Årets distribution av TV pengar

SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin leverar årets distribution av TV pengar i allsvenskan. (Artikel i Sydsvenskan)

Totalt fördelas ca 135 miljoner ut till de allsvenska klubbarna, där 99 miljoner delas ut lika mellan samtliga klubbar. Ca 17 miljoner baseras på tabellplacering och därmed blir det ca 18 miljoner över som baseras beroende på exponering i ”veckans match”.

Detta ger oss en distributionsnyckel enligt modellen 74-13-13 vilket kan jämföras med den i Europa mer vanligt förekommande nyckeln 50-25-25

(74% lika, 13% baserat på tabellplacering, 13% baserat på exponering i TV)

Frågan är om klubbarna kompenseras tillräckligt mycket för alternativkostnaden som dyker upp i sambande med relativt kort varsel flyttade avsparkstider? (resonemang här)

Fördelningsnyckeln kan ses som en investering i produkten allsvenskan. Denna investering, finansierad genom det fina TV avtal tecknat med Kentaro 2006, kommer att prissättas av marknaden i samband med den kommande försäljningen av sändningsrättigheter för perioden 2011 och framåt.

Tidigare bloggat i ämnet

4 reaktioner till “Årets distribution av TV pengar

 1. Först skulle jag vilja requesta en analys på Norrköpings jojo mellan divisionerna, för att få en vag bild om hur bajens framtid kanske kan se ut. Det skulle va intressant.

  Sen måste jag fråga om hur du ser på SvFFs (eller är det UEFAS?) arenakrav. Alla nuvarande stabilt balanserande klubbar i allsvenskan måste innan 2014 uppnå dessa krav på hur arenan ska se ut. Och som det ser ut nu verkar alla lag som ligger i allsvenskan börja eller diskutera om att bygga nya arenor.

  Detta borde väl, åtminstone i början, öka efterfrågan på allsvenskan-live-på-plats och därmed öka match day revnue, åtminstone kortsiktigt, i still med elfsborg och borås arena.

  Det här nya kraven, måste vara SvFFs syn på hur man löser den minskade match day revenue som tv-avtalen förmodligen inbringar och hur man kan öka, eller åtminstone behålla, efterfrågan på allsvenskan och allsvenskan-på-plats.

  Även fast det är dumt att inte fördela pengarna efter de som skapar kapitalet.

  Gilla

 2. Norrköping mkt kort:
  Ner från allsvenskan 2004. Klarar inte riktigt av konkurrensen i S1 2005&2006, trots större resurser än konkurrenter) från sina två intäktsben (matchdag&marknad)
  Relativt överlägsna seriesegrare 2007.
  En relativt stor satsning för att bli ett allsvenskt mittenlag inför 2008.
  På papperet intressanta förvärv men misslyckas med balansen i laget och uteblivna resultat.
  En tränarkarusell utan dess like under den allsvenska säsongen (bytte de tre, fyra ggr?)
  Nedflyttning.
  Ekonomiskt ungefär +-0 resultat under S1 åren samt den allsvenska säsongen.
  Men minskade intäkter under 2009 från matchdag, marknad och TV premier klarar inte av att finansiera den relativt oförändrade allsvenska kostymen som inte presterade.
  Spelarförsäljningarna (Amoneke och Marcin Burkhardt) gav inte så mkt till klubben eftersom förvärven var finansierade externt.
  Därför försäljning av klubbhus för att finansiera 2009 års balansräkning.
  Fortsatt sportslig kräftgång.

  Hade klubben levererat sportsligt i allsvenskan 2008, skulle det ekonomiska läget idag ha varit betydligt bättre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s