Gammal visdom gäller än idag

When I was a young man, I wanted to change the world. I found it was difficult to change the world, so I tried to change my nation. When I found I couldn’t change the nation, I began to focus on my town. I couldn’t change the town and as an older man, I tried to change my family. Now, as an old man, I realize the only thing I can change is myself, and suddenly I realize that if long ago I had changed myself, I could have made an impact on my family. My family and I could have made an impact on our town. Their impact could have changed the nation and I could indeed have changed the world – by Unknown Monk, 1100 A.D.

”Det vore önskvärt att det fanns en harmoniserad lagstiftning som gäller hela EU-området. Som det ser ut nu har till exempel Danmark egna regler vilket missgynnar den svenska fotbollen kraftigt” – Bosse Johansson, ordförande Svensk Elitfotboll (SEF), 2009 A.D.

Det går bra att börja med förändringar som svensk elitfotboll själva kan påverka i syfte att stärka svenska klubbarns konkurrenskraft i Europa. Om det nu är just det som är målet ska tilläggas.

7 reaktioner till “Gammal visdom gäller än idag

 1. Den danska artistskatten skulle teoretiskt kunna ha inneburit en substitutionseffekt där danska klubbar skulla ha valt utländska spelare framför danska spelare och att danska spelare, allt annat lika, flyttat till t.ex. Sverige. Nu är ju inte allt annat så väldigt lika längre..

  I och med den danska skattereformen kommer nu Sverige ha världens högsta marginalskatt, en plats man tar över efter Danmark.

  Det är inte Danmark som är udda eller extrema. Det är vi som är det.

  Gilla

 2. Äh, jag är så upprörd så jag måste påpeka galenskapen i det här ifall det inte redan var övertydligt.

  Vi väljer alltså i en ännu högre utsträckning att placera ännu längre ned i producentledet genom att klubbarna tvingas välja bort utländska talanger och snart har vi bara svenska ”talanger” (=de som skapats ihop till match) att sälja till utlandet (=Danmark).

  Fattigare, tråkigare, sämre. Och Bosse Johansson bitchar över att Danmark har en demokratiskt system där man kan besluta om sitt egna skattesystem. Bondjävel!

  Gilla

 3. Adam:

  Bosse Johansson är väl ändå rätt resonlig när han betonar vikten på syftet med skatteintäkterna.

  ”Där har regeringen insett att det inte går att ha en högre skattenivå än i andra länder eftersom det skulle göra att företagen flydde landet. Det är precis likadant när det gäller fotbollsspelare, men det tar man inte hänsyn till.”

  Sen om målet med att höja skatten inte är att få större skatteintäkter utan att alla parter inom näringslivet ska skatta lika, då får man ju rösta på några som inte vill det.

  Gilla

 4. Det finns inget trendigare idag än att basha svenska fotbollsklubbar för att de brister i sitt samhällsansvar, trots att det faktiska förhållandet är det rakt mosatta. Svenska klubbar ska inte bara sköta polisbevakning, de ska också uppfostra ungdomar, spärra in folk eller på annat sätt straffa dem om de missköter sig. I alla fall bör de spionera på vad vissa gör på sin fritid så att de inte ställer till med problem. Ungefär som Ericsson va?

  Den dimensionen i skattediskussionen får man aldrig riktigt höra.

  Gilla

 5. Adam:

  Politiker ser nog den professionella fotbollen som vilken del av näringslivet som helst. Visst ser man en liten skillnad i den genom att man kallar det ”kultur och nöjes arbete” idag subventioneras kultur på flera olika sätt. Där ibland den sänkta bokmomsen på 6(?)%.

  ”Skattelagarna…. beskattas artister…. Denna form av artistskatt finns även i Sverige, men gäller endast personer som arbetar i landet högst sex månader.”

  Nu gissar jag, men argumentet bland politiker är väl förmodligen att andra sorters på-skrivnings-bonusar redan beskattas, typ som artister som går mellan olika skivbolag och chefer som går mellan olika företag. Så varför ska inte sporten göra det?

