Det rör på sig…

…och vi älskar det!

Läser kommentarerna där de allsvenska tränrna påstår att AIK i och med spelarförsäljningarna har sålt sin plats i Champions League. Ingenting kunde vara mer fel!!! Man sålde sin plats för flera år sedan, närmare sagt hösten 2005.

Ett nytt TV avtal ser nu ut att vara på plats. Använder man sig av en likadan distributionsnyckel som man hade 2009 så betyder det att de idag till omsättningen fyra största klubbarna kommer att tappa i konkurrenskraft i relation till resten av allsvenskan. Ju mer pengar det nya avtalet ger, desto mer förlorar de stora klubbarna i konkurrenskraft. C4 index, det vill säga, de fyra största klubbarnas marknandsandel hade 2008 ett index på 150. Vid en snabb simulering visar det sig att TV pengarna, om de nu vore den enda intäktskällan för de allsvenska klubbarna, har ett C4 index på 130. Tilläggas kan att ett index på 100 betyder att samtliga klubbars intäkter är lika stora.

Det nya allsvenska delen av TV pengar kommer att vara ungefär häften så stort än vad den danska motsvarigheten är idag. Det gäller därför att investera pengarna väl.

Svensk Elitfotboll har hur som helst snackat ihop sig och tydligen sneglar man, trots allt, på att lyckas bättre i Europa. Och bara för att tydliggöra så utgår därför det här inlägget enbart från detta resonemang.

”Det är dags att ta de svåra frågorna på allvar”

Problemet är, så som jag ser det, att ingen klubb kommer att vilja sätta sig i baksätet och det skulle inte förvåna mig om ”de svåra frågorna” till slut kommer att handla om en omläggning till höst/vår. Helt verkningslöst om ni frågar mig. ”It´s all about bucks kid, the rest is conversation”.

Nej nej, några av de svåra frågorna som måste ställas finns sedan en tid tillbaka besrivet i flertalet blogginlägg under länken här.

Bosse Johansson lyfter fram en dansk studie gjord våren 2009 och menar att man önskar genomföra ett liknande arbete. Men varför uppfinna hjulet ytterligare en gång?

Ni kan ladda hem den i sin helhet här.

Hvis man ser på, hvilke årsager der er til, at en liga klarer sig godt internationalt
målt på UEFA-ranking, og hvilken rolle sportslig balance i ligaen spiller,
viser det sig, at der primært er tre forhold, der har betydning for en ligas
succes:

1. Indbyggertallet jo flere indbyggere, jo bedre klarer ligaen sig internationalt
2. Gennemsnitligt tilskuertal til ligakampene jo flere tilskuere i ligaen, jo
bedre klarer ligaen sig internationalt
3. Sportslig balance i ligaen jo skævere ligaen er (sportslig ulig), jo bedre
klarer ligaen sig internationalt.

Punkt 1 kan man inte påverka. Punkt 2 och 3 kan ligaorganisatören själv stimulera.

Sent igår kväll löste den osynliga handen Platinis bekymmmer. Idag leverar den nästa bidrag.

12 reaktioner till “Det rör på sig…

 1. Den där danska bilagan var ta mig fan det finaste jag har läst sen jag läste bibeln!!

  Den skickade också direkt till Tommy Theorin, han snubben på SEF, hoppas han läser den!

  Gilla

 2. Nu är grunden lagd!

  Om det inte hade varit för huliganerna så hade vi inte haft några problem med Allsvenskan överhuvudtaget.

  Chriz, du är ju helt ute och cyklar med fantasilöst ekonomibludder.

  Med lite bättre lagstiftning och hjälp av poliser och domstolar så kommer vi – vips – att bli Europas bästa liga. Svårare än så är det inte.

  Brantan känner sig en aning skakad av att ha läst SEF's syn på verkligheten…

  Gilla

 3. Men går inte Italien tvärtemot tänkandet här? Dvs en mer jämn fördelning av tv-pengarna? I det uttalade syftet att lagen ska lyckas bättre internationellt? Eller har jag missförstått något?

  Gilla

 4. Adam, det var snarare retoriskt än helt kopplat till AIK just under denna länk. Men som evenemangsarrangörer äger klubbarna rimligtvis från början sina egna rättigheter. Dessa ges upp till en kollektiv försäljning för att sedan sparkas tillbaka.

  Gilla

 5. Att gå från en extremt ojämn fördelning mot en, i ett europeiskt perspektiv, jämn fördelning är inte som att göra som Sverige. Italien går från en extrem mot en normal fördelning, t.ex. en som PL har. Allsvenskans fördelning är en av de mest extrema i världen, och underpresterar följaktligen.

  // OH

  Jag tror du överskattar AIK:s förmåga att diktera villkoren för fördelningen, men eftersom AIK inte rört ett lillfinger för att göra något åt det, så ok…

  Gilla

 6. intressant med din koppling med CL/Bajen och TV pengarna. Satt själv i en debatt där just denna fråga dryftades och Bajen la fram sitt case. Det intressant i detta är ju att Svenska lag gärna ta del av Champions League pengar etc, om man nu skulle komma dit, men med samma argument som Bajen drev(driver?) i Sverige så skulle ju inte en svenska klubb få mycket pengar av Europaspel…men då ska storklubbarna i Europa vara solidariska. Skillnad på folk och folk tydligen…

  Gilla

 7. Nej visst kan Real driva samma linje MEN det är lite ironiskt att Svenska lag vill ha del av kakan uppåt men inte dela med sig nedåt.

  Gilla

 8. Men jag har inte hört någon svensk klubb driva solidaritetsfrågan uppåt, så jag tycker att du med ditt resonemang, även om det har en poäng, är helt ute och cyklar.

  Gilla

 9. Ibland har man väl ändå hört åtminstone någon sportjournalist – mitt bland skrikandet om ”höst/vår” – ställa frågan om Allsvenskan är för jämn.

  Det som brukar komma fram som motargument är då att publikintresset skulle minska om det var mer ojämnt. Finns det några siffror på den saken?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s