Att bromsa utvecklingen – på kurs med svensk fotboll

I december 2005 tecknade de tre Stockholmsklubbarna ett samarbetsavtal med tidningen City samt Expressen. Avtalet sträckte sig över säsongerna 2006 & 2007 och stärkte de tre klubbarnas konkurrenskraft gentemot sina allsvenska konkurrenter.

Det tyckte svensk fotboll var intressant och ville inte vara sämre. Så inför säsongen 2008 tecknade man ett exklusivt och centralt avtal med Aftonbladet. Detta avtal omöjliggjorde Stockholmslagens fortsatta samarbete med City & Expressen. Bidraget från Aftonbladet delas lika mellan klubbarna i allsvenskan. En konkurrensnackdel för klubbarna från Stockholm men också en åtgärd som minskade incitament för framtida utveckling av nya produkter och tjänster.

Jag har tidigare grafiskt visat hur jämnt fördelade centrala avtal slår på konkurrensbalansen i ligan. Hur stor är alternativkostnaden från de centrala avtalen med t.ex. Telia och Svenska Spel för de starkare klubbvarumärkena i Sverige?

3 reaktioner till “Att bromsa utvecklingen – på kurs med svensk fotboll

  1. hemska tanke…Om skattehöjningen det flaggades för imorgon går igenom lär varje klubb utan någon som helst talangförädling, trelleb, gais, gefle mfl vara betydligt mer vänligt inställda till att förändra fördelningen i det nya tv-avtalet. Detta samtidigt som bajen huserar i ettan med mindre tv-pengar och en trupp bestående av htff-killar som när de är tillräckligt bra värvas av just trelleb, gais och gefle då bajen inte har något flis. Avdelning dålig tajming…

    Gilla

  2. Sklle inte en analys på norrköping va intressant? Då det finns likhet med bajen att det var ett ”lag för allsvenskan” men som inte klarade av stanna kvar. Något som skulle va intressant att förstå, om gud förlåter, om vi åker ur.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s