Sommarens bailout kommer från Real Madrid

Riksbankerna runtom i världen har det senaste året pumpat inm likviditetet i den globala ekonomin.

I fotbollen ser vi liknande aktioner äga rum då och då. Jag har skrivit om flödena här.
Denna sommar kommer räddningspaketet från soliga Spanien. Real Madrid ser ut att innan transferfönstret ens öppnat, ha pumpat in ca 2 miljarder kronor för att fiansiera den europeiska fotbollens driftunderskott. Och även denna sommar kommer pengarna att distribueras vidare genom transfersysystemet nedåt i värdekedjan.

En liten bråkdel av kakan når sannolikt även allsvenskan.
Många frågar sig var pengarna kommer ifrån. Först och främst ska vi komma ihåg två saker.
1. Real Madrid omsätter mest i fotbollseuropa.
2. Real Madrid har till skillnad från bland annat ManU inget avkastningskrav. Medan ManU behöver visa större rörelsemarginaler och därmed måste begränsa sin löner/omsättning-ratio till ca 45% för att finansiera Glazers kapitalkostnad, kan Real lägga hela intäktsmassan på sin verksamhet.
Jämför vi dessa två klubbar, och approximerar ManU:s 45% vs Reals låt oss säga 70%, pratar vi ca €110 miljoner mer i lönebudget, per år!

Sannolikt har Real rest nya krediter för att finansiera själva transfersummorna och man tror sig kunna öka intäkterna ännu mer. Högriskprojekt kan tyckas men Stefan Szymanski kan ha en poäng när han säger:

“Real’s really too big to disappear, whatever debt they can incur,” he said. “No bank would ever be allowed to be the bank that sank Real Madrid.”

Saxat från: Deloitte – Football Money League 2009

3 reaktioner till “Sommarens bailout kommer från Real Madrid

 1. Alla pratar om kostnaden, men ingen nämner balansen… ett mittfält med både Kaka och CR är enligt mig inte ett mittfält utan ett minfält. Varför de köpte Kaka är för mig ett mysterium. De 700 millarna kunde de istället lagt på 2 backar. Nu gillar inte jag RM, så inte mig emot att de gör samma misstag igen.

  David Villa däremot är en smart värvning.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 2. // OH

  När får vi läsa en genomgång av Real Madrids ekonomiska läge…?

  Det har ju redan klargjorts i media, som om det vore en ekonomisk naturlag, att ”dyra spelare är oftast de billigaste” och annat löst skitsnack för att rättfärdiga deras sinnesjuka övergångssummor. Varför ingen undrat över varför deras skulder då stadigt ökat om de nu gjort så jävla bra affärer kan man också undra över.

  Gilla

 3. //Adam
  Låt oss gissa att nästa sommars bailout kommer från Madrids skattebetalare när de köper en mindre Realägd gräsplätt för 100M€ och hyr tillbaks den för växelpengar.

  Om vi antar att det finns någon sanning i att stora namn skulle finansieras genom tröjförsäljningen, borde det inte uppstå ”kannibalisering” när man värvar två namn. För inte köper alla supportrar två tröjor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s