  ”Den nya lagen…. ska beskattas med arbetsgivaravgifter. Följden blir att beskattningen på så kallad sign-on bonus för fotbollsspelare höjs från 15 till 46 procent. ”

  Kritiken med att ”fotbollen tar ett samhällsansvar och därför ska de skattesubentioneras” är nog en för stor förändring av det nuvarande politiska systemet för att kritiken ska låta vettig eller tas i åtanke bara för att ett par människor som brinner för fotbollen vill de.

  Istället kan man föra den kritik som ända kan återkopplas med resten av samhället, folk kommer lyssna på och kan skapa en sorts förändring

  ”….det är inte alls säkert att skatteintäkterna blir högre. .Det har regeringen insett att det inte går att ha en högre skattenivå än i andra länder eftersom det skulle göra att företagen flydde landet. Det är precis likadant när det gäller fotbollsspelare, men det tar man inte hänsyn till.”

  Sen diskussion om övervakning av vissa individer för att de ses som ”farliga” av någon anledning är som vilken faciststat som helst. En illegitim auktoritet. Något som alltid är värt att kritisera.

  Gilla

 6. Utan att skriva en hel skatterättslig avhandling så tycker jag att argument som att fotbollsspelare har en begränsad tid då de kan tjäna in en stor del av den inkomst som de ska försörja sig på resten av sitt liv har en god grund. Att då beskatta den inkomsten till världens högsta marginalskatt är då grovt orättvist mot individen och får grovt snedvridande konsekvenser gentemot hela den näringsgren som toppfotbollen i Sverige utgör, både vad gäller konkurrenssituationen gentemot klubbar i andra länder och dels berövas konsumenten i Sverige möjligheter att få uppleva bra fotboll. Fotboll är inte längre någon amatörsysselsättning, investeringen i tid och engagemang från individens sida är ofta stor och ligger dem till last längre fram i tiden då många saknar kompetens att utföra s.k. vanliga yrken som i sin tur ofta kräver högre kompetens än för säg 50 år sedan.

  Jag talar här inte om den nya lagen, som jag inte ens vet om den är helt tillämplig på fotbollsspelare i Sverige ö.h.t., utan om dels den samlade skattesituationen och dels den ”miljö” som politiker skapar för fotbollsklubbar. En rimlig beskattning av fotbollspelares inkomster under en begränsad tid är knappast något som kommer att få det svenska skattesystemet att rämna. Sedan är resten upp till fotbollsklubbarna.

  ”ett par människor som brinner för fotbollen vill de”

  Det är fler än ett par människor som vill det. Det borde Lars-Åke och hans ”fotbollsfamilj” kunna intyga. Men vad gör han?

  Alltså jag har inte föreslagit en subvention, det där är ett vänsterpartistiskt debattknep att kalla alla avsteg från absurda skattekonsekvenser för en subvention. Situationen idag är att politker vill påföra klubbar kostnader som samhället dels redan betalat och dels klubbarna betalat flera gånger om. Där är vi idag. Här har ”fotbollsfamiljen”, SvFF, SEF, Bosse Johansson inte gjort ett piss, inte höjt en röst. Ja, att han en avvikande åsikt i det här debattklimatet är som att pissa i motvind. Som man bäddar får man ligga.

  Gilla

 7. Adam

  Det är knappast skatternas fel att fotbollsspelare väljer att spela Playstation…istället för att studera någon eller några av de cirka 22 timmar om dygnet som de inte spelar fotboll.

  Det är inte synd om elitspelarna i Sverige.

  Felet ligger hos klubbarna som inte lockar kapitalet.

  Å det beror sannolikt i sin tur på att man envisas med sälja in fotbollen via ”företagspaket” som ju är ett annat ord för ”träbänk, mazarin i paus och så håller assisterande tränaren ett tal före/efter matchen”.

  Fokus skulle kanske istället ligga på just det samhällsansvar som du räknar upp?
  -Hjälp oss att hjälpa kidsen!
  Ja du förstår vad jag menar.

  När läste någon en artikel om de 900 grabbar som spelar knattefotboll i Bajen?
  Kanske vi ska fokusera på det istället för att skriva öppna brev där vi idiotförklarar vår egen publik?
  Vilken vinkel kan sälja mest sponsorplatser i framtiden?

  von_oben

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s