Priset för sportslig framgång

Fredrikstad FK är en av väldigt många fotbollsklubbar som ganska väl symboliserar priset för sportslig framgång. Framför allt är priset högt om man som icke marknadsledande klubb försöker att bita sig kvar i den absoluta toppen. Fredrikstad som 2006 vann norska cupen och kom på andra plats i ligan så sent som 2008.

Saxat från norrbaggarnas hemsida efter halvårsbokslutet.

Driftintäkter: nok 39,330,449 (budget nok 48,721,462)
Driftkostnader: nok 45,656,487 (budget nok 42,775,740)
Avskrivningar: nok 5,035,035 (budget nok 6,135,354)
———————————-
Resultat: minus nok 11,513,044 (budget nok 255,632)

*******************
Jag har fascinerats av Kalmars ödmjuka och, i relation till sin lilla marknadsandel, realistiska satsning efter att man, mycket väntat, har dränerats på i stort sett hela den talang som ledde klubben till dess första SM guld.

Kanske är man dock trots allt är på väg in i fällan. Det är nämligen nu den svåra resan börjar. Även om klubben kommunicerar en fortsatt försiktighet så ökar som synes kraven från omvärlden.

Och det börjar bli ganska många klubbar som pratar i termer av SM-guld inom loppet av de kommande 5-6 åren. Förutom ”the-usual-suspects” har vi som bekant Kalmar men även Örebro. Konkurrensen ökar och med den kommer försämrade rörelsemarginaler.

Men nej, Kalmar är inte den klubb som jag i ögonvrån kan skymta som ett nytt sakta växande allsvenskt ”subprime-case”. Återkommer i frågan när jag kan konkretisera i form av nyckeltal.

10 reaktioner till “Priset för sportslig framgång

 1. Intressant som vanligt. Intervjun med Jonny P var på tiden. KFFs toppfigurer är alltför inneslutna i sin egen bubbla och agerar för lite ut mot fans. Intervjun andas dessutom traditionsenlig försiktighet – vilket är skönt. Intressant inslag med att priset på talang nu kommer att falla i Sverige när både Hammarby och Djurgården mfl. visar röda siffror. Dessutom pressas priset av läget i Norge och kanske även Danmark. Holland? KFF kommer antagligen att gå minus på driften i år, men har samtidigt en kassa för att kunna förstärka laget och teckna längre kontrakt med nyckelspelare. Föreningen riskerar inte en Fredrikstadsituation men nya arenan (klar 2011) kräver satsningar för en konkurrensmässig spelartrupp.

  Gilla

 2. Vad är det för billiga tabloidtrick OH kör nu med sin ”cliffhanger” om ett kommande subprime-case?

  Det är tydligen inte dif, så vem då?

  Du har redan skrivit att du skulle lämna bonusmaterial längre fram i höst om AIK i samband med Q2, så spotta fram det nu då…we demand it.

  Gilla

 3. Ja, kanske är det lite för mkt tabloid-hybris. Det behöver ju inte bli en krasch, det kan sluta med en mjuklandning.

  Klubben jag tänker på är mest magkänska. Det är en hel det som stämmer överens med DIF:s beteende 2 runt 2003. Prövningen närmar sig. Men jag återkommer som sagt. Grafiskt kanske vi kan skönja ett mönster redan efter säsongen.

  Det är inte AIK jag menar. Många förväntar sig att man ska haverera ekonomiskt. Jag tror att man kommer att återhämta sig hyfsat, mycket tack vare sin höga marknadsandel. Kanske får man ta till nyemission. Men det är ofta billigare att be om pengar från ägarna och försvara/öka sin marknadsandel än att helt slakta verksamheten och bygga upp på nytt. Även om man måste skära i onödigt dökött på kostnadssidan vilket jag ändå tycker att man lyckats med hyfsat bra under första halvåret även om intäktssidan kunde vara bättre tack vare sportsliga framgångarna.

  Men här lider ju alla större klubbar av svensk fotbolls sanslösa misshandel av produkten allsvenskan.

  Återstår dock att se om tiden räcker till för ”bonusmaterialet”.

  Gilla

 4. En liten rättelse, Fredrikstad vann cupen, inte ligan. Cupen har visserligen hög status i Norge men ligan går ändå före även där.

  Gilla

 5. Jag vill se Elfsborg som kandidat här. En dyr trupp med gamla spelare och mycket skador. Den nya arenan är inte längre så ny och publiksiffrorna är lite för låga för att generera slagkraftiga match intäkter samtidigt som allt fler klubbar kommer ifatt och/eller går om. Inte ser Bajrami eller Ishizaki ut att generera miljoner.

  Gilla

 6. Spänannde…
  I Stockholmsklubbarna är kriserna redan kända- de tar vi bort. Tittar man på Elfsborgs spelartrupp så ser den dyr ut. Å andra sidan har de väl ganska låga utgifter utanför plan. De borde väl kunna dra åt svångremmen utan alltför stor krasch? Jämfört med DIF så har de väl inte heller sålt ut spelartruppen?

  MFF sitter såklart på de största riskerna.
  Helsingborg är alltid misstänkta och har sålt en del av spelarmaterialet, liksom Göteborg. Men Göteborg har inte vant sig vid en stor plånbok, så det känns långsökt.
  Finns det några andra lag som förtjänar denna dramatiska påannons?

  Petrus

  Gilla

 7. Efter att ha följt bloggen en tid, väldigt upskattad!, luktar det alltså återgång till gamla tider. Göteborg, Malmö och AIK är favoriter. Plus något/några uppstickarlag som hamnar i positiv spiral. Allsvenskan de närmaste åren?
  Petrus

  Gilla

 8. I inclination not concur on it. I over nice post. Specially the designation attracted me to be familiar with the intact story.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s