Wages/turnover ratio Premier League

samt ”The Liverpool Football Club and AThletic Ground Limited” annual report year ended 31 July 2008

Tabellen visar Premier Leagues klubbars omsättning för säsongen 2007-08 samt ration löner/omsättning. Vi kan direkt dra två slutsatser.

i. De amerikanska ägarna hos ManU samt Liverpool fyller en mycket viktig funktion i syfte att begränsa ytterligare försämring av tävlingsbalansen i Premier League. Även Arsenals skuldfinansiering av Emirates Stadium ställer krav på höga rörelsemarginaler.

Skulle där inte finnas något avkastningskrav drivet av skuldsättningen, hade de nämnda klubbarna haft än mer resurser till spelarlöner och transfers. Förutom större klyftor, hade inflationen i fotbollseuropa hade varit än större. (quantity theory of money)

Detta faktum förkastar Platinis påhopp i maj 2008 där han klassificerar samtliga skuldmodeller som ekonomisk doping.

ii. Många av klubbarna på den nedre halvan i tabellen ovan finansierar sig tack vare villkorslösa kapitaltillskott från sina ägare. Pengar som aktiveras som en skuld på balansräkningarna. Denna skuld är dock räntefri eftersom de flesta privata ägare i den engelska ligafotbollen sannolikt ser sina klubbar som ”ego-symboler”. Enligt Deloitte är ca 40% av de engelska ligaklubbars aggregerade skulder (£3.1 miljard) just den typen av finansiering.

Så länge klubbägarna är beredda att skjuta till pengar in i systemet underhålls tävlingsbalansen. Skulle lågkonjunkturen drabba ägarna och deras förmåga att finansiera klubbarnas löner kommer rimligtvis tävlingsbalansen att försämras.

*************

De senaste årens löneinflation har gjort att fler och fler röster har höjts om införande av ett lönetak i Premier League.

Låt oss leka med tanken att taket sätts till de 60% av klubbarnas intäkter som Platini haft som sitt riktmärke.

Klubbarna i grönt klarar av kriteriet. Klubbarna i orange måste skära sina kostnader.

Vi kan direkt se att tre av klubbarna i ”Big4” på kort sikt inte skulle påverkas av ett lönetak. Chelsea skulle behöva sälja en del av sina stjärnor. Många tror kanske att ManU, Arsenal och Pool kommer att passa på att sänka sina lönekostnader. Dels för att undvika en försämring av tävlingsbalansen men även för att stärka sina rörelsemarginaler.

Denna tes spricker eftersom dessa tre klubbar måste försöka bibehålla sin konkurrenskraft i Champions League som bra år genererar ca 25-30% av de totala intäkterna.

Ett sådant lönetak i Premier League skulle därför sannolikt öka klyftorna mellan topp 3 och resten av ligan. Huruvida en negativ spiral skulle aktiveras med ett nettoutflöde av talang från ligan kan vi bara spekulera kring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s