Danmark tuffar på

Samtidigt som förbund, liga-organisation och klubbar skyller den allsvenska efterfrågeminskningen på den stundande lågkonjunkturen puttrar de danska klubbarna på som om ingenting hade hänt.

Den förra säsongen resulterade i alla tiders publikrekord. Till skillnad från Norge och Sverige har Danmark ännu inte märkt av någon efterfrågeminskning och 2008 resulterade i rekordtillväxt.

Bröndby släppte i fredags sina siffror för det första halvåret 2009.

Marknadsintäkterna upp med hela 46%(!).
Publikintäkterna upp med 8%.

På årets första 6 månader drog Bröndby in nästan dubbelt så mycket intäkter som Elfsborg genererade under hela 2008.

Rörelseresultatet positivt men det investeras i spelare. Transfernettot* är negativt, minus DKK 17 miljoner och lönekostnaderna upp 33%. Länge leve ”the-arms-race”!

Det ges starka incitament till spelarinvesteringar i Danmark. En större del av TV pengarna är prestationsbaserade och från och med nästa sommar har den danska ligan två kvalplatser till Champions League att se fram emot.

Tillväxten är fantastisk! Men en bra fotbollsprodukt säljer uppenbarligen trots lågkonja och precis som i fallet Premier League ser den försämrade tävlingsbalansen ut att ha gynnat den danska ligan med att plocka marknadsanderlar i Europa.

Delårsrapporten i sin helhet.
———————
*Intäkter från spelartransfer minus avskrivningar imateriella anläggningstillgångar (på balansräkningen aktiverade, från andra klubbar förvärvade spelarkontrakt).

4 reaktioner till “Danmark tuffar på

 1. – Bröndy skriver i rapporten att ökningen av sponsorintäkter i primärt kommer från avtalet med sin nya huvudsponsor Kasigroup som tydligen har överlåtit delar av exponeringen till UNICEF. I det avtalet ingår även arenaexponering.
  Om vi antar att avtalet utgör 50 % av ökningen samt att intäkterna från avtalet är jämt fördelade över året, blir det ett avtal på 29 miljoner dkr per år. (Ingen hänsyn har tagits till eventuell undanträngning av tidigare avtal så avtalet är troligen än större.) Det är mer än vad de flesta vad de flesta Svenska klubbar får in totalt.
  Ett inte helt oväsentligt på pekande är att sponsorn så sent som 2007 omsatte 354 miljoner dkr (men har 2004-07 växt med 150-200 % per år). Jag har svårt att se att ett företag av den storleken skulle skriva ett avtal med en svensk klubb som motsvarar säg 5 % av sin omsättning.

  Gilla

 2. lika bra att skriva in ett brev till sef lr förbundet och visa hur allsvenskan ska drivas!! utmärkt blogg för övrigt!

  Gilla

 3. relativt väntat med en sådan struktur. Skulle tippa att Elm även fick en fin sign-on samt hög allsvensk månadslön.

  Kalmars ordförande har själv sagt att det var den enskillt största spelarinvesteringen i klubbens historia.
  länk

  En bra försäkring för Rasmus ifall hans karriär hade valt en annan väg.
  Parterna splittar sedan på priset. Strukturen begränsar även den för Elm negativa effekten av en högre transfer-fee (som teoretiskt reducerar Elms personliga kontrakt med den köpande klubben).

  Alternativet för Kalmar hade varit att tappa honom för ca 5 miljoner som semi-bosman denna sommar eller gratis i vintrer.

  Istället gör de kanske ca 15 miljoner. Det till priset av en högre risk i sin spelportfölj.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s