Spelarkontrakt – premien för dubbelfotade spelare

En relativt färsk studie visar att dubbelfotade spelare belönas med 20% högre lön än en högerfotade spelare. Även vänsterfotade spelare belönas med en mindre premie då majoriteten av spelarna är högerfotade.

Eftersom spelarlöner förväntas spegla marknadens efterfrågan på specifika skills kan vi anta att en premie för tvåfotad-kompetens även kan prisas in i transfersummor.

18% av spelarna i Europas fem största ligor bedöms som lika kompetenta med båda fötterna. Kan vi förvänta oss att marknaden (föräldrar, talanger, klubbar) korrigerar detta och utbildar fler dubbelfotade spelare going forward vilket gör att premien så småningom minskar?
————————————-
The Returns to Scarce Talent: Footedness and Player Remuneration in European SoccerAlex Bryson, Bernd Frick, Rob Simmons, September 2009

6 reaktioner till “Spelarkontrakt – premien för dubbelfotade spelare

 1. Hmm… Jag tror ju inte att det är så lätt att ”utbilda” folk att bli höger- eller vänsterhänta respektive höger-, vänster- eller dubbelfotade. Därför gissar jag att fotbollsvärlden ALLTID kommer att lida brist på vänsterfötter (eftersom det mest handlar om genetik) och därmed borde priset fortsätta vara högre på dem. Åtminstone så länge spelplanen är symetrisk…

  Gilla

 2. Och för att förtydliga mig själv lite:
  Urvalet av spelare kommer att spegla populationen (åtminstone den fotbollsintresserade delen) vilket gör att fördelningen inte kommer att kunna ändras. Är det en snedfördelning så får vi leva med det. Och betala lite mer om vi lider brist på specifika egenskaper.

  Gilla

 3. Det är ju den enkla förklaringen, och den är ganska logisk.

  Fast är det omöjligt, i ung ålder, att genom repetition få en inlärning även på den ”andra” foten?

  Kommer ihåg en gammal högerhänt klasskompis i mellanstadiet som fick för sig att byta till att skriva med vänsterhanden. Gick jävligt trögt i början men på högstadiet var det helt naturligt för honom.

  Gilla

 4. Hur definieras tvåfots-kompetens, då det inte framgår i studien?

  Vilken relevans kan spelarnas längd förväntas ha i studien?

  Studien är ju så jävla bisarr…

  Men visst, brist på vänsterfötter innebär högre lön för vänsterfotade och skickligare spelare tjänar mer. Det är ju den enda slutsatsen man kan dra annat än att vissa akademiker borde latja mindre med sina regressionsmodeller.

  Gilla

 5. Tror mycket väl att man kan träna upp ”den dåliga” foten, men frågan är om det är värt att prioritera det ”i skapandet av talang”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s