"Video Killed the Radio Star"

Samtidigt som allsvenskan går in i en oviss slutspurt, både i topp och i botten så spelas det en annan intressant match. Försäljningen av TV sändningsrättigheterna i svensk fotboll 2011 och framåt.

Den första stopptiden för inlämning av bud var satt till sista juli. Ganska snabbt flyttades datumet fram en månad för att till slut dras ut fram till slutet av september.

Jag har tidigare berört problematiken (läs innan ni går vidare) och hävdar med en dåres envishet att man istället för att maximera enbart TV-intäkts-benet, istället måste lyfta blicken, hitta en balans och se potentialen i klubbarnas totala intäkter där match-day-revenue fyller en inte helt oviktig funktion. Och kommer folk till arenorna, så kommer så småningom även sponsorerna. Och underdimensionerade marknadsintäkter i den allsvenska fotbollen är något som bland annat SEF ordföranden flera gånger beklagat sig över.

Vi kan dock förvänta oss att verkligheten kommer att bli annorlunda. Låt oss titta på de incitament som säljsidans inblandade intressenter förväntas besitta. De svenska TV sändningsrättigheterna säljs i ett helhetspaket där Allsvenskan, Superettan samt landslaget ingår.

SvFF är naturligtvis intresserade av att paketet säljs till ett så högt pris som möjligt. Detta genererar en högre andel säkra intäkter till förbundets budget. Framför allt i tider där förbundets kassako, Lars Lagerbäcks lag, efter fem raka mästerskap börjat vackla. Förbundets intresse ligger inte i starka elitklubblag. Representationslagets talang utbildas minst lika bra i ligorna utanför rikets gränser.

SEF är den andra starka intressenten. Majoriteten av medlemmarna i SEF består av småklubbar. Småklubbar som kommer att välja säkra TV intäkter före mindre säkra match-day-revenues som i de mindre klubbarnas demografier är svårare att sälja. Vi pratar här om en free-rider problematik där de större klubbarna betalar ett pris utan att kompenseras fullt ut.

Den tredje intressenten är mäklaren Rune Hauge som naturligtvis belönas i relation till de mål som SvFF och SEF sätter upp. Med bakgrund av de båda intressenters incitament, kan vi anta ett arvodet helt och hållet baseras på försäljningssummans storlek. Och för att maximera den kan vi anta att den gode Rune bland annat kommer att ge upp klubbarnas makt över, samt kontinuitet och framförhållning i spelprogrammet.

Den negativa spiralen gällande den allsvenska live-produkten ges med andra ord utomordentliga förutsättningar att fortsätta post 2010.

Men för lag som Trelleborg spelar det ju mindre roll. För rent krasst så kan klubben räkna hem totalt 300 miljoner mer i TV pengar över fem år till priset av spel inför tomma läktare.

När TV sändningsrättigheterna väl är sålda, kommer nästa heta potatis – distributionsnyckeln.

13 reaktioner till “"Video Killed the Radio Star"

 1. Tack OH, du fortsatter att imponera.

  Snalla, satt in en debattartikel i Svd eller liknande sa att aven ovriga fotbollssverige inser hur illa dessa avtal och andra egentligen skots.

  Gilla

 2. Ett rätt okontroversiellt förslag, skulle man kunna tycka, vore att tillspetsa fördelningen genom att göra en starkare koppling mellan tabellposition och TV-pengen. Även om det inte heller är rättvist egentligen så ger det åtminstone andra incitament än bara ”existera” i allsvenskan.

  Gilla

 3. Det blir en Kentaro-lösning den här gången också.

  Fick för övrigt reda på att PL-rättigheterna i Sverige är dyrare än de Allsvenskan/Landslaget. Udda. Minst sagt.

  Eftersom den stora huggsexan just nu är om just PL så har intresset varit lite avvaktande för Allsvenskan.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 4. Kentaro har ju ingen egen distributionskapacitet så det enda ”värdeskapande” de kan tillföra är att paktera om allsvenskan åt de olika slutköparna. Vill SvFF har mer betalt, då kommer vi att få ett mer fragmenterat spelschema.

  Ur en rent ekonomisk synvinkel har jag lite svårt att förstå Kentaros existens på denna marknad. Vad är det de gör som ingen annan slutköpare skulle kunna göra själv?

  Å ena sidan kanske det endast är ett ”finansieringstrick” de sysslar med?
  Genom att spekulera i ständigt stigande värden på TV-rättigheter och sälja vidare dem tar de på sig risk som de sedan kompenseras för.

  Gilla

 5. Precis så är det nog, teckna längre avtal med förbund och ligor, paketera om och sälj med kortare löptider.

  Genom att hålla nere det egna kapitalet (redovisa små vinster i sitt svenska bolag) blir det enkelt att försätta bolaget i konkurs i ett tidigt skede och sparka tbx rättigheterna till ursprungliga säljaren. På så sätt minimerar de sin egen risk.

  Avkastningen kommer koncernen till godo löpande genom finansieringskostnader till koncernens treasury.

  Gilla

 6. Värt att tillägga ifall denna beskrivning stämmer, är att det är svensk fotboll som sitter på svarte petter.

  Köper TV distributörerna paketen med kort löptid så sitter de med en låg marknadsrisk.
  Skulle marknadsvärdet sjunka under 5 årsperioden defaultar Kentaros svenska bolag och rättigheterna sparkas tillbaka till förbundet/sef.

  Klubbarna har ju redan prisat in sina kostnader för kommande säsonger i tro om att 5 årigt avtal gäller.

  Vi har en värdeöverföring från Svensk Fotboll till Kentaro.

