2005-2008.

En förklaring skulle kunna vara att klubben, till skillnad från majoriteten av sina allsvenska konkurrenter inte investerat särskilt mycket pengar man erhållit från spelarförsäljningarna i nya spelarkontrakt samt i övriga organisationen.

Enligt SvFF:s siffor har MFF har mellan 2003 och 2007 haft en ”driftekonomi” i någorlunda balans. (2008 års underskott förklarar klubben genom en anpassning och utökning av organisationen till den nya arenan).

Konkurrenterna har å sin sida använt sig av affärsmodellen där spelarförsäljningar finansierat nya och befintliga spelarkontrakt*.

Har man spenderat för lite pengar och inte betalat det pris som krävs för sportslig framgång och på så sätt gått miste om en del förvärv/talang?

———————————————————————-[driftunderskott.jpg]

*Allsvenska klubbars driftresultat i miljoner kronor 1998-2008. Total underskott ca en halv miljard. datakälla svenskfotboll.se (klicka på bilden för högre upplösning)

[allsvenska+marknadsandelar.gif]

**allsvenska marknadsandelar 2002-2007 datakälla svenskfotbol.se
intäkter/aggregerade allsvenska intäkter (exkl transfer)

6 reaktioner till “Profitmaximerande Malmö?

 1. //OH

  <>”Har man spenderat för lite pengar och inte betalat det pris som krävs för sportslig framgång och på så sätt gått miste om en del förvärv/talang?<>Det är att tillskriva en alltför liten betydelse av ”management”, tycker jag. Men visst, på marginalen har det självklart en betydelse då nästan alla nyttomaximerar. Måste kännas konstigt att vara Sveriges bäst skötta klubb och inte få något ut av det…

  Gilla

 2. Uteblivna resultat beror nog snarare på dålig management, snarare än uteblivna investeringar.

  Att man klarat att investera bortåt 30 miljoner i sin nya arena gör ju att man har ett rejält övertag på resten av allsvenskan om nu arenan börjar leverera det förväntade resultatet. Det är väl snarare där, än på planen, som det avgörs vilken väg MFF tar nu.

  Gilla

 3. Om man vänder lite på resonemanget där och leker med tanken att konkurrenterna varit lika konservativa i sina budgetar.

  Hade i såfall Malmö varit mer konkurrenskraftiga och presterat bättre i tabellen?

  Gilla

 4. Som sagt, på marginalen, ja. Att översätta det till tabellpositioner vette fan om jag vågar. Problemet är att det lag de ställer på planen är inte tillräckligt välkomponerat för att de skulle bli en tillräckligt radikal skillnad så att man skulle kunna säga att ett SM-guld vore självklart. DET är i så fall ett management problem…

  Gilla

 5. Saken är väl den att de inte har lågbudgetvärvat. Därmot har laget lågbudgetpresterat.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 6. Men ”marginalen” blir ofta ganska avgörande i en jämn liga som allsvenskan är.

  SM guld kanske det inte räcker till men en EU plats, eller iaf betydligt bättre än det placeringsfacit man visat upp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s