  Men på papperet ser ju ett 1300 mkr avtal som man tecknade 2006 jävligt fint ut.

  Gilla

 7. ”Representationslagets talang utbildas minst lika bra i ligorna utanför rikets gränser.”

  Det här undrar jag om det är sant. Kanske inte är en ekonomisk fråga. Men ur ett ekonomiskt perspektiv är väl och förblir väl Sverige en marknad där talang reas ut någorlunda i jämförelse med de inhemska europeiska ligorna och deras de flesta europeiska grannländerna. Så ser det väl ändå ut i transfer summe perspektivet?

  Så ur det perspektivet så en klubb göra mindre satsningar och ta större risker och därefter inte behöva använda sig av den spelaren som de köpt till rea pris i Sverige. De borde tämligen stoppa den utvecklingen på den svenska talangen som köpts.

  Men eftersom att transfersumman i de flesta övergångar är en relativt liten del av investeringen, om jag förstått denna blogg rätt, så återstår lönen som den svenska talangen fortfarande ska få.
  Häri finns det ingen riktig statistik att utgå ifrån men utifrån de låga lönerna i Sverige borde även klubbarna kunna ge en relativ låg lön i relation till snittet i den utländska ligan som förvärvar den svenska talangen. Men det finns faktorer såsom spelarens egna insikt i de utländska lönena och den professionella hjälp spelaren får i agenten. Men de borde ju trissa upp priserna, vid konkurrans av andra europeiska klubbar, en del så att investeringen utav den utländska klubben kommer i liknande scenarion som resten av europa. Men frågan låter sig bli obesvarad av statistik.

  Så frågan är om svensk talang verkligen utvecklas lika bra i utlandet?

  Något som dock verkar vara självklart är att den talang som landslaget kan ta del av ökar av en sån jämn liga som denna. Då äldre och bättre talang fyller ut europeiska ligor och därefter sätter yngre talanger i utveckling i den inhemska. Typ som HTFF.

  Gilla

 8. Med en soliditet på 0,19% (per 081231) så ser inte Kentaro AB ut som en stabil affärspartner, fast ”look whos's talking” när det sitter allsvenska representanter på andra sidan förhandlingsbordet … men vad vore en knarkare utan sin langare?

  Man har alltså noll garantier att få ut ett korvöre om Kentaro inte lyckas sälja dem vidare. Så då är ju frågan, varför ens sälja till dem?

  Man borde rimligtvis kunna ”paketera om” skiten och sälja till samma kanaler som Kentaro ändå kommer sälja till ändå. Allsvenskan har ju all risk oavsett om man skriver ett avtal med ”skalbolaget” Kentaro AB.

  ”Dom lovade ju!”

  L.Å. Lagrell – Famous last words..

  Gilla

 9. Jag är relativt säker på att TV-avtalet inte är skrivet med Kentaro Sverige utan deras moderbolag. Storleken på ”KSV” är lägre än de (obekräftade) siffror som figurerat. Vidare registrerades bolaget först i januari 2007.

  Gilla

 10. Jag menade inte att det är just Kentaro som kommer att köpa rättigheterna. Bara att det kommer att bli en liknande lösning.

  Nu är ju allt inlämnat redan, men enligt en av budgivarna är den rådande tabellsituationen lite av ett orosmoment. En betydande andel av de tittare som PPV och streamingtjänsterna har idag riskerar flytta till SuperEttan, och det har gjort att vissa intressenter ifrågasätter fördelningen av pengar.

  /Flugan på väggen

  Gilla

 11. Felix,
  Ja så är det ju, men frågan är viljka sköna ”svårtolkade” exitmöjligheter Kentaro har tagit höjd för i avtalet. Vi minns alla den finurliga försäljningen av de extra matcherma som följde med utökningen av allsvenskan. Tämligen välförberedd om du frågar mig 🙂

  Vi ska dessutom komma ihåg att Kentaros motpart är en organisation som har svårt att tolka sina egna tävlingsbestämmelser samt lyckades med konststycket att glömma registrera den förra allsvenska logotypen som ISPR (förra rättighetsinnehavaren) lade vantarna på 🙂

  Tycker dock själv att KSV stämmer ganska väl överens på årlig basis.

  Flugan,
  Intressant info, och jag som trodde att de mindre klubbarna kunde bära och utveckla allsvenskan på sina axlar *host*

  Den här upphandlingen är en bra värdering av den investering som svensk fotboll gjorde 2006 i och med Kentaro-avtalet.

  Men hej, kanske distributörerna kommer över rättigheterna till ”vrakpris” och istället sponsrar de kubbar de själva vill stimulera.

  Gilla

 12. Nog skulle t.ex. dif och/eller bajen kunna fixa ett PPV-avtal som är bättre än ”elitbidraget”, eller vad man nu får i Superettan för TV-rättigheterna, om det blir ”källaren” nästa år?

  Gilla

 13. OH

  Det var den slutsatsen jag också drog: den nyss så härliga fördelningspolitiken kan komma att bita vissa klubbar i röven. De som har mycket publik drabbas ju då inte lika mycket…

  Adam
  I teorin ja. Men eftersom det är Hammarby vi talar om skulle de aldrig kunna ro i land en sådan grej med nuvarande ledning.

  Henrik Apelgren var ju inne på att några av storklubbarna antagligen skulle tjäna på att sluta enskilda avtal även i Allsvenskan. Även om de inte skulle tjäna mer i kronor och ören så skulle de tjäna på det i sportslig balans eftersom byket skulle få ruskigt svårt att ta betalt för den kvarstående produkten

  /Flugan på väggen

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s